22_03_29_erdmost_nincskep

Egyre népszerűbb a Kós

22_03_29_erdmost_nincskep

Egyre népszerűbb a Kós

Jelentősen gyarapodó létszám, javuló tanulmányi eredmény, nagy léptékben haladó építkezés – a Kósban nincs ok a panaszra. Dózsa Lajossal, a technikum igazgatójával arról beszélgettünk, hogyan változik az idei tanévtől a szakképzés rendszere, és megtartják-e ősszel a beiskolázási rendezvényeket.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Sok változást hozott az idei tanév az érdi szakiskola számára. Július elsejétől az Érdi Szakképzési Centrum (ÉSZC) Kós Károly Technikuma nevet viseli (a körülményes szakgimnázium és szakközépiskola helyett), diákjainak száma pedig száz fővel gyarapodott, jelenleg 730 nappali tagozatos tanulót oktatnak. A választható tizenöt szakma tekintetében nincs változás, a tanulmányi átlag viszont emelkedett. Az iskola népszerűségéhez a nyílt napokon túl valószínűleg az a huszonnyolc iskolatévés műsor is hozzájárult, amit az intézmény pedagógusai készítettek az Érdi Televízió közreműködésével a tavaszi időszakban, hogy ezzel segítsék diákjaikat a szakmai vizsgákra való felkészülésben.

„Az idei tanév nemcsak a névváltozást hozta magával – tudjuk meg az igazgatótól –, a szakképzés rendszere is más lett. Lényeges különbség, hogy a diákoknak lehetőségük van a pályakorrekcióra. Míg korábban egy-egy szakmára vettük fel a diákokat (például pincér, cukrász, szakács), és ezek közt nem volt átjárás, most ágazati és szakmacsoportos képzést indítunk. Vagyis az első tanévben a vendéglátás keretében ugyanazokat a szakmai tárgyakat tanulják a pincérek, a cukrászok és a szakácsok is, így lehetőségük van arra, hogy megismerjék a rokonszakmákat, és ha egy pincértanuló mégis inkább cukrász szeretne lenni, a sikeres alapvizsga után változtathat. A technikusképzésben erre a vizsgára a tizedik év végén kerül sor, ezt követően kezdődik a tulajdonképpeni szakmatanulás. Változást jelent az is, hogy valamennyi kilencedikes diák ösztöndíjat kap, a szakképző iskolai tanulók pedig a 9. osztály elvégzése után már nem tanuló-, hanem munkaszerződéssel dolgoznak majd: bért kapnak, szabadsággal rendelkeznek. A felnőttképzés területén is vannak változások, megszűnt az a korlátozás, hogy csak két államilag finanszírozott szakmát tanulhatunk díjmentesen” – tette hozzá Dózsa Lajos. (A felnőttképzésről a http://www.erdiszakkepzesicentrum.hu oldalon kaphatnak bővebb tájékoztatást.)

Újdonság az is, hogy a szakmai tapasztalatok, gyakorlat birtokában a jelentkező rövidebb idő alatt végezheti el az adott képzést. Az e-learning jegyében pedig szorosabbá válhat a kapcsolat az ÉSZC tagintézményei között. Előfordulhat, hogy valaki papíron Dabason tanul (mert Érden nem tanítják az általa választott szakmát), de online sajátítja el a tananyagot, a gyakorlati képzésre pedig már Érden kerülhet sor.

A kötelező egészségügyi szabályokat betartva és kellő védelmet biztosítva az iskolavezetés idén is szeretné megtartani a nyílt napot és a nyitott műhelyek programjait. Ha ez mégsem lesz lehetséges, videofilmekkel segítik majd a nyolcadikosok sikeres pályaválasztását.

Nemcsak a „belső”, azaz az oktatás rendszere változik, hanem a Kós iskola külseje is: az építkezés nagy ütemben, rendben halad, a tanítást a munkálatok nem befolyásolják. 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email