22_03_29_erdmost_nincskep

A duda és a tárogató találkozása a modern zenével és a jazzel

22_03_29_erdmost_nincskep

A duda és a tárogató találkozása a modern zenével és a jazzel

Az Érdi Jazz Fesztivál idén fele olyan hosszú, mint szokott lenni, de Irk Réka fesztiválmenedzser ígérete szerint ugyanannyi zenész lép fel rajta, mint szokott. Sőt, nemcsak a zenészek létszámában hozza a korábbi éveket a péntek esti nyitány alapján, de a koncertek színvonalában is.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A Bögöthy-trió koncertjével kezdődött pénteken este az idei Érdi Jazz Fesztivál a Magyar Földrajzi Múzeum kertjében, ahol a gyermekéveit Érden töltő Bögöthy Ádám és zenésztársai: Szaniszló Richárd és Mester Dániel koncertje kétszeresen is debütálásnak számított. Itt lehetett ugyanis látni és hallani először a bőgőn, szaxofonon és vibrafonon játszó triót, valamint annak két zenészének, Bögöthy Ádám és Mester Dániel saját szerzeményeit is. Ahogy pedig Szaniszló Richárd ötvözi a vibrafon puha, lágy hangzását a jazz és a modern zenével, arra csak nagyon kevesen képesek idehaza. 

Utánuk lépett a színpadra a Modern Art Orchestra mind a tizenkilenc zenésze, akik Bartók Béla Tizenöt magyar parasztdalának újragondolásával és hangszerelésével érkeztek a fesztiválra. Bartók több, mint 100 éve dolgozta fel ezekben a zongoradarabokban az általa gyűjtött és számára legkedvesebb dallamokat – tudhatta meg a közönség Fekete-Kovács Kornéltól abban a kis kényszerszünetben, amit egy rövid áramkimaradás okozott a koncerten. A MAO hangszerelői, Fekete-Kovács Kornél, Ávéd János, Subicz Gábor és Bacsó Kristóf írták át nagyzenekarra az eredeti művet, mindvégig tiszteletben tartva azt, azaz megőrizve a dalok eredeti szólamait, de az átvezetőkben hidat építve nemcsak az egyes tételek, hanem a jazz, a modern és a népzene között is.

„A koncepció lényege, hogy az eredeti 15 tételt érintetlenül hagytuk, viszont olyan átvezető részeket komponáltunk, amelyekben a XXI. századi zene szerves egységet alkothat a kárpát-medencei népi kultúrával és a bartóki világgal” – mondta korábban Fekete-Kovács Kornél a lemezen is kiadott anyagról, amit Artisjus-díjjal és Fonogram-díjjal is elismert a szakma.

A péntek este hallott produkció elementáris erővel hatott az érdi közönségre, akiknek ovációjára válaszképp még egy kis ráadást is kaphattak a zenekartól. A big band hangzásának persze már alapból van egy ilyen mindent elsöprő hatása, de itt többről volt szó. Olyan magától értetődő őszinteséggel, belülről jövő természetességgel ötvözték a népzenét a jazzel és a modern zenével, ami a kocsiszínben ülők velejéig hatott, és amit maga Bartók is mosolyogva hallgathatott valahol odafentről.

A koncert végén a zenekarvezető Fekete-Kovács Kornél bejelentette, hogy vasárnap fog debütálni új lemezük, a Foundations (Yamas and Niyamas) a BMC-ben, amin a MAO-n kívül Harcsa Veronika, Szakcsi Lakatos Béla, Bolcsó Bálint és Fenyvesi Márton is fellép. 

Vasárnapra ugyanakkor az Érdi Jazz Fesztivál is tartogat még érdekességeket: előbb tehetséges fiatal egyetemisták, azaz a Varga Dávid Quintet ad koncertet 17:30-kor (Varga Dávid – ének, Farkas Zsolt – zongora, Oláh Kálmán Jr. – szaxofon, Siklai István – bőgő, Márkosi András – dob), majd 19 órától az idén 40 éves Budapest Ragtime Band lép színpadra. 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email