22_03_29_erdmost_nincskep

Hat havi tb-tartozás után a sürgősségi ellátásért is fizetni kell

22_03_29_erdmost_nincskep

Hat havi tb-tartozás után a sürgősségi ellátásért is fizetni kell

A sürgősségi ellátásért is fizetniük kell azoknak, akik július után hat havi tb-tartozást halmoznak fel – idézi a Népszava Kiss Zsoltot, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) főigazgatóját, aki az IME szaklap konferenciáján beszélt minderről.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Mint írják, az már korábban kiderült, hogy tartozás miatt taj-számukat elvesztők csak a számla előzetes kifizetése után kaphatnak halasztható egészségügyi ellátást. A sürgősségi ellátás viszont ez alól kivétel volt, azt mindenki ingyenesen igénybe vehette.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma viszont változtatott a gyakorlaton és az augusztus végén megjelent rendelet szerint fizetnie kell azoknak a sürgősségi ellátásért, akiknek nincs érvényes taj-száma. Könnyítés, hogy a számlát – bizonyos esetekben – elég a beavatkozás után kiegyenlíteni.

A rendelet előírja, hogy a beteget és a hozzátartozót már a beavatkozás előtt tájékoztatni kell a várható költségekről.

A Népszava kitér rá, az ellátásért a kórházak annyi pénzt kérhetnének, amennyit a NEAK-tól kapnának, de maximum 750 ezer forintot.

A sürgősségi ellátás körébe tartoznak például a baleseti sérülések, a mérgezések, a szív és érrendszeri-, agyi keringési zavarok, hőártalmak, áramütések, vízi balesetek, akut hasi katasztrófák – összegez a Népszava, amely kitér rá, ezen esetek ellátás nélkül néhány perc vagy óra alatt visszafordíthatatlan állapotba sodorhatják a beteget, aki maradandó károsodást szenvedhet vagy meghalhat.

Kiss Zsolt NEAK-főigazgató hangsúlyozta: az új társadalombiztosítási törvény júliustól hatályos, az ezt követő hat hónapot már figyeli az adóhivatal. Akinek összejön a hathavi hátraléka – ez először január elsején lehetséges – annak a taj-számát a NEAK kötelezően érvényteleníti, a jogosultság ellenőrzésekor az ő „lámpája” barna-színű lesz. Ha a kezelőorvos ezt látja, akkor nem nyújthat számára a közfinanszírozás terhére ellátást.

A főigazgató szerint ez a szigorítás nem érinti munkavállalókat, akik után fizetnek járulékot, a nyugdíjasokat, a 18 éven aluli gyerekeket, az egyetemi hallgatókat. Főleg azoknak érdemes figyelniük a pontos fizetésre, akik eddig is maguk utalták az egészségügyi szolgáltatási járulékot.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email