22_03_29_erdmost_nincskep

„Mindannyiunk közös fájdalma”

22_03_29_erdmost_nincskep

„Mindannyiunk közös fájdalma”

A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapjára ugyan április 16-án emlékezünk, sajnos az idei esemény a vírushelyzet miatt elmaradt Érden. Városunkból 118 embert hurcoltak el, az akkori érdi zsidóság teljes egészét, akik közül csak néhányan tértek vissza. Rájuk emlékeztek vasárnap délelőtt.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az Országgyűlés 2000-ben hozott döntése alapján 2001 óta minden évben április 16-án tartják a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját, arra emlékezve, hogy 1944-ben ezen a napon kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása. Az emléknapon megemlékeznek a csaknem hatszázezer magyar, többségében zsidósága miatt üldözött és meggyilkolt áldozatra. 

A II. világháborút megelőzően pezsgő kulturális élet jellemezte az érdi zsidóság mindennapjait. Erről azonban már nemigen tud senki mesélni, hiszen a zsidók elhurcolásával ennek vége szakadt. A Dunamenti Zsidó Kulturális Egyesület 75 évvel később azzal a céllal alakult meg, hogy emléket állítson a holokauszt érdi áldozatainak és újra felélessze a zsidó hitéletet a városban.

2011 óta az ófalusi zsidó temetőben emlékeznek és emlékeztetnek az európai zsidóság célzott megsemmisítésének éveire. A temetőben ezúttal is elhelyezték az emlékezés köveit az érdi áldozatok emlékművén. 

Az eseményen beszédet mondott Csőzik László polgármester, aki arra emlékeztetett, „hogy nem lehet némának és cinkosnak maradni akkor, amikor az emberséget viszik a mészárszékre.” 

Nézze meg a polgármester beszédét: 

Az áldozatok emléknapján Hidasi Endre, a DUZSIKE elnöke mondott megemlékező beszédet, ebben hangsúlyozta: „6 millió zsidó esett áldozatul a fasiszta Németország zavaros ideológiájú vezetőinek tervei alapján végrehajtott deportálásoknak”.

Nézze meg Hidasi Endre, a DUZSIKE elnöke beszédét.

További cikkeink

További cikkeink

A Szociális Gondozó Központ Idősek Otthona pályázatot hirdet Közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében ügyviteli munkatárs
A Szociális Gondozó Központ Hajléktalanellátás Szervezeti Egysége pályázatot hirdet közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében segítő

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email