22_03_29_erdmost_nincskep

Megnégyszereződött a fertőzéssel kapcsolatos szabálysértések száma

22_03_29_erdmost_nincskep

Megnégyszereződött a fertőzéssel kapcsolatos szabálysértések száma

Szűk másfél hónap alatt megnégyszereződött azoknak a szabálysértési feljelentéseknek a száma, amelyeket a járványügyi előírások megszegése miatt szabott ki a rendőrség – derült ki az Országos Rendőr-főkapitányság Népszavának küldött válaszaiból.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Mint azt a Népszava írja, az adatsor azt mutatja, az emberek egyre kevésbé tartják be a fertőzés terjedése ellen hozott intézkedéseket, emiatt megduplázódott az ilyen ügyekben kirótt figyelmeztetések és helyszíni bírságok száma. A lap kitér rá, az adatokba a maszkviselés szabályainak megsértése miatt alkalmazott szankciók is beleértendők, de nem kizárólag ezekből tevődnek össze.

A rendőrség göngyölt statisztikáiból az látszik, hogy május 4-től 1385 esetben adtak figyelmeztetést, 645 alkalommal helyszíni bírságot, 867-szer viszont szabálysértési feljelentésig fajult az ügy.

A Népszava megemlíti, a kiszabott bírságok összegéről nem adott felvilágosítást a rendőrség, de július közepén – amikor a lap legutóbb erről az adatról érdeklődött – 8.32 millió forintnál állt a számláló.

A Népszava azt is írja, a rendőrség adatai azért is meglepőek, mert a Publicus Intézet a lap megbízásából készített augusztus végi felmérése azt mutatja, a fővárosiak túlnyomó többsége egyetért a kötelező maszkviseléssel a közösségi közlekedés járművein és a megállókban. A megkérdezettek alig 6%-a válaszolta, hogy nem tartja helyesnek az intézkedést, 89% viszont egyetértett vele. A válaszadók többsége szerint megfelelő az a fővárosi szankció, miszerint a maszk nélkül utazókat leszállíthatják a járművekről.

A Népszava kitér rá, a BKV tapasztalatai azt mutatják, az elmúlt hónapokban lazult a maszkviselési fegyelem a fővárosban, míg a szabály bevezetésekor az utasok csaknem 100%-a betartotta az előírásokat, a BKK belső felmérése szerint nyár végére ez az arány 85%-ra esett vissza. A maszk használatát egyébként az ellenőrök ellenőrzik, pótdíjat nem szabnak ki, de leszállítják a renitenst a járműről, arról viszont nem vezetnek nyilvántartást, hogy ezt eddig hány esetben tették meg.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email