22_03_29_erdmost_nincskep

Megnégyszereződött a fertőzéssel kapcsolatos szabálysértések száma

Szűk másfél hónap alatt megnégyszereződött azoknak a szabálysértési feljelentéseknek a száma, amelyeket a járványügyi előírások megszegése miatt szabott ki a rendőrség – derült ki az Országos Rendőr-főkapitányság Népszavának küldött válaszaiból.

Mint azt a Népszava írja, az adatsor azt mutatja, az emberek egyre kevésbé tartják be a fertőzés terjedése ellen hozott intézkedéseket, emiatt megduplázódott az ilyen ügyekben kirótt figyelmeztetések és helyszíni bírságok száma. A lap kitér rá, az adatokba a maszkviselés szabályainak megsértése miatt alkalmazott szankciók is beleértendők, de nem kizárólag ezekből tevődnek össze.

A rendőrség göngyölt statisztikáiból az látszik, hogy május 4-től 1385 esetben adtak figyelmeztetést, 645 alkalommal helyszíni bírságot, 867-szer viszont szabálysértési feljelentésig fajult az ügy.

A Népszava megemlíti, a kiszabott bírságok összegéről nem adott felvilágosítást a rendőrség, de július közepén – amikor a lap legutóbb erről az adatról érdeklődött – 8.32 millió forintnál állt a számláló.

A Népszava azt is írja, a rendőrség adatai azért is meglepőek, mert a Publicus Intézet a lap megbízásából készített augusztus végi felmérése azt mutatja, a fővárosiak túlnyomó többsége egyetért a kötelező maszkviseléssel a közösségi közlekedés járművein és a megállókban. A megkérdezettek alig 6%-a válaszolta, hogy nem tartja helyesnek az intézkedést, 89% viszont egyetértett vele. A válaszadók többsége szerint megfelelő az a fővárosi szankció, miszerint a maszk nélkül utazókat leszállíthatják a járművekről.

A Népszava kitér rá, a BKV tapasztalatai azt mutatják, az elmúlt hónapokban lazult a maszkviselési fegyelem a fővárosban, míg a szabály bevezetésekor az utasok csaknem 100%-a betartotta az előírásokat, a BKK belső felmérése szerint nyár végére ez az arány 85%-ra esett vissza. A maszk használatát egyébként az ellenőrök ellenőrzik, pótdíjat nem szabnak ki, de leszállítják a renitenst a járműről, arról viszont nem vezetnek nyilvántartást, hogy ezt eddig hány esetben tették meg.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email