22_03_29_erdmost_nincskep

Az Orvosi Kamara elhatárolódik a vírustagadó orvosoktól

22_03_29_erdmost_nincskep

Az Orvosi Kamara elhatárolódik a vírustagadó orvosoktól

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) közleményben határolódott el a vírusszkeptikus, vírustagadó, a SARS-CoV-2-es vírus veszélyeit és a vele szemben való védekezés fontosságát megkérdőjelező orvosoktól, gyógyszerészektől és egyéb végzettségű "önjelölt igazságosztóktól."

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Mint írják a közleményben, szakmai testületként nem tartozik a feladataik közé az összeesküvés elméletek cáfolata, „a szólásszabadságba pedig normális körülmények között mindenféle tudománytalan badarság terjesztése belefér.” A vírusszkeptikus hangadók között van azonban a kamara egyik vezető tisztségviselője (dr. Pócs Alfréd, aki ellen az elnökség etikai bejelentés is tett), és terjesztett tanaik veszélyeztethetik a védekezés hatékonyságát, ezért most mégis lépniük kellett. 

„A MOK vezetése elhatárolódik dr. Pócs Alfréd ortopéd sebész, harcos 5G elleni aktivista, valamint az “Orvosok a tisztánlátásért” Egyesület vezető tagja által a COVID-19 pandémia kapcsán tett kijelentésektől, azokat igen jelentős részét tudományosan megalapozatlannak, félrevezetőnek és hamisnak bélyegezve.

Hasonló módon elhatárolódunk saját kamaránk tagjai közül dr. Tamasi József, kamaránkon kívül egyebek közt dr. Gődény György gyógyszerész által hirdetett összeesküvés-elméletektől, melyek a jelen koronavírus okozta járványveszélyt a média és különböző kormányok, illetve egyéb “háttérhatalmak” okozta hisztériának állítják be, tagadják a távolságtartás és a maszkviselés tudományosan sokszorosan megalapozott fontosságát a vírus terjedésének lassításában, valamint általános oltásellenes attitűdöt is közvetítenek.”

A kamara közleményében hozzáteszik  azt is: nem állítják, hogy akár a tavaszi első hullám során tett, akár a jelenlegi járványügyi intézkedések között ne lett volna megkérdőjelezhető, de saját fenntartásaikat és javaslataikat mindig megfogalmazták  a döntéshozóknak és közzé is tették ezeket. Ugyanakkor, hangsúlyozzák, egy ilyen világjárvány sikeres kezelése „csak a megfelelő hivatali szerv által, a rendelkezésre álló tudományos információkra alapozott racionális döntéshozatalt követően, szervezetten lehet eredményes, ezért célunk fenti szervek, így a Tisztiorvosi Szolgálat megerősítése és adekvát működésének segítése.”

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email