22_03_29_erdmost_nincskep

„Nem tudunk minden sarokra takarítót állítani”

22_03_29_erdmost_nincskep

„Nem tudunk minden sarokra takarítót állítani”

Csak az a szép, zöld gyep! – sóhajt fel Poldi bácsi az Égigérő fű című filmben. Érden is vannak olyan utcák, ahol ha nem is égig, de térdig ér a fű, jobban mondva gyom. Az ÉKFI (Érdi Közterület-fenntartó Intézmény) vezetőjét, Somogyi Tamást kérdeztük.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Van jogszabály, ami arról rendelkezik, kinek kell közterületeken a füvet nyírnia?

Ezzel a kérdéssel a 23/2005 (VII.1) önkormányzati rendelet foglalkozik. Eszerint intézményünkhöz tartozik (többek között) a zöldterületek tisztán tartása, kaszálása, az átereszek tisztán tartása, a fakivágás, növénytelepítés, parkosítás, illetve azokon a közterületeken, ahol az ingatlan és az úttest közti távolság az öt métert meghaladja, az öt méteren túli terület tisztán tartása és kaszálása. A rendelet értelmében az ingatlan előtti járdaszakasz, valamint az öt méteren belüli zöldsáv kaszálásáról a tulajdonosnak kell gondoskodnia, ahogy az árkok, nyitott csatornák tisztán tartásáról is, ha azok nyolc méteren belül találhatók. A tulajdonos feladata továbbá a járda és az út fölé hajló ágak visszanyesése, ha azok zavarják a biztonságos közlekedést.

Mi a helyzet a MÁV-töltésekkel, illetve az iskolákkal?

Ilyen feladatokat vállalkozási tevékenység keretében, díj ellenében végzünk. Bárki fordulhat hozzánk. Először természetesen árajánlatot készítünk, majd a munka elvégzése után kiszámlázzuk a díjat.

A sok eső miatt több munkájuk van?

Igen, de nemcsak a növényzetet kell gyakrabban kaszálni, nyírni, hanem az árkokat és vízelvezetőket is többször kell tisztítanunk. A sok csapadék sajnos a murvás utakat sem kíméli, így ezen a területen is több javításra volt szükség, mint a korábbi években.

Parlagfűvel, gyommal kapcsolatos bejelentések érkeztek-e az idén?

Igen, ahogy minden más évben is. Ha a terület a mi kezelésünk alatt áll, igyekszünk rövid határidőn belül elvégezni a szükséges munkálatokat. A bejelentések nagy része azonban vagy magán-, vagy olyan egyéb területre vonatkozik, amelyek más szervhez (MÁV, vízmű) tartoznak. Ha a kezelővel, illetve tulajdonossal jó a kapcsolat, közvetlenül neki jelezzük a problémát, ha nem, a közterület-felügyelethez továbbítjuk az ügyet.

Ilyenkor nyáron melyek a legfontosabb teendők a közterületeken?

Alapvetően két szakterületünk van: az építés és a kertészet. Az elsőhöz tartozik a murvás és aszfaltos utak karban-, az árkok és élő vízfolyások tisztán tartása, az illegális hulladéklerakók felszámolása, valamint a járdák és utak felújítása. A kertészet főbb feladatai közé tartozik a fűnyírás, a fák gallyazása és metszése, a facsemeték locsolása, valamint a kapálás Érd egész területén. Elvégzik továbbá az intézmények rendszeres karbantartását, a városközpont, a terek és buszmegállók tisztán tartását, takarítását, a játszóeszközök karbantartását, a hulladék elszállítását.

Hány ember dolgozik a cégnél?

Száznégy fő, ebből a közterületek fenntartásával mintegy hetven ember foglalkozik közvetlenül.

Mennyire ápolt (vagy elhanyagolt) Érd, mely településrészekre kell nagyobb figyelmet fordítani?

Összességében elmondhahttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg: a város parkjai, útjai, játszóterei tiszták és rendezettek. Persze, a munka soha nem ér véget. A közterületeket folyamatosan takarítjuk, a szemetet elszállítjuk. Erőfeszítéseink ellenére is vannak problémás területek, például a központi aluljáró, amelynek napi tisztán tartása az egyik legnagyobb kihívás számunkra, de ide sorolható a külterületeken tapasztalható jelentős (és illegális) hulladéklerakás is. A kapacitásunk véges, az önkormányzatnak pedig kiemelten figyelnie kell a költségvetési egyensúly betartására. Így nem tudunk minden sarokra takarítót állítani.

Hogyan lehetne elérni, hogy az itt élők jobban figyeljenek a környezetükre?

Nagyon sokat dolgozunk azon, hogy Érd rendezett és tiszta legyen. Ehhez azonban a mi munkánk nem elég, hiszen a rendezésre váró területek jelentős része magáningatlanokhoz tartozik. Nagyon elszomorító, amikor az utca egyik része tiszta és gondozott, míg a másik fele gazos és elhanyagolt. Bár az önkormányzatnak lenne rá lehetősége, tudomásom szerint utóbbi esetben egyelőre nem szabnak ki bírságot a kaszálás elmulasztása miatt. Folyamatos kapcsolatban vagyunk a polgármesteri hivatallal, és egy olyan kampányon dolgozunk, amely reményeink szerint sikeresen felhívja a figyelmet erre a problémára, és meg tudja győzni az érdiek nagy részét, hogy egy kis odafigyeléssel és törődéssel igazán szép és európai várost tudunk együtt teremteni.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email