22_03_29_erdmost_nincskep

Szellősebb osztálytermek kellenek, maszkot viszont nem kötelező viselni

22_03_29_erdmost_nincskep

Szellősebb osztálytermek kellenek, maszkot viszont nem kötelező viselni

Az osztálytermekben lehetőség szerint gondoskodni kell a tanulók lazább elhelyezéséről, nagyobb termek vagy más helyiségek bevonásával, a felesleges bútorok kipakolásával - írja az Emberi Erőforrások Minisztériuma a köznevelési intézmények vezetőinek.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Ugyanitt azt írják, hogy az intézményeket csak egészséges gyerekek és dolgozók látogathatják. A közösségi terekben be kell tartani a másfél méteres védőtávolságot: „A közösségi terekben egyszerre csak annyi gyermek, tanuló tartózkodhat, hogy betartható legyen a 1,5 méteres védőtávolság. Szükség esetén a csoportok, osztályok számára elkülönített területeket lehet kijelölni a közösségi tereken belül. Amennyiben a védőtávolság nem tartható be a közösségi tereken, úgy az általános iskola felső tagozatában és a középiskolákban az ott tartózkodás idején javasolt a szájat és orrot eltakaró maszk viselése.” Ennek betartása különösen fontos a mosdókban, az öltözőkben és a gyakorlati foglalkozásokon- teszik hozzá. 

A nagyobb létszámmal járó ünnepségek, rendezvények esetén is figyelni kell a távolságtartásra, létszámkorlátra, illetve, ha ez lehetséges, akkor zárt helyszín helyett a szabadtérben kell ezeket megtartani. Külföldi osztálykirándulás, tanulmányi út helyett pedig belföldi úti célok választását javasolják.

A közleménnyel kapcsolatban a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete nyílt levelet írt az EMMI miniszterének, amiben értetlenségüket fejezik ki, hogy míg koncerteket és hasonló rendezvényeket nem lehet szervezni a járvány miatt és az orvosi rendelőbe is csak egyesével engedik be a betegeket, addig tömegeket engednek be az iskolákba szeptember 1-jével .

„Önök nincsenek tisztában a mai magyar valósággal: egy harminc fős osztályban egyszerűen NEM lehet 1,5 méteres távolságot tartani. Az igazság az, hogy országszerte alig vannak olyan tantermek, ahol ezeket a szabályokat be lehetne tartani.

Hasonló a helyzet az óvodákban is: nem egy óvodában az ágyakat egymástól kb. 5 cm távolságra tudják csak elhelyezni. A csoportbontás pedig lehetetlen, lévén gyerek nem maradhat ellátatlanul” – fogalmaznak. Hangsúlyozzák azt is, hogy a közoktatás így is emberi erőforrás hiánnyal küzd, úgy, hogy közben az intézkedési tervnek is köszönhetően jelentősen megnövekedett a rájuk bízott feladatok száma.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email