22_03_29_erdmost_nincskep

Magyarország vezeti az EU „halállistáját”

22_03_29_erdmost_nincskep

Magyarország vezeti az EU „halállistáját”

Az Eurostat most megjelent kutatásainak eredményei azt mutatják, Magyarországon haltak meg a legtöbben 2016-ban a 75 év alattiak közül olyan betegségekben, amelyek megelőzhetőek lettek volna, írja a Portfolio.hu. Azaz tüdőrákban, szív- és érrendszeri betegségekben, COPD-ben és az alkohol miatt.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

2016-ban 1,5 millió ember halt meg az Európai Unióban, közülük egymillió ember halála elkerülhető lett volna – állítja az Eurostat és az OECD közös listája.

friss adatok szerint a 2016-ban bekövetkező 1,5 millió halálesetből az EU-ban 1 milliót el lehetett volna kerülni hatékony egészségügyi rendszerrel és megelőző beavatkozásokkal és intézkedésekkel.

Az EU-n belül a leggyakoribb haláleset a gyógyítható betegségek között a szívbetegség, a vastagbélrák, a mellrák, az érrendszeri betegségek és a tüdőgyulladás a 75 év alattiak körében. 2016-ban ez az öt gyógyítható betegség adta a halálesetek 65%-át az EU-ban.

A 27 tagállamból 19-ben a fentiek közül a szívbetegségnek volt a legmagasabb halálozási aránya a 75 év alattiak körében. A fennmaradó hét tagállamban (Belgium, Dánia, Spanyolország, Franciaország, Olaszország, Hollandia és Portugália) a vastagbélrák volt a legveszélyesebb, Bulgáriában pedig az érrendszeri megbetegedés.

A megelőzhető betegségek között az öt leggyakoribb a 75 év alattiak körében a szívbetegség, alkoholproblémák, mérgezés/túladagolás, érrendszeri megbetegedés és krónikus tüdőbetegség. Ezek közül a betegségek közül a tüdőráknak volt a legmagasabb halálozási rátája az EU-ban 2017-ben, 27 tagállamból 20-nál ez vezet.

A gyógyítható betegségekkel is hadban áll a magyar egészségügy a fenti ábra szerint, de a lenti ábrán már mi vagyunk az elsők, és nem jó értelemben:

Magyarországon volt a legtöbb haláleset százezer lakosra vetítve a 75 év alattiak körében a megelőzhető haláleseteket és betegségeket nézve.

További cikkeink

További cikkeink

A Szociális Gondozó Központ Hajléktalanellátás Szervezeti Egysége pályázatot hirdet közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében segítő
Szociális Gondozó Központ Házi Segítségnyújtás pályázatot hirdet Közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében gondozó munkakör/feladatkör betöltésére.

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email