22_03_29_erdmost_nincskep

Érd másik arca

22_03_29_erdmost_nincskep

Érd másik arca

Van egy barátom, akinek hiába próbálom elmagyarázni, miért költöztem Érdre jó tizenkét éve. Ő csak a szokásos negatív sztereotípiákat hajtogatja, pedig a város, ha lassan is, de kupálódik. Hogy meggyőzzem, elhatároztam, megmutatom neki Érd másik arcát, azt, amelyik tele van természeti kincsekkel.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Miközben azon agyaltam, mivel nyűgözzem le, magamat is megleptem a szóba jöhető kirándulóhelyek számbavételekor. Ott van a levendulás, a Fundoklia-völgy, a Duna-part a pincesorral, a Beliczay-szigettel, a volt téglagyár környékével, Százhalombatta felé a barackosokban és szőlőben dúskáló fennsíkkal. Végül a Kakukkhegy mellett döntöttem. Hogy miért? Mert ilyenkor felhorgad bennem a földrajzi felfedezőbe oltott népművelő. Ugyanis nemcsak pesti (pontosabban budai) baráhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg nincs tisztában vele, de fogadjunk, még Parkvárosban is akadnak szép számban, akiknek fogalmuk sincs, hogy Érdnek saját Duna-kanyarja van, ráadásul pazar panorámába csomagolva. Az élményért viszont föl kell mászni a Kakukk-hegyre.

 

Na, de ne szaladjunk ennyire előre. Egyelőre leparkolunk a csendesen málladozó termálfürdő előtt, amelynek hányatott sorsáról cikksorozatban számolunk be lapunk hasábjain. Baráhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpgnak megmutahttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg a pincesort, legnagyobb sajnálatunkra nem találunk nyitott pincét, pedig milyen jó lenne egy ilyen kirándulást egy-két pohár érdi borral kezdeni, még inkább lezárni. Mondja is a baráhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg, hogy bezzeg az osztrákoknál egy ilyen pofás hely heurigerként üzemel, és mindig tele van élettel. Mi bezzeg bort prédikálunk, és vizet iszunk. Méghozzá Érd természetes-ingyenes ásványvizét a Római úti hideg vizes pavilonban (július 22-i számunkban énekeltük meg). Aztán irány a Molnár utca, aminek felújítására már kiírták a közbeszerzést. Klassz lesz, mondta róla Csőzik László polgármesterünk, amikor legutóbb egy interjúban azt kérdeztem tőle, mi az, ami az elkövetkező négy és fél évben a Modern Városok Programjából biztosan megvalósul. A Dunába torkolló utca végén az egykori téglagyár épülete néma mementó, egy kifilézett bálna magányos csontváza. Állítólag rendezvényközpont lesz belőle.

„Érd a lehetőségek városa, de legalább van jövőképe” – mondja a baráhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg. Nem tudom eldönteni, komolyan gondolja-e vagy csak ironizál. Majd’ elfelejtettem, velünk van a kutyám is, Momó, a beagle, aki ősi ösztöneinek engedve, hangosan csaholva vágtázik az erdei úton fölfelé. Mi sípolunk és fújtatunk, ahogy kutyagolunk a nyomában. Pedig a Kakukk-hegyet még dombnak hívni is enyhe túlzás, hiszen mindössze 177 méterre magasodik a tengerszint fölé. A szakirodalom (dunaipoly.hu) szerint a Kakukk-hegy a „Mezőföld síkságának Ófalura néző, 40-60 fokos észak-keleti, északi kitettségű lejtője. A hegy elnevezést a Duna feletti relatív magassága és hegyszerű megjelenése miatt kaphatta.”

A terület teljes egészében Érd Város Önkormányzatának tulajdona és vastagon természetvédelmi zóna, a Natura 2000 hálózat szerves része. Dugig van védett és főleg védtelen növényekkel. A botanikusok mostanáig 233 edényes növényfajt számoltak össze, ezek közül 29-et nagy becsben tartanak, egyet, a bíboros sallangvirágot pedig úgy védelmezik, mint kis herceg a rózsáját. A bíborost olyan büszkén mutogahttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg a baráhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpgnak, mintha én fedeztem volna föl. Ő viszont még a szegfűt sem tudja megkülönböztetni a rózsától. Úgyhogy abba már nem is fektetek energiát, hogy sugaras zsoltinát, leánykökörcsint, ne adj’ isten zöldikét mutogassak neki, aminek ráadásul a Kakukk-hegy az egyetlen ismert alföldi előfordulása.

Még javában kaptatunk fölfelé, amikor mögöttünk felbőgnek a lóerők. Jobbra az erdő, balra a szakadék, ahányan, annyifelé ugrunk. Momót rövid pórázra kell vennem, ha nem akarom, hogy a kerekek között végezze, ugyanis ezek a csupaszív, bohókás srácok se nem látnak, se nem hallanak,csak bűzös csíkot húzva maguk után, megvadult Valkűrökként, fülrepesztő robajjal vágtatnak fölfelé. A baráhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg csillapítani igyekszik dühömet. Gondoljak bele, mondja, nekik a crossmotoruk hörgése olyan mennyei muzsika, mint nekem Mozart Don Giovannija. Azzal vágok vissza, hogy soha senkit nem terrorizálok a zenéimmel, arról nem is beszélve, hogy Mozart nem szennyezi a környezetet. Hiába a természetvédelmi tábla, a hegy gyakorlatilag motocross pálya, pedig a területen nemhogy mindenféle sportpálya létesítése tilos, de sérülékenysége és kiemelkedő természeti értékei miatt elvileg még belépni is csak engedéllyel lehetne. A baráhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg szerint virágozzon minden virág. (Csak a nevét ne kelljen megtanulni.) Nem elég, hogy a csúcsra vezető út a motorosoké, ráadásul tetemes részét most épp veszélyes hulladék, összetört pala borítja. Erre már a baráhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg is csóválja a fejét.

Az ördög a részletekben lakozik. Hogy bizonyíhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg így be neki, hogy Érdnek, ennek az amúgy jobb sorsra érdemes iparosvárosnak van másik, természetes arca is? Már csak az aduász van a kezemben. A látvány, amiért átverekedtük magunkat minden akadályon. Momó boldog, de itt megint pórázra kell vennem, mert mégiscsak a Duna vízszintje fölött 80 méter magasan vagyunk, és nem szeretném, ha nagy lelkesedésében esetleg lebucskázna. A löszfal széléig félve merészkedem, igazából csak azért, hogy megpróbáljam legyőzni a tériszonyomat. Sajnos mindig az iszony győz. Fél szemmel a baráhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpgra sandítok. Láhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg, ahogy elnyílik a szája a csodálkozástól. Mert bár bokáig gázolunk a cigarettacsikkekben, sehol egy pad, rönkfa, árnyékot adó lomb, bármi, ami arra ösztönözné a kirándulót, hogy akár egy fél órára átengedje magát a rácsodálkozás örömének, azért a szépség hosszú percekre felülkerekedik a rögvalóságon, és beleég a retinánkba. És bár a Kakukkhegy a bokájától a feje búbjáig hivatalosan is „művelés alól kivett kopárság”, azért mi hosszú percekig ugyanazon a szemüvegen keresztül gyönyörködünk a dús zölddel keretezett Duna acélszürke szalagjában.

Ahogy baktatunk visszafelé (Momó galoppozik), halkul a motorbőgés, és a fecskék csivogása veszi át a zenei aláfestés szerepét. Bizonyítási vágyból még meg akarom mutatni a baráhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpgnak a Beliczay-szigeten a Tőzike tanösvény felújított tábláit, de az első stáció után a szúnyogok miatt (Momó legnagyobb csalódására) visszamenekülünk az autóhoz. Már a kertünkben ülünk, grillezünk és borozgatunk, amikor a baráhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg megkérdezi, legközelebb Érd melyik természeti szépségét szeretném megmutatni neki. Először azt hiszem, viccel. De nem. Tényleg komolyan gondolja.

 

Felújított táblákkal, erdei tornapályával és pihenőhellyel várja a kirándulókat a Beliczay-szigeten található Tőzike tanösvény. A felújításokra még áprilisban került sor, mondta el lapunknak Tetlák Örs alpolgármester. A tanösvény huszonnégy, már tönkrement elemét (tábláit, padjait, eszközeit) cseréltette le az önkormányzat a Pilisi Parkerdő munkatársaival. A tanösvény tájékoztató táblái bővebb információkat tartalmaznak, az erdei tornapályán pedig szintén megújultak az eszközök. A kukák viszont eltűntek, mert az önkormányzat arra szeretné ösztönözni a kirándulókat, hogy ne vigyék, ne hagyják szemetüket a természetben. Erre különben azok a kihelyezett táblák is figyelmeztetnek, amelyek részletes információt tartalmaznak a tanösvény, az ártér és a Beliczay-sziget természeti értékeiről is. A Beliczay-sziget a Pilisi Parkerdő kezelésében lévő természetvédelmi terület. A „szigeten” vannak telepített erdőrészek, amiket a Parkerdő kitermel, az őshonos ligeteket viszont igyekszik természetközeli állapotában megőrizni. A természetjárás felér egy terápiával, szakértők szerint jó a depresszió, a túlsúly és a magas vérnyomás ellen is. 

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email