22_03_29_erdmost_nincskep

Szavazzon a Szikrára az Edison100-2020 as listáján!

22_03_29_erdmost_nincskep

Szavazzon a Szikrára az Edison100-2020 as listáján!

Mostantól mindenki számára elérhető az Edison100: az a 100 innovatív és jövőbarát kezdeményezés, amely óvodások és iskolások jövőben kritikus tudását és készségeit fejleszti, iskolai kereteken túl. A lista szereplői közül saját kategóriájában legkiemelkedőbbeket augusztus 26-án díjazza a szakma.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az Edisonplatform egyik célja, hogy hiteles iránytűként segítsen a szülőknek, akik keresik a lehetőségeket a gyerekeik fejlesztéséhez, és szeretnének tudatosan készülni a jövőre.

Idén második alkalommal készítette el az Edisonplatform (és a mögötte álló Bridge Budapest) az innovatív, gyerekeket fejlesztő programok listáját. Az összeállítás idén több újdonságot is tartalmaz. Többek között jobb az országos lefedettség; már óvodásoknak szóló fejlesztőprogramok segítik is a szülőket; valamint iránymutatást kapnak, hogy megtalálják a legjobb programot gyerekeiknek érdeklődési kör, vagy éppen kompetenciák mentén.

Az idei lista 100 kezdeményezése Komáditól Szombathelyig, 187 városban és településen kínál olyan lehetőségeket és programokat, amelyek a jövőben fontos tudást és képességeket fejlesztik az iskolai kereteken túl. Idén szülők jelölték a gyerekeket fejlesztőket, a 440 jelölés feldolgozása és szűrése után végül szakmai zsűri választotta ki azt a százat, akiket most bemutatnak.

A lista szereplői közül saját kategóriájában legkiemelkedőbbeket augusztus 26-án díjazzák. Emellett mától közönségszavazás is indul, hogy kiderüljön, a szülők és pedagógusok véleménye szerint melyik kezdeményezés érdemes a közönségdíjra.

A legjobb lehetőségekre (közte a Szikra Tehetséggondozó Egyesületre) szavazni augusztus 6-tól 25-ig lehet a divány.hu oldalán.

Idén 8 kategóriában böngészhetnek a szülők, hogy megtalálják a gyerekük számára legjobb programot: tudomány, digitális világ, kreatív, egészség, fenntarthatóság, esély, tudatos nevelés, illetve az A világ és én kategória. Ez utóbbi arról szól, hogy a gyerekek tudatosan és felelősen viszonyuljanak önmagukhoz és másokhoz. Önismeretet, önbizalmat fejlesztenek, illetve érzékennyé teszik a gyerekeket mások és a világ kérdései felé, így segítik megtalálni a helyüket a világban.

A készítők nemcsak témakörét, hanem formáját tekintve is változatos tárlatot mutatnak be, táborok, online applikációk, játékok, versenyek, rendezvények, kurzusok is megtalálhatók.

A szülők ezt tartják fontosnak
Az innovatív, gyerekeket fejlesztő programok felkutatása és elismerése mellett az Edisonplatform arra is kíváncsi volt, hogyan látják a magyar szülők a gyerekeik jövőjét. 

A Gemiusszal közös kutatása alapján a magyar szülők toplistáján a kommunikáció, a kitartás, a problémamegoldás és az alkalmazkodókészség szerepelt, amikor arról kérdezték őket, mire van szüksége a gyerekeknek ahhoz, hogy jól boldoguljanak az életben.

Ezek megelőztek olyan tényezőket is, mint a jó szakma vagy a tárgyi tudás. 

„A jövőben a specializált, dobozolt szaktudás mellett felértékelődnek azok a képességek, amelyek minden helyzetben, és bármilyen váratlan, dinamikusan változó szakmában, iparágban, világban relevánsak. Az lesz a fontos, hogy merünk-e a bátorságunkra, kíváncsiságunkra, kreativitásunkra támaszkodva alkalmazkodni a kihívásokhoz – és erre kell tanítanunk, bátorítanunk a gyerekeket is. Ezt a magyar szülők közül is sokan érzik. Mi abban szeretnénk segíteni nekik, hogy megmutatjuk, hol tudják ezt elkezdeni” – állítja Veres Rita, az Edisonplatform stratégiai vezetője.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email