22_03_29_erdmost_nincskep

Már beadhatjuk a kérelmet iskolakezdési támogatásra

22_03_29_erdmost_nincskep

Már beadhatjuk a kérelmet iskolakezdési támogatásra

Hogy is lesz most az iskolakezdéssel? Vegyünk-e füzetet tucatjával és új iskolatáskát? Az üzletek mindenesetre ugyanúgy készülnek a tanszervásárlási dömpingre,mint az előző években,és aki jogosult rá, az idén is igényelhet tanévkezdési támogatást az önkormányzattól. Tízezer forint jár gyermekenként.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Tapasztalataim szerint egyre jobban kitolódik a tanszervásárlás augusztus 20-a utánra, bár a nagyobb szupermarketek polcait már a hónap elején ellepik a füzetek, tollak, radírok, táskák. Idén azonban ez (is) másképp van. Több áruházlánc már július közepén, alig egy hónappal a vakáció kezdete után elindította tanévkezdő akcióit, valószínűleg éppen a vírusveszély miatt. Ha ugyanis augusztus közepén vagy végén kiderülne, hogy szeptemberben mégsem nyitnak meg az iskolák, kisebb lenne a kereslet a füzetekre, tollakra, pláne iskolatáskákra, tolltartókra. Sok szülő tart tőle, hogy a következő tanév csak virtuálisan indul majd meg. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár július közepén még úgy nyilatkozott, hogy remélhetőleg normál munkarendben lehet elkezdeni az új tanévet, de arra is fel kell készülni, hogy esetleg ismét át kell állni a digitális oktatásra. A július 30-ai kormányinfón Gulyás Gergely miniszter azt jelölte meg célként, hogy szeptember 1-jével az iskolák rendes tanulmányi rendben kezdhessék meg működésüket. Ha azonban mégsem lenne így, az hatalmas teher lenne nagyon sok szülőnek. „Én még nem vásárolok, kivárok” – felelte kérdésünkre egy anyuka. „Az itthoni tanuláshoz megvannak a füzetek, csak akkor veszek majd újakat, ha biztos, hogy nem online kezdődik meg az oktatás a jövő tanévben”.

Mikor az egyik papír-írószerbolt munkatársát kérdeztük arról, mennyire befolyásolja a vásárlási kedvet a vírusveszély, tömören csak ennyit válaszolt: iskolakezdés mindenképp lesz, maximum később. „Mi a karantén alatt is nyitva voltunk, és volt forgalom, hiszen a tanítás így is folyt. Ami a következő tanévre való készülődést illeti, ha nem is tömegesen, de már jönnek a vásárlók. Sajnos, nőttek az árak a tavalyi évhez képest, főleg a papíráruk, füzetek, rajzlapok lettek drágábbak” – tette hozzá Tonkó Csaba. Üzletükben egy nagyalakú füzet ára 160 forintnál, egy kisalakú 80-nál kezdődik, a határ meg a csillagos ég, mondhatnánk kis túlzással, hiszen lehet kapni füzetet 7-800 forintért is. A ceruzák, tollak, iskolatáskák ára nagyjából a régi, a festékeké egy kicsit feljebb ment, de nem számottevően. Persze, ez is függ attól, hogy hol vásárolunk. A nagy áruházláncoknál lehet, hogy olcsóbban jutunk a tanszerekhez, de érdemes odafigyelni a minőségre is (füzetek esetében például a vonalazásra, a lapok vastagságára). „Hogy mennyibe kerül az iskolakezdés, nehéz megmondani, hiszen van, aki a legolcsóbbat veszi, más pedig egy adott márkához, vagy éppen a borítóhoz ragaszkodik. Többen elosztják a nyári hónapokra a bevásárlást, így nem egyszerre kell nagyobb összeget kiadni. Ez elég gyakori” – tudtuk meg Tonkó Csabától. 

Ha az iskolával, jobban mondva a tanítás formájával kapcsolatban még sok is a bizonytalanság, egy biztos, az önkormányzat idén is nyújt tanévkezdési támogatást. A jogosultak körét 2019-ben kibővítették, így tavaly nyáron, illetve idén már ötször annyian vehetik igénybe a támogatást, mint a korábbi években. A hatályos rendelet szerint gyerekenként tízezer forintot kaphatnak a családok (így például egy kétgyerekes család húszezer, egy háromgyerekes harmincezer forintos támogatásban részesülhet). A támogatást az a család veheti igénybe, ahol az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimum 400 százalékát (azaz a 114 ezer forintot), és gyermeke bölcsődei, óvodai nevelésben vesz részt, vagy nappali oktatás munkarendje szerinti tanulmányokat folytat, illetve felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanul. A támogatás iránti kérelmet már most be lehet nyújtani, a végső határidő szeptember 30. A támogatást egy formanyomtatványon igényelhetik a szülők, mellékelve a jövedelem-, illetve az iskola-, óvoda-, bölcsődelátogatási igazolást (felsőoktatásban a tanulói jogviszony igazolására van szükség). Mint megtudtuk, július végéig alig érkezett be kérelem, de ez más években is így szokott lenni, általában augusztus közepe-vége felé jönnek be a kérelmek. Ami pedig a számokat illeti, 2019-ben közel kilencszáz, az előző évben (amikor még kevesebben igényelhették ezt a segítséget) ötszáz gyermek kapott önkormányzati támogatást az iskolakezdéshez.

A formanyomtatvány letölthető a város honlapjáról, ezen a linken, a Települési támogatás –  természetbeni címre kattintva, illetve a polgármesteri hivatal ügyfélszolgálatán is megtalálható. Az igénylőlapot benyújtani csak személyesen lehet a Humán Irodán, illetve az ügyfélszolgálaton, félfogadási időben.


 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email