22_03_29_erdmost_nincskep

A szemétlerakók a közösséget károsítják

22_03_29_erdmost_nincskep

A szemétlerakók a közösséget károsítják

Egy kupac építési törmelék a sarkon. Került rá némi zöldhulladék, mellé pár kiszanált bútor. Így indult egy-másfél hónapja, mára kétszáz köbméteres szemétdomb lett belőle, amit közpénzen szállíttathat el a város. Az eset pikantériája, hogy a hulladékhegy mellett ott áll a nemrég kihelyezett kamera.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Aszfaltozott mellékutca vége. Itt már murvás a burkolat, ritkulnak a házak, a réten és a fákon túl csodás panoráma tárul a nézelődő elé, ha balra tekint. Ha jobbra, akkor embermagas szeméthalmot lát az egybefutó utcák találkozásánál kialakult, gazos kis téren. A háttérben új építésű házak, a kontraszt hatalmas. Sajnálatos tapasztalat, hogy ahol egy kis kupac szemét megjelenik, ott hamarosan egyre több lesz belőle. Pató Simonnal, az ÉTH környezetvédelmi megbízottjával állunk a halom mellett, a szakember szerint megvan vagy kétszáz köbméter az illegális hulladék. A szemétdomb gerince láthatóan építési törmelék, amit felvert a gyom, de jutott mellé egy nagy adag zöldhulladék is. Egy kibontott szemeteszsákból uborka- és krumplihéj türemkedik elő, láthatóan még friss. Hogy miért nem a saját szemetesébe dobta a tulajdonosa? Vagy ami még jobb lett volna, a komposztálójába? Jó kérdés.

Van pár bekötött szájú zsák is, hogy mit tartalmazhat, nem tudni, majd a begyűjtésnél, szétválogatásnál kiderül. Mivel önkormányzati területről van szó, közpénzen fogják elszállítani mindazt a mocskot, amit itt néhányan felhalmoztak.  „Az illegálisan lerakott hulladékot az adott ingatlan tulajdonosának, használójának, bérlőjének kell elszállíttatnia. Ha ezt a kötelességét elmulasztja teljesíteni, megbírságolhatják. Közterületen az önkormányzatnak kell intézkednie. Az ÉTH egy bejelentés alapján helyszíni szemlét tartott, jegyzőkönyvet vett fel, értesítette a hivatalt, a Városfejlesztési és Városüzemeltetési Iroda pedig megindította az eljárást” – mondja Pató Simon. „Előfordul, hogy be tudjuk azonosítani, honnan származik a hulladék, például számlákat, csekkeket találunk a szemétben, de ez nem gyakori, és sajnos most sem sikerült felderíteni a szennyezők kilétét, így a városnak kell kifizetnie a szállítást. Ez nem lesz olcsó mulatság, hiszen máshová kell szállítani a sittet, máshová a lomot, illetve a háztartási hulladékot.”

Ahogy nézelődünk, megjelennek a környékbeliek is. „Fontolgattam már, hogy lépek valamit, mert borzasztó, mi van itt! Egy-két hónapja csak, hogy ez a szeméthalom megjelent, előtte bozótos terület volt itt. Sajnos, a környéken sok a beépítetlen, bekerítetlen és elvadult telek, amelyekkel nem törődnek a tulajdonosaik, és ezeken sorra megjelennek a sitthalmok. Egyik éjjel a szomszédságomban pakoltak le kisteherautóról építési törmeléket, és mikor szóltam nekik, azt mondták, hogy feltöltik a telket” – mondja egyikük. Hogy ez a kétszáz köbméteres szeméthalom hogy tudott „kinőni a földből” alig két hónap alatt, arról leginkább az illegális hulladékot lerakók tudnának számot adni, no meg az a kamera, amelyik egy-két méterre áll az eldobált szeméttől. Csakhogy ezt még nem kötötték be, ugyanis a kameraprojekt második etapjában kiépített eszközök műszaki átadása még nem történt meg. Ezt persze az elkövetők nem tudhatják – de nem is izgatja őket, mivel könnyűszerrel kikerülik. 

Az illegális hulladékot szállító autó rendszámát leszedik vagy letakarják, és az arcukba húznak egy sapkát. Előfordul, persze, hogy a környező lakóknak mégis sikerül leolvasni a rendszámot, de nagyon gyakori, hogy a leírás pontatlan (azaz, az adott rendszám teljesen más típusú autóhoz tartozik, mint ami a szemtanú leírásában szerepelt), így aztán nem lesz fejleménye az ügynek. Érdemes egyébként ilyenkor videóra venni, illetve lefotózni a történteket, hogy a hatóságok sikeresebben tudjanak intézkedni. Persze, az is fontos, hogy a felvételeket ne a közösségi oldalakon posztolgassuk, hanem hívjuk a rendőrséget, polgárőrséget.

NE ENGEDJÜNK A MOCSOKNAK! Bejelentés: 0–24  / macsotay.polgarorseg@gmail.com  06/30-2000-890
 

Macsotay Tibor, az Érdi Polgárőrség elnöke évek óta aktívan részt vállal a várostakarító akciókban, illetve az illegális szemetelők lefülelésében. Szerinte a környéken több építkezés is zajlott, és a szemétdomb helye nem is olyan rég még munkaterület volt – erről árulkodik egy kihelyezett, és ottfelejtett tájékoztató tábla is. Így került oda az építési törmelék, amit nem szállítottak el. „Elsősorban tehát az a vállalkozó a felelős a jelenlegi helyzetért, aki a sittet odahordta, otthagyta. Ebből lett aztán a szeméthegy. Úgy gondolom, az ő költségén kellene eltakaríttatni az idehordott hulladékot.”

Tetlák Örs alpolgármestertől megtudtuk, hogy a biztonsági kamerát hamarosan üzembe helyezik, és akkor sapka ide, letakart rendszám oda, talán könnyebben elkapják majd a szennyezőket. A kamerák által közvetített képet egyébként 0–24 órában figyelik, így a diszpécser is értesítheti a hatóságot, ha illegális hulladéklerakót lát. A felelősségre vonás közös érdekünk, hiszen nem mindegy, kinek kell kifizetnie azt a körülbelül hárommillió forintot, amibe egy ilyen százötven-kétszáz köbméteres szeméthegy felszámolása kerül.

További cikkeink

További cikkeink

A Szociális Gondozó Központ Idősek Otthona pályázatot hirdet Közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében ügyviteli munkatárs
A Szociális Gondozó Központ Hajléktalanellátás Szervezeti Egysége pályázatot hirdet közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében segítő

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email