22_03_29_erdmost_nincskep

A magyarországi álom

22_03_29_erdmost_nincskep

A magyarországi álom

Nem egyszerű új sportegyesületet beindítani, pláne, ha olyan sportágról van szó, melynek semmilyen gyökere nincs az adott országban.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az Egyesült Államokból Magyarországra költöző Terry Lingenhoel mégsem riadt vissza attól, hogy valami újat adjon új hazájának, és 2002-ben meghirdette az Érdi Baseball és Softball Club első toborzóját. Az amerikai álom helyett magyarországi álom valósult meg.

„Azt se tudtam, létezik-e Magyarországon baseball. Az amerikai baptista gyülekezetemből hívtam segítséget, hogy létrehozzuk a csapatot” – elevenítette fel a kezdeteket Terry Lingenhoel. Az első háromnapos toborzóra nagy volt az érdeklődés, hiszen az idehaza szinte teljesen ismeretlen sportág iránt hatvanan érdeklődtek. Mivel a baseball nem tartozik a könnyen megérthető sportágak közé, az sem volt csoda, hogy az első három évben meccset sem nagyon nyertek az érdiek, de ez nem szegte kedvüket. „Folyamatos volt a toborzás, nagyon szépen nőtt az utánpótlásbázis, a harmadik évben pedig már nyertünk pár mérkőzést is” – emlékszik vissza a klubelnök, aki azóta olyannyira felfejlesztette az eleinte még az Ercsi úti Sporttelepen edző, ám 2008-ban az ófalusi, Mecset utcai pályára költöző csapatot, hogy Magyarország legnagyobb bázissal rendelkező egyesülete lett. A létesítményt is folyamatosan fejlesztették, jelenleg számos edzőrészleg mellett az utánpótlás, a felnőtt férfi baseball és női softball csapatnak is külön pályája van, télen pedig elkészült a régóta vágyott fedett csarnok is. „Nagyon hálásak vagyunk, mert nagyon szeretjük ezt a helyet, jó pályákat építettünk. 2006-tól folyamatosan fejlődtünk, gyűjtöttünk régi játékosokat, akik máshol játszottak. 2007-ben pedig megnyertük az NB II-t és indultunk az NB I-ben, emellett jók voltak az utánpótláscsapatok” – idézi fel szerényen Terry Lingenhoel, hogy a folyamatos előrelépésnek köszönhetően mára már csak az lett a kérdés, csapataik milyen színű bajnoki érmet szereznek.

De a klubnál nem feledkeztek meg arról sem, hogy ne csak a játékosokat és a létesítményt fejlesszék. Elhatározták, hogy a szülőket is bevonják, ne csak kitegyék a gyerekeket edzésre, hanem ők maguk is maradjanak ott. „Az a célunk, hogy ne csak csapatot, hanem közösséget építsünk, amibe a szülők is beletartoznak” – mondta Lingenhoel, majd arról is beszélt, hogy az elmúlt évek munkájának köszönhetően a most érkező gyerekek már nem úgy jönnek baseballozni, hogy minden szabályt meg kell tanítani nekik. „Nagyon jó, hogy nem kell már toboroznunk, vannak, akik jönnek, de annyira látványos az egyesületünk, hogy aki meglátja, az csodálkozik rajtunk” – húzza alá Terry Lingenhoel, aki arról tájékoztatott, hogy terveik szerint 2021 szeptemberében Érden valósul meg az első magyarországi baseball akadémia, melynek keretében a sportolók többet edzhetnek, miközben tanulmányaikat a Gárdonyi Géza Általános Iskola és Gimnázium sportosztályában végezhetik.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email