22_03_29_erdmost_nincskep

T. Mészáros: Érden baloldali önkény van

22_03_29_erdmost_nincskep

T. Mészáros: Érden baloldali önkény van

Csőzik László polgármester veszélyhelyzet alatt hozott 106 határozata és 13 rendelete azt bizonyítja, hogy „az ő demokráciájuk nem más, mint egy baloldali polgármesteri önkény” – mondta pénteki sajtótájékoztatóján T. Mészáros András, az érdi Fidesz elnöke.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Veszélyhelyzetben a települési önkormányzat képviselő-testületének, a fővárosi, megyei közgyűlésnek feladat- és hatáskörét a polgármester, illetve a főpolgármester, a megyei közgyűlés elnöke gyakorolja. Ennek keretében nem foglalhat állást önkormányzati intézmény átszervezéséről, megszüntetéséről, ellátási, szolgáltatási körzeteiről, ha a szolgáltatás a települést is érinti”- idézte a katasztrófavédelemről szóló törvényből T. Mészáros András.

A volt polgármester nehezményezte, hogy Csőzik László ehhez képest a veszélyhelyzet alatt átszervezte az óvodai körzeteket és leváltotta az ÉKFI igazgatóját és igazgatóhelyettesét, mivel –T. Mészáros András szerint – utóbbihoz csakis az igazgatónak lett volna joga.

Az érdi Fidesz elnöke azt állítja, a Kormányhivatal mind a 106, veszélyhelyzet alatt hozott határozatról megállapította, hogy nem felel meg maradéktalanul az előírásoknak, és most vizsgálja a rendeleteket is ugyanebből a szempontból. A Kormányhivatal törvényességi felhívással élt – mondta el T. Mészáros András. Az érdi Fidesz elnöke cinikusnak nevezte, hogy a csütörtöki közgyűlésen a veszélyhelyzet alatt hozott határozatok és rendeletek elfogadását kérte a polgármester. „Nevetséges, hogy 46 határozatot egy nap alatt hozott meg, június 17-én. Semmibe vette az egyének és a közösség Alaptörvényben biztosított alkotmányos jogait. Meggyőződésünk, hogy ha a baloldal hatalomhoz jut, így fog cselekedni mindig, ahogy azt a gyakorlatban Csőzik úr már bebizonyította.”

Az Érd Most úgy tudja, a polgármester a Kormányhivatalnak küldött levelében emlékeztetett arra, hogy a veszélyhelyzet alatt kizárólag a Pintér Sándor által vezetett Belügyminisztérium iránymutatását követte. Eszerint „a katasztrófavédelmi törvény egyértelműen rendelkezik arról, hogy veszélyhelyzetben a települési önkormányzat képviselő-testületének hatáskörét a polgármester gyakorolja az ott megjelölt kivétellel. Mindezek alapján sem a képviselő-testület, sem a bizottságok ülésének az Mtöv. szerinti összehívására nincs lehetőség, a képviselő-testület valamennyi hatáskörét a polgármester gyakorolja, a képviselő-testületnek a veszélyhelyzet idején nincs döntési jogköre” – áll a levélben.  A polgármester a közgyűlésen elmondta: a jogszabályok lehetőséget adtak volna arra, hogy a veszélyhelyzet alatt hozott rendeleteket vita nélkül fogadtassa el a többséggel. Ő viszont vitára bocsájtotta az összes polgármesteri határozatot, és a Fidesz frakciónak lehetősége lett volna módosító indítványokat beterjeszteni ezekkel kapcsolatban, de ezt nem tette – mondta Csőzik László.

A Sport Kft. ügyvezetőjével kapcsolatos újságírói kérdésre T. Mészáros András azt mondta: amikor másfél éve kinevezte Boldog Annát az Érdi Sport Kft. élére, jó személyt választott, akit nem kellett volna felmenteni. „Megbízható, hozzáértő, a konkrét helyzetet is jól ismerő ügyvezetőt neveztem ki jó másfél évvel ezelőtt. És ezt békén kellett volna hagyni. Most már remélem, ők is rájönnek, és nagyon bízom benne, hogy mind a tizenegy ember Boldog Anna mellé fog állni legközelebb.”

Az Érd Most megkérdezte Simó Károly frakcióvezetőt is, aki úgy fogalmazott: „mivel titkos szavazás volt, nem tudom, hogy a Fidesz-KDNP-Összefogás képviselői hogyan szavaztak. A városvezetés képességeit jelzi, hogy tud-e javaslata mögé többséget szerezni.Egyébként mi úgy értesültünk, hogy a többségi frakcióban van egy egészen nagy szakadás, elképzelhetőnek tarhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg, hogy több képviselő az ő frakciójukból üzenni akart a polgármesternek.”

Lengyel Péter, a többségi frakció vezetője az Érd Mostnak megerősítette: nem ők szavazták le az ügyvezetőt. „Olyan szavazási magatartást tanúsítottunk, hogy egyértelművé váljon, a Fidesz frakció jelenleg is támogatja-e T. Mészáros András két évvel ezelőtti jelöltjét? Megbizonyosodtunk arról, hogy immár a Fidesz frakció egyetlen tagja sem támogatja Boldog Anna jelöltségét, beleértve T. Mészáros Andrást is” – mondta a frakcióvezető. (Az ügyvezetőről szóló szavazáson 10 igen szavazatra lett volna szükség a megbízás meghosszabbítására. Ehhez képest a 18 képviselőből ketten ellene szavaztak, heten tartózkodtak és csak kilencen voksoltak igennel.) 

A teljes sajtótájékoztatót itt találja.

A közgyűlésről készült videót pedig itt nézheti meg.

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email