22_03_29_erdmost_nincskep

Mi lesz az elfeledett közkúttal?

22_03_29_erdmost_nincskep

Mi lesz az elfeledett közkúttal?

Hosszú évekig szolgálta a környéket, de már vagy hatvan éve kihasználatlanul áll a Könyvelő utca elején egy kerekeskút.Közterületen van, lánca már nincs, ajtaját lepántolták, a kúttestet pedig fémház takarja, amit az egyik ott lakó festett le, mikor már nagyon lepergett róla a szín.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Ő gondozza a kút környékét, nyírja a füvet, és figyelemmel kíséri az állapotát. Most viszont szeretné átadni e „gondnoki” munkát – lehetőleg a városnak. „Ki kéne pofozni, hiszen ez az egyetlen ilyen kút Érden – mondja Katona László. – Hogy a vize milyen, azt ma már nem tudni. Mióta felparcellázták a területet, ami korábban egy gazdálkodó családé volt, és bevezették a vezetékes vizet, senki nem használja. Egyszer lemérték a mélységét, van vagy ötven méter. Akár használják, akár nem, jó lenne rendbe hozni, hogy szép legyen.”

László és a többi ott lakó kívánságát azonban nem olyan egyszerű, és főleg nem olcsó teljesíteni. A Városfejlesztési és Városüzemeltetési csoport vezetője lapunknak elmondta, akár közterületi, akár magántelken lévő kútról van szó, a régi kutaknak fennmaradási engedéllyel kell rendelkezniük. A Könyvelő utcai ásott kútnak nincs ilyen engedélye, ezt tehát a jelenleg hatályos jogszabályoknak megfelelően 2023. év  december 31-ig pótolni kell. „Használaton kívül is helyezheti az önkormányzat, és megőrizheti dísz-, illetve emléktárgyként. De ehhez is hatósági engedély kell. Mindenképp érdemes megvizsgálni, milyen állapotban van a létesítmény. Mivel 30-150 méter mélységben valószínűleg már nem talajvíz, hanem rétegvíz található, valamint nem lakó ingatlanon található, a kút hatósági engedélyezését a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság végzi, tehát hosszadalmasabb eljárásra kell számítani” – tette hozzá a csoportvezető. Bármennyire lassú is az eljárás, most legalább elindul valami. Remélhetőleg nem lesz az enyészeté Érd – tudomásunk szerint – egyetlen köztéri kerekes kútja.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email