22_03_29_erdmost_nincskep

Kihalás fenyegeti a pacsirtákat

22_03_29_erdmost_nincskep

Kihalás fenyegeti a pacsirtákat

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) legújabb felmérései alapján arra figyelmeztet, rendkívüli mértékben csökken szántóföldi madaraink populációja, és ha nem változtatunk a mezőgazdasági szokásainkon, a mezei pacsirták vagy a foglyok örökre eltűnhetnek.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

2000-hez képest tavaly 17 százalékkal kevesebb madár élt a mezőgazdasági területeken az egész Európai Unióban. Ennek legfőbb okait a szakemberek a növényvédő szerek, a műtrágya és a földhasználat megváltozásában látják, vagyis az intenzívebb, iparszerűvé váló mezőgazdálkodásban.

„Ott a gond, hogy az élelmiszer-termelés és a gazdálkodók megélhetésének biztosítása egyértelmű prioritást élvez a környezeti erőforrások, a természeti tőke megőrzésével szemben, miközben ez a két dolog egymástól egyáltalán nem választható el.”

Petró Kriszta, az MME érdi tagja is azt mondja, évről-évre kevesebb foglyot, mezei pacsirtát lehet találni a mezőkön. „Van egy barangolónaplóm, amiben vezetem, miket láttam túrázás közben, és idén, ahogy visszanéztem, egészen siralmas volt összevetni a nem is olyan régi, 2017-es feljegyzésekkel.”

Kriszta elmesélte, hogy annak idején Érden rengeteg búbos pacsirta szaladgált és dalolászott a városközpontban, amíg rét volt a régi Skála (ma Lidl) parkolója helyén, és nem nőtt ki a földből az Érd alsó és Érd felső között az aluljáró betonrengetege.

A mezőgazdaságban nem a beton, hanem a monokultúrák terjeszkedése és a vegyszerek azok, amik elveszik a madarak élőhelyét és táplálékforrását. Az MME azt sürgeti, legyen környezettudatosabb a mezőgazdaság és ugyanakkor ez váljon támogatásának feltételévé is. A fogyasztókat is arra biztatják, legyenek tudatosabb vásárlók, mert nemcsak a politikai döntéshozók, de mi, fogyasztók is hatással lehetünk az élelmiszer-előállításra, azon keresztül pedig arra, hogy hallhatjuk-e még a mezei pacsirta énekét.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email