22_03_29_erdmost_nincskep

Elhunyt Tóth Tamás, Érd korábbi alpolgármestere

22_03_29_erdmost_nincskep

Elhunyt Tóth Tamás, Érd korábbi alpolgármestere

Elhunyt Tóth Tamás, Érd korábbi alpolgármestere. A városunkért, az érdi közösségért két és fél évtizeden át állhatatosan dolgozó politikus 83 évet élt. "Felkészült, akkurátus, megbízható szakember volt, és közéletünk fáradhatatlan jobbítója" - írta megemlékezésében Csőzik László polgármester.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Frissítve:

Csőzik László polgármester így emlékezett Tóth Tamásra közösségi oldalán:

„Rendíthetetlenül, tántoríthatatlan kitartással szerette és szolgálta a várost. Világéletében konzervatív meggyőződésű ember volt, de soha nem egy ügy pártszínét nézte. Azt kereste – és bárki próbálkozott volna, ettől nem lehetett eltéríteni –, miként lehet az adott szakpolitikai kérdést Érd javára megoldani.

Már a rendszerváltás óta itt élt Érden, mérnöki ismereteivel segített, ahol csak tudott, majd negyedszázadon át számos tisztséget, társadalmi megbízatást betöltve igyekezett előbbre vinni a várost. Szívügye volt a városfejlesztés, az infrastruktúra, a gyerekcipőben járó csatornázás kiépítése – hallatlan érdemek fűződnek a nevéhez és két dolgos kezéhez. Sokáig volt önkormányzati képviselő, fejlesztési tanácsnok, a Városfejlesztési és Műszaki Bizottság elnöke, a megyében és a közép-magyarországi régióban is képviselte érdekeinket. 2010 után társadalmi megbízatásban az alpolgármesteri tisztséget is elvállalta. Számos társadalmi szervezetben szorgoskodott, többek között a Kisgazda Örökség és Levéltár alapítványában és a Politikai Foglyok Országos Szövetségében.

Bár a feltűnést nem kereste, olyan személyiség volt, akit észre kellett venni. Nyomot és fontos örökséget hagyott maga után. Még aktív politikus volt, amikor megkapta a Hazáért Érdemkeresztet, nyugállományba vonulása után, 2017-ben az Érd Városáért Kitüntetést is kiérdemelte.

Felkészült, akkurátus, megbízható szakember volt, és közéletünk fáradhatatlan jobbítója. Szomjazta és éhezte a tudást, és amit megszerzett, bőkezűen osztotta szét. A kultúrát is épp annyira szerette, mint választott szakmáját. Az érdi könyvtár egyik születésnapi ünnepségén mondott beszédében Kosztolányi Dezsőt idézte:
„A könyv a szellemi manna, amelyből mindenki jóllakhatik, az égi táplálék, amely minél inkább fogyasztják, annál több lesz belőle, a bűvös kenyér, amely senkit nem hagy éhen, minden ínségest kielégít, hatalmassá tesz, úgyhogy mindenki az ismeretek tőkése és nagybirtokosa lehet általa, gondolat-milliomos.”

A tudást, amit megosztott velünk, becsben fogjuk tartani. Emlékét méltón megőrizzük. Utolsó útján égi áldás kísérje!”

Tóth Tamás több cikluson keresztül önkormányzati képviselőként, fejlesztési tanácsnokként, a Városfejlesztési és Műszaki Bizottság elnökeként dolgozott. E minőségében is elévülhetetlen érdemeket szerzett abban, hogy 1999-ig több városrészben megvalósulhatott a szennyvízcsatornázás, majd tárgyalásai során elérte, hogy Érd és térsége önálló szennyvízelvezetési programot indíthasson, amely 2008-2016 között a város teljes csatornázottságát tette lehetővé.

Tóth Tamás 2007-2010-ig az Érdliget-Kutyavári Településrészi Önkormányzat elnöke volt.

2010-ig a Megyei Jogú Városok Szövetségének Terület- és Igazgatásfejlesztési, valamint az Urbanisztikai és Lakásügyi Bizottságának volt tagja. 2009-2010-ig az Érdi Létesítmény Üzemeltető Kft. Felügyelő Bizottságának elnöke volt.

Érd Megyei Jogú Város Közgyűlése a 2010. évi alakuló ülésén társadalmi megbízatású alpolgármesterré választotta. A Közgyűlés megbízása alapján képviselte az önkormányzatot a Közép-Magyarországi Térségfejlesztési és Bioenergetikai Klaszterben.

Tóth Tamás a Kisgazda Örökség és Levéltár Alapítvány Kuratóriumának elnöke, a Levéltár működtetője volt. A Történelmi Vitézi Rend és a Politikai Foglyok Országos Szövetségének tagja volt.

Az 1956-os forradalmat személyesen átélt emberként antikommunista elveiben mindvégig  tántoríthatatlan maradt.

Konzervatív jobboldali politikusként mindig azért dolgozott, hogy Érd – megőrizve és gyarapítva értékeit – modern, fejlődő város legyen. A közelmúltban vonult nyugállományba.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email