22_03_29_erdmost_nincskep

Nőtt a véradók száma

22_03_29_erdmost_nincskep

Nőtt a véradók száma

Sebők Krisztina, a Magyar Vöröskereszt érdi referense szerint jelentősen nőtt a véradók száma az elmúlt időszakban. Legutóbb, a térség szerdai, törökbálinti véradásán például 45-en adtak vért – tájékoztatott.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Június 10-én a törökbálinti Bálint Márton Általános és Középiskolában tartott véradást a Magyar Vöröskereszt térségi szervezete. Sebők Krisztina, referens elmondta, az itt tapasztalt alacsony véradási szám miatt egy másik helyszínt is be szoktak iktatni, ám ezúttal 45-en adtak vért.

„Az előző három véradás eredményeképpen reméltem, hogy önállóan is meg fogja állni a helyét és ez valóban így is lett” – mondta Sebők Krisztina, hozzátéve, a 45 véradó „nem feltűnően sok, de az előző évek eredményeihez képest magas.”

A koronavírus járvány idején, illetve annak lecsengésének kezdete óta Százhalombattán, Diósdon és Érden tartottak véradást. Ezzel kapcsolatban a Vöröskereszt érdi referense úgy fogalmazott: „nagyon szép létszámot hoztak, Érden például annyira lelkesek voltak az emberek és olyan sokan jelentek meg, hogy sajnos volt, akire nem is került sor.” Hozzátette: Százhalombattán 73-an, Érden 76-an, Diósdon pedig 48-an adtak vért.

A megjelentek száma ennél is nagyobb volt, de a véradást megelőző egészségügyi szűrésen többen nem feleltek meg – például a korosztály miatt, hiszen a véradásokon 18 és 65 év közöttiek vehetnek csak részt.

A június 14-én tartandó Véradók Világnapja alkalmából az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt (IFRC) is a biztonságos vér fontosságára hívja fel a figyelmet.

A Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat pénteken az MTI-nek küldött közös közleményében kiemelte: ezen a napon szerte a világon köszönetet mondanak azoknak, akik önzetlen adományukkal segítenek a rászorulókon. Mint írták, a biztonságos, ellenőrzött vér a világon mindenhol egyetemes szükséglet, hiszen nélkülözhetetlen az életmentő beavatkozásokhoz, valamint létfontosságú az olyan veszélyhelyzetek idején, mint a természeti katasztrófák, fegyveres konfliktusok vagy éppen járványok. Hangsúlyozták: ahhoz, hogy Magyarországon megfelelő mennyiség álljon rendelkezésre, folyamatosan szükség van az önkéntes véradók önzetlen segítségére.

A világnaphoz kapcsolódóan ezen a hétvégén 44 helyszínen várják a véradókat, Érden és térségében viszont legközelebb csak június 25-én lesz, Budaörsön egy sportáruházláncnál. A helyszínek és időpontok, valamint a véradással kapcsolatos összes információ megtalálható a www.ovsz.hu és www.voroskereszt.hu oldalon.

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses Óvoda és tagóvodái pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében óvodapedagógus munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email