22_03_29_erdmost_nincskep

Szlávik: a magas vérnyomás önmagában nem rizikófaktor

22_03_29_erdmost_nincskep

Szlávik: a magas vérnyomás önmagában nem rizikófaktor

A koronavírus-fertőzés lefolyását súlyosbító rizikótényezőkről beszélt az operatív törzs vasárnapi sajtótájékoztatóján Szlávik János, a Szent László Kórház infektológus főorvosa.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Elsőként az életkort említette. Kiemelte: a betegség miatt Magyarországon elhunyt nők átlagéletkora 81 év, a férfiaké 77 év, azonban a főorvos tud olyan 102 éves emberről is, aki maradványtünetek nélkül gyógyult fel, sok idős ember pedig tünetmentesen, vagy rendkívül enyhe tünetekkel vészelte át a betegséget.
 
Gyermekeknél a betegség ritkán súlyos lefolyású, a halálozás extrém ritka.

Veszélyben vannak a szív- és érrendszeri betegek, a koronária-betegek, a szívritmus.zavarban, érelmeszesedésben szenvedők, az infarktuson átesettek. 

Idős, beteg emberek többször sokféle társbetegségben, köztük hipertóniában szenvednek. Tudni kell: a magas vérnyomás önmagában nem jelent rizikófaktort. Egy jól beállított magas vérnyomásban szenvedő középkorú ember nem lesz jobban veszélyeztetett, mint más – hangsúlyozta Szlávik János, hozzátéve: tévhit, hogy a leggyakrabban használt vérnyomáscsökkentő súlyosbítja a betegség lefolyását.

A tüdőbetegek nagyobb veszélynek vannak kitéve, és az asztmásoknak is vigyázniuk kell magukra. A vesebetegek – különösen a krónikusan dializáltak – szintén nagy veszélynek vannak kitéve. A vírus ugyanis nem csak a tüdőt támadja meg: különböző véralvadási zavarokat okozva betegséget idézhet elő a vesékben, a szívben, az agyban, a májban. 

Az inzulinnal kezelt cukorbetegek sokkal nagyobb veszélyben vannak, mint a tablettát szedők. 

Az immunszupresszív terápiában részesülő, illetve a sugárkezelésnek kitett daganatos betegeknek szintén nagyon vigyázniuk kell magukra. 

Az extrém elhízás azért probléma, mert a lélegeztetésük rendkívül nehéz – tette hozzá a főorvos. 

Az AIDS-betegség és a HIV-fertőzés önmagában nem rizikófaktor. 

További cikkeink

További cikkeink

A Tisza Párt alelnöke és listavezető EP-képviselőjelöltje megkezdi országjárásának Pest vármegyei etapját.

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email