22_03_29_erdmost_nincskep

Péntektől újra nagyot emelkedik a benzin és a gázolaj ára a kutakon

22_03_29_erdmost_nincskep

Péntektől újra nagyot emelkedik a benzin és a gázolaj ára a kutakon

Péntektől a benzin ára 7 forinttal nő, a gázolajé pedig 4 forinttal emelkedik a kutakon. Szerdától szintén jelentősen emelkedtek az üzemanyagárak, a benzin bruttó kiskereskedelmi átlagára 16 forinttal, míg a gázolajé 10 forinttal.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Nagyon érdekes jelenséget tapasztalhatunk az üzemanyagárak esetén, mivel egyrészt a nagykereskedelmi árak elkezdtek emelkedni, másrészt a kiskereskedelmi árak ennek mértékét jócskán felülmúlják. Hatalmasat esett Magyarország benzin és gázolaj felhasználása, melynek következtében a Shell és a Mol is szükségesnek érezte bezárni egyes töltőállomásaikat.

A nehéz piaci körülmények következtében ezért kénytelenek voltak a benzinkutak megemelni a kiskereskedelmi árréseiket, hogy túléljék a koronavírus terjedése ellen hozott korlátozások pusztító hatásait, és a bevezetett különadókat.

Utoljára szerdától emelkedtek jelentősen itthon az üzemanyagárak, a benzin ára 16 forinttal nőtt, a gázolaj bruttó kiskereskedelmi ára pedig 10 forinttal. Az északi-tengeri Brent ára az előzőhét pénteki 28,29 dolláros árához képest nagyot növekedett keddig, és 32,92 dolláron fejezte be a kereskedést, mellyel 16 százalékot emelkedett a legutóbbi üzemanyagár meghatározás óta.

Előző héten pénteken 322,56 forint volt a dollár-forint árfolyama, mely keddre 323,17-os árfolyamra emelkedett, tehát 0,2 százalékkal gyengült a forint az utolsó üzemanyagár-meghatározás óta, mely szintén az üzemanyagár emelés felé billentette a mérleg nyelvét az olaj árfolyamának elmozdulása mellett.

Elsősorban az olaj árának emelkedése következtében újabb üzemanyagár-emelésre kerül sor mától, mely mindkét üzemanyagtípust jelentősen érinti.

ÁTLAGOSAN 4 FORINTTAL EMELKEDIK A GÁZOLAJ ÁRA, MELLYEL ÍGY 322 FORINTRA Nő A BRUTTÓ KISKERESKEDELMI ÁTLAGÁRA, A BENZINÉ PEDIG 7 FORINTTAL növekszik, MELLYEL 301 FORINTRA EMELKEDIK LITERENKÉNT.

Így tehát könnyen lehet, hogy a végéhez ért az üzemanyagárak csökkenő tendenciája, mellyel márciustól a benzin literje a legutóbbi áremelés pillanatáig 107 forinttal került kevesebbe, míg a gázolaj ára pedig 85 forinttal csökkent a kutakon.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email