22_03_29_erdmost_nincskep

Fesztiválok nélkül maradunk a nyáron

22_03_29_erdmost_nincskep

Fesztiválok nélkül maradunk a nyáron

Legalábbis augusztus 15-éig. A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely bejelentette, hogy augusztus 15-éig nem lehet 500 főnél nagyobb rendezvényeket tartani. A Sziget közleménnyel reagált rögtön, amiben megírták: a fentiek miatt idén elmarad a Sziget, a Volt, a Balaton Sound és a Bánkitó is.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

„A mostani helyzetre nincs történelmi tapasztalat, és a megoldás kulcsa sincs a zsebünkben” – mondta Kádár Tamás, a Sziget Fesztivál főszervezője. – „Egyelőre csak végtelen szomorúságot érzünk, hogy a rengeteg munka, szeretet és odaadás, amit a kollegáink évtizedek óta ezekért a fesztiválokért és a vendégeinkért tesznek, idén semmivé vált.”

A főszervező szerint most mindenek előtt ki kell alakítani az elővételes jegyvásárlók számára az optimális megoldást, legyen szó a jegyek jövő évi felhasználhatóságáról vagy a visszatérítés menetéről. A nemzetközi példákat elemezve minderre számos megoldás látott már napvilágot, vannak országok, ahol külön jogszabályokkal is támogatják, szabályozzák ezt a folyamatot.

Az biztos, hogy ez a precedens nélküli helyzet nagyon komoly anyagi károkat okoz a teljes fesztiválpiacon, és ezáltal az országnak is, rengeteg munkahely és cég sodródik veszélybe

– mondta Kádár. Hozzátette, hogy bár elindultak az egyeztetések a kormányzattal az esetleges segítségről, az iparágat érintő mentőcsomagról és a különféle szakmai szervezetek régóta egyeztetnek többfajta vészforgatókönyvről, de konkrét eredményre még nem jutottak a fesztiválszervezők a döntéshozókkal.

Arra kérnék, ha már megvetted a jegyet, ne váltsd vissza

„Számunkra most az az elsődleges szempont, hogy a vendégeink a lehető legkedvezőbb megoldást kapják, és jövő nyáron együtt élvezhessük ezeket a világszínvonalú fesztiválokat. Elképzelhetetlen a gondolat is, hogy 27 év kitartó és szeretett munkája, az eredményeink és nem utolsó sorban a több millió eddigi látogatónk fesztiválélményének lehetősége egyik pillanatról a másikra lenullázódjon. Egyelőre tehát türelmet kérünk, keressük a megoldást, azonban az biztos, hogy az sokat jelentene, ha azok a látogatók, akik már megvásárolták elővételben a jegyet, ezt a jövő évi fesztiválra való befektetésként kezelnék” – tette hozzá Kádár.

A Bánkitó Fesztivál is elmarad

A szervezők azt írták közleményükben: “sok forgatókönyvet jártunk körül az utóbbi másfél hónapban – végigvettük a lehetőségeinket, egyeztettünk hazai szakemberekkel, figyeltük a környező országokban érvényben lévő intézkedéseket, tendenciákat, mindvégig szem előtt tartva, hogy nem fogunk fesztivált szervezni olyan körülmények között, ahol nem garantálható a látogatóink biztonsága. A rendelkezésünkre álló információk alapján úgy találjuk, hogy egy nyári fesztiválon kivitelezhetetlen a jelenlegi előírások betartása, ezért azt tartjuk az egyetlen felelősségteljes döntésnek, ha nem rendezzük meg a júliusi Bánkitót.”

Az esemény szervezői bár bizakodóan tekintenek a jövőbe, azt nem rejtik véka alá, hogy elsősorban a jegyek visszaváltásának mértékén fog múlni, hogy 2021-ben is lehet-e újra fesztivál a tó körül.

A Bánkitó fesztivál számtalan civil szervezet, színházi alkotó és képzőművész munkáját fogja össze évről évre minden júliusban. Sok független alkotó számára ez az egyetlen olyan kulturális rendezvény, ahol a munkáját több ezer fiatal elé tudja tárni, ezért felelősségünknek érezzük és mindent meg akarunk tenni annak érdekében, hogy a járvány elhaladtával is biztosítani tudjuk azt a rendezvényt a tó körül, ahol a jelenleg ellehetetlenített szervezetek és alkotók befogadó közegre találhatnak

– tették hozzá.

De mi lesz a már megvásárolt jegyekkel?

Független kulturális rendezvény révén fennmaradásuk nagyban függ attól, hogy hogy döntünk előre megvásárolt napijegyünkről vagy bérletünkről, mivel a fesztivált megelőző hónapok során befolyó bevételek (jegybevételek, szponzorációk, vendéglátós bevételek) realizálására nincs lehetőségük.

Arra szeretnénk kérni mindenkit, aki megteheti, hogy támogasson minket a már megvásárolt jegye árával, hogy jövőre is megtarthassuk a fesztivált. Természetesen minden jegyvásárlónknak lesz lehetősége arra is, hogy a jegyét a jövő évi Bánkitó fesztiválon használja fel. Annak pedig, aki számára a fentiek közül érthető módon egyik lehetőség sem áll most a rendelkezésére, visszatérítjük a jegye árát

– írják, és azt ígérik, hogy minden egyes elővételes jegyvásárlóval felveszik majd a kapcsolatot e-mailben május 3. és 7. között.

A mai bejelentés többek között az augusztus 12-15-re áthelyezett Kolorádót, a Szigetet, az Ozorát, a Művészetek Völgyét, a Campus Fesztivált, a Fezent, az EFOTT-ot, a VOLT-ot és a Balaton Soundot is érinti. Az augusztus 26-29-re tolt Fishing On Orfű, a Strand Fesztivál, a B my Lake és a SZIN egyelőre kivételt képeznek.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email