22_03_29_erdmost_nincskep

Egy kis sárral életeket menthetünk

22_03_29_erdmost_nincskep

Egy kis sárral életeket menthetünk

Szokatlanul nagy szárazsággal köszöntött be a tavasz, ami súlyos probléma elé állítja a most visszatérő vándormadarainkat. Pertó Krisztinától, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület érdi tagjától kértünk tanácsot, mit tehetünk ebben az aszályos időben tollas barátainkért.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Ahogy elkezdődött a fiókaszezon, egyre többen kérik Krisztina segítségét telefonon, mit kell tenni az árvának tűnő, földön talált fiókákkal. A szakember azt tanácsolja, ha nincs a kertünkben veszélyforrás, például macska, és a fiókának már van tolla, tud ugrálni, akkor legjobb, ha nem teszünk semmit. Ezek a fiókák ugyanis a legtöbb esetben nem árvák, hanem részleges fészekelhagyók. Ez azt jelenti, hogy viszonylag korán, a teljes röpképesség elérése előtt szétszélednek az anyai fészekből, és egyedül próbálnak meg túlélni. Ilyenkor azonban az anyamadár még látogatja és eteti őket. Segíteni csak akkor kell, ha a fióka az erős szél miatt esik ki a fészkéből, ilyenkor próbáljuk meg visszatenni őt a biztonságos kuckójába.

Krisztina azt kéri, ha marad a nagy szárazság, tegyünk ki itatótálat a madaraknak és a sünöknek. A szakember azt is elárulta, hogy ha ilyenkor öntözünk, azzal nemcsak a növényeinket tartjuk életben, de előcsalogatjuk a gilisztákat, rovarokat, csigákat, amikkel már a sünöket, madarakat is jól tudjuk lakatni.

Az aszály a fecskékre más szempontból is nagyon veszélyes. Érd igazi fecskeparadicsomnak számít, a városban tavaly hét területen 110 fészket számolt össze Krisztina, ami az országos átlaghoz képest nagy mennyiségnek számít. Ezek a vándormadarak azonban többek között a szárazság miatt veszélyeztetettek – az ezredforduló óta körülbelül felére csökkent a számuk világszerte –, hiszen amikor visszatérnek hozzánk, túl nagy aszály van ahhoz, hogy sárgyűjtő helyet találjanak a fészekrakáshoz. A füsti- és molnárfecskék ugyanis szó szerint az út porából dagasztják a fészküket. Már ha elég nedves a föld. Az MME szakembere azt kéri, ha nagy a szárazság, létesítsünk sárgyűjtő helyet akár egy kis forgalmú út földes padkáján, akár a kertünkben. Ha eleinte ódzkodunk a sártól, gondoljunk arra, hogy a fecskék meg fogják hálálni a gondoskodást. Egy-egy fecskének köszönhetően egy kilogrammal kevesebb szúnyoggal kell például hadakoznunk majd nyáron.


 

Végül egy közérdekű információ: a madárbarát kert versenyre számos nevezés és kép érkezett Pertó Krisztinához. A szervező az indulók türelmét kéri, és azt ígéri, hogy a veszélyhelyzet miatt elmaradt áprilisi díjkiosztót augusztusban pótolják majd be egy nagyszabású fecskenap keretében.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email