22_03_29_erdmost_nincskep

Ásó, kapa, korona…

22_03_29_erdmost_nincskep

Ásó, kapa, korona…

A koronavírus több ezer házasulandó pár terveit írta át, a foglalók a levegőben lógnak, és csak a remény maradt, hogy idén még összejöhet az eredeti terv, és létrejöhet a szerelmesek életének a legszebb napja. Érdi körkép.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Tavaly márciusban 2766 házasság kötetett Magyarországon, áprilisban már 3602, májusban pedig 6664. Hogy ha nem volt mindegyik esetében nagy rendezvény, így is a tavalyi számok alapján idénre is több ezer esküvő esett volna, amelyet most el kell halasztani.

Szeptemberi csütörtök

A legnagyobb érdi esküvői rendezvényhelyszínen a Finta Rendezvényházban eddig 18 esküvő maradt el a járvány miatt, ezek nagy részét még idén megtartják a párok, csak egy esetben történt lemondás, mondta el kérdésünkre Finta Noémi tulajdonos. „A szezont fogjuk meghosszabbítani és a tavaszi-nyári esküvőket szeptemberben, októberben, sőt novemberben fogjuk megrendezni úgy, hogy lesz olyan hetünk, amikor csütörtökön, pénteken és szombaton is lesz nálunk esküvő. A párok először nagyon kétségbeestek, hogy mi lesz velük, és bevallom kezdetben én is pánikoltam, hiszen az elmúlt 50 évben, amióta a családunk rendezvényekkel foglalkozik, nem volt ilyenre példa. Két-három nap után azonban megráztam magam és azt mondtam, hogy megpróbálok pozitív maradni és a házasulandóknak B tervet felajánlani, így született meg az ötlet, hogy csütörtöki esküvőket is tartsunk, akikor az ünnepnapok úgy jönnek ki, hogy a péntek pihenőnap. Volt némi fejszámolás, hiszen őszig tele van a naptárunk, de egyelőre úgy néz ki, mindenkinek tudtunk jó alternatívát ajánlani.” Finta Noémi hozzátette, egy esetben marad el teljesen esküvő, ott azért, mert a jegyespár mindkét tagja elveszítette az állását, ezért a tartalékaikat is felélték és nem volna lehetőségük esküvőt rendezni. Nekik a foglalót visszautalták és megbeszélték, ha jövőre aktuális lesz újra a lagzi, akkor a korrekt hozzáállás miatt kizárólag a Finta Rendezvényházban tartják meg az esküvőt. A tulajdonos elmondta azt is, hogy a családi vállalkozásként üzemelő rendezvényházból nem bocsájtottak el senkit, jelenleg a tartalékaikat élik fel és ezt az időszakot is felújításra fordítják. „Március elején elindult a kertünk felújítása, mert úgy terveztük, hogy az áprilisi és májusi esküvői szertartásokat már a szabadban tartjuk meg, igaz közben március 18-án határozatlan időre mi is bezártunk, a munkát azonban nem állítottuk le, úgy voltunk vele, hogy így legalább biztosan csodaszép környezetben tudunk újra nyitni. Jelenleg az első esküvő, amit még nem tettünk más időpontra az június 12-én lenne. A párral együtt nagyon bízunk abban, hogy addigra már ki tudunk nyitni, de velük is van már B tervünk.” Finta Noémi hozzátette, az esküvőket a házasulandók egyelőre ugyanolyan nagy volumenben kívánják megtartani, mint korábban, sőt volt, akiknél a létszám még nagyobb lett, mert az új időpontban még több barát és rokon tud csatlakozni a nagy eseményhez.

„Előre menekülök!”

Dávida Vivien, az érdi Voila Design Kft., a Voila Menyasszonyi Ruhaszalon és a Voila Design Esküvő Dekor tulajdonosa a nehézségek ellenére próbál rugalmas és pozitív maradni. „Március 21-től május 30-ig 20 esküvőm lett törölve, ebből 7 teljes dekoráció a többi pedig ruha foglalás. Ezekből 16 új időpontra rakta át az esküvőt, augusztusra, szeptemberre és októberre. Három menyasszonyom pedig a nagy ruha helyett egy egyszerű polgári esküvőre alkalmas fehér ruhára cserélte a foglalását. Vivien hozzátette, mindössze egy menyasszony kérte vissza a foglalót, a többiekkel rugalmasan együtt tudtak működni. „Úgy próbálok alkalmazkodni a helyzethez, hogy amit csak lehetséges új időpontra teszek át, illetve 2021.12.31-ig a fel lehet használni nálam a foglaló összegét, ha esetleg a jövő évre kell halasztania a jegyeseknek a lagzit. Dávida Vivien a kialakult helyzetben nem tud mást tenni, mint előre dolgozni, dekorációs kiegészítőket készít, illetve szigorú higiéniai feltételek mellett néha kinyitja a ruhaszalont azoknak a menyasszonyoknak, akik polgári esküvőt tartanak ebben az időszakban. „Sokkal hosszabb lesz a szezon idén, ebben már most biztos vagyok, tavaly október végén volt az utolsó nagyobb esküvőm idén most már decemberre is van.  Egyenlőre a júniusi párok még várnak, de nekik is van B tervre időpontjuk, olyan is előfordul, hogy augusztusi pár már lemondta teljesen a foglalásait, mert rossz anyagi helyzetbe kerültek, ők jövő tavasszal tartják meg az esküvőt. A vészhelyzet kihirdetése óta az olyan alternatív napok is bekerültek a kalapba, mint a csütörtök vagy a péntek, de már a 2021-es időpontok is elkezdtek betelni nálam. Személyes véleményem szerint azok járnak jobban, akik előre menekülnek. Vannak olyanok is, akik homokba dugják a fejüket, és egyelőre nem léptek, pedig valószínű, hogy a pár hét múlva esedékes esküvőjüket nem lehet majd megtartani.”

„Harmadszorra halasztunk.”

Beatrix és vőlegénye már azon is elgondolkodott, hogy inkább nem házasodnak össze. A koronavírus-járvány miatt harmadik alkalommal kényszerülnek arra, hogy elhalasszák az esküvőjüket, egyszer egy családi tragédia, második alkalommal egy betegség miatt nem tudták megtartani az eseményt, most pedig a május 2-án megrendezendő lagzijukat fújták le és a helyszínnel nem tudtak új időpontban megegyezni.  „Nincsenek tervek arra vonatkozóan, hogy helyszínt változtassunk, arra jutottunk Ferivel, hogy ha eddig megvoltunk, akkor ezután is megleszünk papír nélkül. Eljön majd az újratervezés ideje, de most még nem érkezett el.” – mondta Beatrix.

„El se tudott indulni a szezon.”

Az érdi pincesoron található Buki Pincének ez lett volna az első igazi esküvői szezonja, de szinte minden menyegzőt lemondtak a jegyespárok. Bukovszki Csaba pincetulajdonos elmondta, hogy tavaly készült el az a fejlesztés, aminek köszönhetően a családi események után belevágtak volna a lakodalmakba is, ám minden áprilisi és májusi foglalásukat lemondták a párok. „Van egy gyönyörű teraszunk, ahol kisebb esküvőket meg tudunk tartani 70 főig, nagyon bizakodóak voltunk a rendezvényszervezőimmel, de most nem tudjuk, hogyan tovább. Abban reménykedünk, hogy azok a párok, akik mindenképpen szeretnének még idén egybekelni, azok megtalálnak minket és nálunk mondják ki a boldogító igent.”

„Nem értek máshoz csak a szórakoztatáshoz!”

A kormányrendelet értelmében korlátozták a tömegrendezvényeket, amibe az esküvők is beletartoznak és ezt bizony az előadóművészek is megérzik. Az egyik legnépszerűbb fellépője a házasságkötéseknek a mulatós sztár: Bódi Csabi, akit évente mintegy 50 esküvőre szoktak meghívni. Az elmúlt hetekben huszonhárom magánrendezvénye maradt el, ebből öt alkalommal lépett volna fel esküvőn. „Sajnos az összes meghívást lemondták, volt egy-két buli, amit egy évvel csúsztattak, de mivel én nem értek máshoz csak a szórakoztatáshoz, számomra is nagy érvágás mindez. Nagyon kevés rendezvény az, amit át tudtunk tenni egy másik időpontra, ennek ellenére abszolút rugalmas és segítőkész vagyok a megrendelőnkkel szemben, hisz mind a két félnek érdeke, hogy megoldást találjunk erre a problémára. Szinte minden hétvégén hívnak esküvőkre, de sajnos úgy láhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg, hogy nagyon kevés lesz, amit ugyanazon a színvonalon, ugyanazzal a költségvetéssel tudnak megrendezni, így érthető, hogy a plusz dolgokon, mint amilyen egy sztárvendég fellépése fognak spórolni a házasulandók. Mindenesetre nagyon pozitívan tekintek a jövőre és abban bízom, hogyha vége lesz a járványnak, akkor dupla annyi fellépést és esküvőt tudunk vállalni, mint korábban.”

Érdi Újság – Nyilas Hajnalka

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email