22_03_29_erdmost_nincskep

“A magyar emberek munkahelyeit meg kell védeni”

22_03_29_erdmost_nincskep

“A magyar emberek munkahelyeit meg kell védeni”

A magyar emberek munkahelyeit meg kell védeni, amennyit a járvány elpusztít, annyit kell létrehozni - kezdte az Operatív Törzs keddi sajtótájékoztatóját Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

“A járvány miatti gazdaságvédelmi akcióterv egyik legfontosabb eleme a munkahelyek védelme, ehhez pedig az egyik legfontosabb eszköz a bértámogatás” – jelentette ki Schanda Tamás. Az államtitkár kifejtette, már 2020. április 16-án elindították a bértámogatási programot, melyet a szakmai szervezetekkel és kamarával egyeztetve készítettek el. Schanda Tamás ismertette, a programban a munkáltató vállalja, hogy nem szünteti meg a munkavállaló munkaviszonyát és a munkavállaló csökkentett munkaidejére és egyéni fejlesztési idejére egyéni bért fizet. A munkavállaló pedig azt vállalja, hogy munkát végez, ha megállapodnak ilyenben, akkor az egyéni fejlesztési időben a munkaadó rendelkezésére áll. Az állam pedig a kieső munkaidőre eső bér 70%-ának térítésével kompenzálja a munkavállalót, ami rövidített idejű munkavégzésnél jár, de legfeljebb három hónapig. A kérelmeket a kormányhivatalok felé kell benyújtani digitálisan, cégkapun keresztül, a hivatalok pedig nyolc napon belül döntenek a kérelmekről.

Schanda Tamás elmondta, a bértámogatási programmal akár több százezer munkahelyet tudnak megtartani, miközben a cégek tömegének biztosítják a túlélést.

Kitért arra is, a kutatási-fejlesztési bértámogatás közel 33 ezer kutatót, mérnököt érinthet. “Ebben a helyzetben kiemelten fontos támogatnunk az innovatív tevékenységeket, ezek ugyanis nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy mielőbb talpra állítsuk az országot és hosszabb távon is eredményes legyen a nemzetgazdaság” – fogalmazott az ITM miniszterhelyettese, megjegyezve, az intézkedés keretében a munkáltatók dolgozónként akár 318 ezer forintot is kaphatnak havonta, de erre a támogatásra csak azok a cégek pályázhatnak, akik a versenyszférában a kutatás, fejlesztés és innováció területén tevékenykednek.

A miniszterhelyettes beszámolt arról is, hogy a vállalkozásoknak lehetőségük van rendkívül kedvező, kétéves futamidejű, munkahelymegtartó hitel felvételére is, mely a munkavállalók kilenc havi bérére fordítható. Kitért arra, aki a járvány miatt elvesztette munkáját, legkésőbb három hónap elteltével újra munkát fog kapni. “Ha kell, akkor az állam fog munkát kínálni a dolgozni akaróknak” – hangsúlyozta Schanda Tamás.

Müller Cecília országos tiszti főorvos az aktuális adatok ismertetése mellett beszámolt arról, a járvány terjedése egyenletes, egyensúlyi helyzet érhető el. Kitért rá, a fertőzés továbbra is a zárt közösségekben a legveszélyesebb, a szociális intézményekben van a fertőzöttek jelentős száma. A tiszti főorvos megemlítette, a kórházon belüli vírusterjedés is számos feladatot ró a kórházakra és járványügyi szakemberekre. Az adatokkal kapcsolatban megjegyezte, a legtöbb fertőzést továbbra is Budapesten és Pest megyében regisztrálták.

A teszteléssel kapcsolatban Müller Cecília elmondta, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is közzétette véleményét. Minden laborvizsgálat másra alkalmas, az akut diagnosztizálás szempontjából a PCR-vizsgálat a legmegfelelőbb, hiszen ez mutatja ki egyértelműen a vírus jelenlétét a vizsgálat időpontjában. Kitért rá, a gyorstesztek nagy része a szervezetben megtalálható ellenanyagon alapszik, de ehhez kapcsolódóan a WHO is új tesztről számolt be, amely már a PCR-hez hasonló módszer szerint mutatja ki a vírus jelenlétét, ám ez a teszt még kísérleti fázisban van.

“Örömmel vesszük, hogy számos kutatócsoport fáradozik azon, hogy még inkább közelebb hozza azokat a diagnosztikus, széles körben használható lehetőségeket, melyek megkönnyítik a diagnózis felállítását, a járvány jellemzését, az átfertőzöttség mértékének vizsgálatát és azt a helyzetet is igyekszik feltárni, hogy vajon egy fertőzésen átesett populáció védetté válik-e” – mondta Müller Cecília, megjegyezve, Magyarországon is kezdődnek ilyen kutatások. “Készülnünk kell arra is, hogy egy esetleges második hullám bekövetkezte előtt tájékozódjunk arról, milyen a lakosság védettsége” – fűzte hozzá a tiszti főorvos.

Lakatos Tibor rendőr ezredes, az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetője beszámolt arról, hogy száz helyre szállítanak ki védőfelszerelést. Többek között az Országos Mentőszolgálat, az Országos Vérellátó Szolgálat, a Rendőrség, a Büntetés-végrehajtási Intézetek között 6,5 millió védőfelszerelést osztanak szét.

Az ezredes beszámolt a Magyar Közlönyben megjelent, gyermekek felügyeletével kapcsolatos rendelet részleteiről is. Kifejtette, a bezárt óvodák és bölcsődék esetén az önkormányzatoknak kötelező térítésmentes felügyeletet biztosítaniuk munkanapokon 6 és 18 óra között, legfeljebb ötfős csoportoknak. Megemlítette, a rendelet április 30-án lép hatályba.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email