22_03_29_erdmost_nincskep

Stílusgyakorlatok az operatív törzs után szabadon

22_03_29_erdmost_nincskep

Stílusgyakorlatok az operatív törzs után szabadon

Hetek óta emésztheti mindenki a saját ízlése szerint: kik és hogyan tájékoztatnak a koronavírussal kapcsolatos tudnivalókról, vagyis azoktól kezdve életmódvezetési tanácsokon át egészen a magyar irodalom halhatatlan remekeiig. Komikusok mellett az írók sem tudták szó nélkül hagyni a jelenséget.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Nyáry Krisztián indította el a lavinát közösségi oldalán:

Napok óta csodálom a magyarul minden szempontból szépen beszélő, jogilag mégis pontosan fogalmazó rendőrségi szóvivőt, hogy bírja ki rezzenéstelen arccal, amikor átadja szót kollégájának, aki egy Gálvölgyi-paródia rendőrjének szintjén harcol a nyelvvel. De aztán rájöttem, hogy ez egy stílusgyakorlat. Úgyhogy beszállok én is. Az alábbiakban versek rendőrnyelvi átfogalmazása került foganatosításra. Fejtsétek meg és írjatok ti is!

1. (csak első versszak)

A hegyeket elkülönítő geológiai mélyedés terültén a művelésbe vont elkerített belterületi ingatlanon még a lágyszárú növényzet szaporítószerveinek növekedése és a fűzfafélék családjába tartozó erősen allergén fafajta levélzetének zöldes elszíneződése tapasztalható, ugyanakkor megfigyelésre kerülhetnek az évszakhoz képes hideg légköri viszonyok is, a település mellett található hegyek tekintetében már hószállingózás nyomait is rögzítették kollégáink. A magát belülről kiskorú személynek érző tanú szerint ugyanakkor a hőérzet a nyári hónapokra jellemzően alakul, de tapasztalja a tavaszi mezőgazdasági munkák idejére jellemző biológiai viszonyokat is. Elmondása szerint ugyanakkor korábbi sötét tónusú hajviselete helyett őszes árnyalatút visel, s ezért a téli időjárási viszonyokat teszi felelőssé.

2. (teljes vers)

A tanú nyolc napon belül több ízben megszakította utcai mozgását, és ezalatt gondolatban édesanyja korábbi tevékenységét elemezte fejben. Nevezett ruhatisztitó kisiparosként gyakorolt mindennapi tevékenysége során speciális hanghatást kiváltó kézműipari szállító eszköz segítségével a lakóház tetőszerkezete irányába mozgatta a munkadarabokat. Tanú szavahihetőségét kiskorúságával kívánja igazolni, és előadja, hogy a cselekmény helyszínén a környezetét zavaró módon viselkedett, a csendes együttélésre vonatkozó társadalmi normákat nem tartotta be. Magatartásával a kiskorú személy a munkatevékenység felfüggesztésére kívánta rávenni édesanyját, oly módon hogy a munkadarabok helyett őt magát szállítmányozza a munkavégzés tetőtéri helyszínére. Nevezett édesanyja azonban nem kívánta végrehajtani a jogszabályba ütköző cselekedetet, munkáját továbbra is az előírásoknak megfelelően végezte, és elkerülte a vizuális kontaktust is. Felelős magatartásának következtében szóváltás nem került kialakulásra. A légköri viszonyok alakulása miatt ugyanakkor elveszítette uralmát a munkadarabként szállított ruhanemű felett. Tanú utólag annak rögzítését kéri, hogy felelőtlen magatartását megbánta, tettének következményeit felismeri, és édesanyja hajviseletének megváltozásáért, az azon tapasztalható kékes elszíneződésekért a felelősséget vállalja.

3. (két versszak)

A művelésbe vont szántó területén az évszaknak megfelelően forró és aszályos időjárás élettani hatásának következtében felhevült testű rovarok táplálkoznak. A fokozottan védett gyepfelületen óriási folytonossági hiányok tapasztalhatóak, így rekreációs funkcióját teljesen elvesztette. A mezőgazdasági idénymunkások egy 10-12 fős csoportja a munkavégzés területén összegyűjtött takarmányozásra használt növényi eredetű anyagok mellett önkényesen felfüggesztette a munkálatokat, a területre a hatósági felszólítás ellenére tüntetőleg lefeküdtek. A munka folytatását annak ellenére is megtagadták, hogy a munkavégzés eredményének elszállítására rendszeresített mezőgazdasági vontatók csak félig vagy egyáltalán nem kerültek feltöltésre.

A lakosság vízellátást biztosító műszaki berendezés üzemeltetését a nehéz időjárási körülmények ellenére továbbra is biztosítani kell. Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy a berendezés a külső hasonlóságok miatt tévesen azonosítható egy vérszívó rovarfajjal. A szarvasmarhaállomány vízellátása hiányos, azt egyéb kártevő rovarfajok is akadályozzák. A rendőrség látókörébe került egy csak becenéven említett, ismeretlen személy, aki megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy felült a mezőgazdasági idénymunkások nyakára, és ezzel megakadályozta, hogy a vízellátás folyamatossága biztosításra kerüljön.”

 

Ezek tehát Nyáry Krisztián átírásai – az operatív törzs után szabadon. Ha már rájöttek, hogy mik voltak az eredeti versek, és van még kedvük továbbjátszani, ím még egy tucat gyermekdal ebben a stílben.

  1. Figyelem! Sürgősen megkérünk minden házzal rendelkező puhatestűt, hogy ingatlanát záros határidőn belül hagyja el, az annak külső felszínén keletkezett, és azóta is folyamatban lévő tűzeset miatt. A károsultakat folyékony és félig megszilárdult tejipai termékekkel kártalanítjuk, amelyek együttes mennyisége egyelőre két napi fejadagot tesz ki.
     
  2. Sürgős figyelmeztetés minden kiskorú Katalin nevű lakosunk részére! Tudomásunkra jutott, hogy hazánkba betört oszmán csapatok Önöket célpontjuknak tekinthetik. Áldozataikat először mély nátrium-kloridos forrásban szeretnék megmeríteni, majd pedig abroncsok alsó tesztelésére használják fel. Tájékoztatjuk Önöket továbbá, hogy a nagy sebességgel közeledő oszmán csapatok megérkezésük után fejlövéssel történő kivégzést foganatosítanak.
     
  3. Megkérünk mindenkit, aki lépéseit nem tudja az általunk megadott ritmushoz koordinálni, ne álljon sorba este az üzemi konyhán, mivel számukra rétest biztosítani nem áll módunkban. Emellett felhívnánk viszont a figyelmet az említett táplálék pozitív tulajdonságaira, valamint arra, hogy Honvédségünk számára kifejezetten ezt az ételtípust írják elő a hivatalos szervek.
     
  4. Mivel a körzetünkben észlelhető csókák csípése madárinfluenzával fenyegethet, valamint látásában korlátozott kis korú varjak jelenléte is aggodalomra adhat okoz, gyermekünk keresztanyja két lóerős járművéért küldetett. Meg kell azonban tagadnom ezt a kérését, mivel e közlekedési eszközt szintén potenciális veszélyforrások, pontosabban tollas baromfi(a)k foglalták el.
     
  5. Teljesen felújított, eredeti meghajtással rendelkező nosztalgiavonat indul a második vágányról Kanizsa állomásra. Megerősítjük, hogy a vonat a kanizsai pályaudvarra megy. A szerelvény elején az irányítási funkciókért a gépész-menedzser felel, ő az, aki a szerelvényt hajtó mozdony irányvektorát és sebességét meghatározza. Más források szerint vonatkísérőként az utolsó kocsiban tartózkodik az a töltött tésztaféleség, amelynek feje táplálkozásunk egyik legfontosabb gumós gyökérnövényévé alakult.
     
  6. „Értesítjük önt, hogy hő-és fénysugárzó tevékenységének elmulasztása esetén a kertgazdálkodásra kijelölt telkek mögött található baromfi állományának a súlyos hőveszteség következtében igen magas létszámbeli
    csökkenését lesz kénytelen elkönyvelni. Megértését köszönjük.”
     
  7. Biológiai kutatócsoportunk élénken pigmentált, ámde farokkal és külső hallószervekkel nem rendelkező fiatal kérődzőre lett figyelmes. E rendhagyó tényt figyelembe véve lakásvásárlásunkat olyan helyszínen tervezzük, amelynek közvetlen közelében lehetőség van a tej piaci áron való beszerzésére.”
     
  8. „Környezetvédelmi hivatalunk megkér minden önálló tudattal és aktív mozgáskoordinációval rendelkező, folyamatosan fotószintetizáló fanyúlványt és fotoszintézis-receptort, hogy rejtőzzön el. Nyomatékosan kérjük őket, rejtőzzenek el! Ezen kívül a tisztelt várakozók figyelmét felhívnánk a nemesfém nyílászáró átjárhatóságának újbóli létrejöttére, amely alatt kiemelten javasoljuk számukra a fej lehúzása melletti áthaladást.”
     
  9. „Minden olyan macskaféle, amelynek domináns genotípusa a szürke alapon csíkos (illetve ezeknek fejszőrzete külön), kéretik a köpült tejtermék pontos helyének meghatározására. Együttműködésük már csak azért is
    rendkívül kívánatos volna, mivel arcszőrzetükön tisztán kivehető a bűnjel, melynek alapján kemény retorzióra számíthatnak.”
     
  10. „Megfigyelésünk alanya a legkisebb pozitív egész számok halmazán értelmezhető süldő sertés háromszor hallatja jellegzetes hangját. Kedvtelése rézfúvós hangszer imitálásában mutatkozik meg, ismét csak háromszor. Rézfúvós hangszere, és cseppet sem depressziós megnyúlt orrszerve a talaj felásásával foglalatoskodik, megint csak háromszor. Ekkor lép a színre az élemedett korú, amely vizuálisan észleli őt. Boldogság csendül ki hangjából, amikor emelkedett hangerővel közli hím leszármazottjával, hogy atyai ági felmenője is azonos metódus alapján jár el, eközben négyszer hallatja jellegzetes hangját. Az idő előrehaladtával melódiáikat már együtt öntik hangokba, miközben takarmányként és emberi fogyasztásra is alkalmas táplálékként is közismert zöldségfélét fogyasztanak. A négy rézfúvós hangszer-imitációt pontosan négy jellegzetes hang követi. Láthatja mindenki, milyen tesztoszteron-dús hímek ők!”
     
  11. Tarka származású haszonállat testrészeinek hiánya miatt (halló és gerincnyúlvány), kényszerű lakhelyváltoztatást hajtunk végre, annak reményében, hogy tejipari termékből, azaz emlőmirigy váladékból korlátlan mennyiség fogyasztását eszközölhetjük.
     
  12. Figyelem! Ismeretlen oknál fogva súlyosan megsérült egy hosszú lábú, „gilice” névre hallgató szárnyas. A madár lábszárán észlehető sebet vélhetően egy kis-ázsiai fiatalkorú vágóeszközzel ejtette, kezelését hazánk fia végzi fúvó, ütő és húros hangszerek együttes alkalmazásával.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email