22_03_29_erdmost_nincskep

Megkapta a vérplazma terápiát az első magyar beteg

22_03_29_erdmost_nincskep

Megkapta a vérplazma terápiát az első magyar beteg

A koronavírus miatt eddig elhunyt 280 emberből 261 60 év feletti - mondta Müller Cecília az operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján. Az országos tisztifőorvos beszámolt arról is, hogy reménykeltő annak a betegnek az állapota, aki harmadik napja kapja a vérplazma terápiát.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Müller Cecília elárulta, hogy több betegnél is terveznek vérplazma terápiát, és keresik, várják azokat, akik átestek a fertőzésen, egészségesnek érzik magukat és felajánlanák vérplazmájukat további kezelés céljából.

Az országos tisztifőorvos ismertette a különböző maszktípusokat is. Az orvosi, sebészi szájmaszkok egyszer használatosak és ezeket jellemzően a műtéteknél használja az operáló team azért, hogy a beavatkozás során védjék a beteget – tudhattuk meg az országos tisztifőorvostól.  A speciális – ffp2, ffp3 – maszkok használata a viselőjét védi a kórokozóktól, de szigorúan tilos ilyen maszkot beteg embernek viselnie – hívta fel rá a figyelmet Müller Cecília. A szakember kitért a házi készítésű, pamut maszkok viselésére is. Mint mondta, oda kell figyelni ezek felvételénél is levételénél egyaránt. Ezen maszkoknak is takarnia kell az orrot, szájat, lehetőleg feküdjön fel szorosan az arcra. Felhelyezésük után hozzájuk nyúlni nem szabad, s a maszk felvétele előtt és levétele után is alaposan kezet kell mosni, és érdemes hatvan fok feletti hőmérsékleten kimosni ezeket. Müller Cecília egyben felhívta a figyelmet, hogy a maszk viselése nem helyettesíti a személyes távolság megtartását és a higiéniai szabályok betartását.

Kérdésekre válaszolva Müller Cecília elmondta: eddig 25 idősotthonban jelent meg a fertőzés, ahol összesen 64-en hunytak el koronavírus miatt. Az idősotthonok mellett három hajléktalanszállón is kitört a járvány. A magyarországi összes fertőzött 13 százaléka egészségügyi dolgozó. 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email