22_03_29_erdmost_nincskep

Élelem, telefonhívásra – Segít az önkormányzat

22_03_29_erdmost_nincskep

Élelem, telefonhívásra – Segít az önkormányzat

Eredetileg a 70 év feletti, tehát a járványhelyzetben leginkább veszélyeztetett emberek támogatására hozott létre ingyenesen hívható zöld számot az önkormányzat, mára azonban legalább annyi rászoruló kér telefonon segítséget, mint ahány idős.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Sokan dolgoznak azon, hogy a nehéz helyzetbe került emberek ennivalóhoz jussanak, vagy akár lelki segítséghez. 

Sok mindent látott már a parkvárosi baptista templommal szemben álló öreg épület. Valaha közösségi ház volt, otthont adott mozinak és könyvtárnak, rendeztek itt koncertet, kiállítást, kézműves foglalkozást és nyári tábort. Most élelmiszerraktárként szolgálja a közösséget. Tészta, liszt, levespor, cukor, rizs, citromlé, lecsó-, bab- és húskonzervek üldögélnek a valahai nézőtéren, egy ajtóval odébb, a könyvek helyén bezsákolt burgonya hűsöl. Szó szerint, mert míg odakint huszonöt fok van, bent jó, ha tizenhat, de ez nem is baj, a krumplinak, hagymának, valamint az Utastellátótól frissen érkezett csokis finomságoknak nem tenne jót a meleg.

Ezen a délelőttön is a Szociális Gondozó Központ munkatársai pakolják, rendezik az adományt. Igen, adományt, mert a sokféle tartós élelmiszer, zöldség és édesség érdi vállalkozók, illetve az Érdi Roma Nemzetiségi Önkormányzat felajánlásának köszönhetően érkezett. Sokan dolgoznak azon, hogy az ennivaló eljusson oda, ahol a legnagyobb szükség van rá.

„Az önkormányzat zöld számán a szociálpolitikai csoport munkatársai fogadják a hívásokat, reggel nyolc és délután négy óra között, munkanapokon. Szakképzettek, és van tapasztalatuk a segélyezés, segítségnyújtás területén. A hét elején általában magasabb a jelentkezők száma, akár 15-25 új ügyfél is lehet, de vannak olyan napok is, amikor csupán öten telefonálnak. Aki egyszer már bejelentkezett a segélyvonalon, azt végigkísérjük a veszélyhelyzetben. Visszatérve a zöld számhoz, a segítségkérőkkel a munkatársaink felveszik a kapcsolatot, felmérik, mire van szükségük, és ennek alapján állítjuk össze a csomagokat. Előfordulhat, hogy valaki olyan krízishelyzetben van, hogy az igényfelmérésre nincs idő, ilyenkor az előre elkészített egységcsomagokból szállítunk ki” – mondja Gecse-Simon Orsolya, a Szociális Gondozó Központ intézményvezető-helyettese, miközben végigvezet a raktáron.

Tapasztalatai szerint az önkormányzati segélyvonalon részben azok az idősek kérnek támogatást, akik nem tudnak boltba menni, illetve kiváltani a gyógyszereiket, másrészt azok az emberek, akik a járványintézkedések miatt krízishelyzetbe kerültek, például elvesztették a munkájukat. Mert bár alapvetően az volt a cél, hogy a zöld számon keresztül a 70 éven felülieket támogassák, körülbelül ugyanennyien vannak azok is, akik rászorulóként telefonálnak. Márciusban egyébként még 110 körül volt azoknak a 70 éven felülieknek a száma, akik a mindennapi életvitelükben igényeltek támogatást, és ennél jóval kevesebben, 65-en kértek segítséget azért, mert nehéz anyagi helyzetbe kerültek. Mostanra láthatóan eltolódott ez az arány, és elképzelhető, hogy a mérleg nyelve át is billen.  

„Általában huszonöt-harminc emberhez, illetve családhoz megyünk ki naponta. Közel ugyanennyi azon munkatársaink száma, akik a beérkezett termékekből összeállítják a csomagokat, és kiszállítják az ügyfelekhez. Őket kiegészítik azok a kollégák, akik nap mint nap telefonon nyújtanak segítséget, gyász- és veszteségfeldolgozásban járatos pszichológusok támogatásával” – teszi hozzá a szakember.

Vannak, akiknek azzal tudnak segíteni, hogy bekapcsolják őket a szociális étkeztetésbe, tehát naponta meleg ételhez jutnak. Ez akkor lehet megoldás, ha a kérelmező megfelel a jogszabályi feltételeknek. „Egyre több étterem jelentkezik, amely 50-100 adag ételt rendelkezésünkre tud bocsátani. Ezt szintén szétosztjuk a rászorulók között” – mondja Orsolya.

Tetlák Örs alpolgármestertől megtudtuk azt is, hogy térítés ellenében egy étterem közreműködésével az időseknek is megszervezik az ebédszállítást. „A 70 éven felüliek ellátását illetően vannak olyan, törvény által előírt feladatok – a gyógyszerkiváltás, a bevásárlás és a meleg ebéd biztosítása, mindez térítés ellenében –, amelyeket az önkormányzatnak kell megoldania. A szociális munkában, a rászorultak támogatásában sokkal inkább helye van az adományoknak. Hála Istennek, azt tapasztaljuk, hogy az adományozási kedv folyamatos, és aki csak tud, segít. A helyiek és környékbeliek nagylelkűsége nagyon sokat jelent, emellett az önkormányzat, ameddig az ereje tart, mindent megtesz, hogy a nehéz helyzetbe került családoknak, vagy épp egy idős embereknek segítsen. Például legutóbb egy 80 év feletti hölgy abban kért segítséget, hogy a nyesedéket, lemetszett ágakat ki tudja tenni a zöldjáratnak. Az extra bevásárlástól a nehezebb tárgyak mozgatásáig bármiben támogatást nyújtunk” – teszi hozzá az alpolgármester.   

„A lakosságnyilvántartás szerint Érden 8700 hetven éven felüli ember él. Jelentős részüknek a család segít az alapellátások biztosításában, de ahol ez nem megoldható, ott mi támogatjuk az időseket”.

A rászorulók és az idős emberek által ingyenesen hívható önkormányzati zöldszám: 06-80-204-949 Mobil elérhetőségek: +36 70 374 63 40  vagy +36 70 374 63 35 A fenti számok munkanapokon 8 és 16 óra között hívhatók

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email