22_03_29_erdmost_nincskep

Csak írásbeli érettségi lesz

22_03_29_erdmost_nincskep

Csak írásbeli érettségi lesz

Május 4-én kezdődik az érettségi a végzős tanulóknak, akik – lehetőség szerint – csak írásbeli érettségit tesznek. A kormányinfón Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter beszámolt arról is, hogy a kormány szombattól újabb egy hétre meghosszabbítja a kijárási korlátozást.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Gulyás Gergely a kormányinfón kiemelte, a kijárási korlátozást a kormány minden héten felülvizsgálja, ennek értelmében a szerdai döntés után szombattól újabb egy héttel meghosszabbítják a kijárási korlátozást. A miniszter arról is tájékoztatott, hogy az önkormányzatok április 18-án 0 órától április 19-én éjfélig saját maguk szabályozhatják a közterület-használat rendjét.

Gulyás Gergely bejelentette,

május 4-én kezdődik az érettségi, ám idén csak a végzős tanulók vizsgázhatnak írásban.

Ezzel kapcsolatban megjegyezte, szóbeli csak abban az esetben tehető, ha annál a tantárgynál nincs lehetőség írásbelire. Részletezte, hogy a május 4-én kezdődő vizsgákon egy helyiségben maximum tíz vizsgázó lehet másfél méteres távolságra egymástól. Kitért arra is, aki úgy dönt, idén nem érettségizik, annak legközelebb ősszel lesz lehetősége erre.

Az OKJ-s képzések szakmai vizsgáinak lebonyolításával kapcsolatban megjegyezte, az Innovációs és Technológiai Minisztérium biztosítja ezt, ahol erre lehetőség van, ott írásban bonyolítják le a vizsgákat.

A kormányinfón a gazdaságvédelmi intézkedésekkel kapcsolatban elhangzott, 2020. szeptember 30-ig meghosszabbítják a különböző beszámolók, illetve az adóbevallás leadásának határidejét.

Gulyás Gergely beszélt arról is, hogy 2021. január elsejétől minden online kasszát használó üzletben kötelezővé teszik az elektronikus fizetés lehetőségét, így csökkentve a készpénzforgalmat.

A SZÉP-kártyával kapcsolatban Gulyás beszámolt arról, hogy 2020. június 30-ig az erre utalt béren kívüli juttatások mentesülnek a szociális hozzájárulási adó alól, emellett az évente adható rekreációs juttatások összege is emelkedik, a közszférában 200-ról 400 ezer forintra, a versenyszférában 450-ről 850-ezer forintra. Az alszámlákra feltölthető keretösszegek is növekednek: szálláshely esetén 225-ről 400 ezerre, vendéglátásnál 150 ezerről 260 ezerre, szabadidős szolgáltatásoknál pedig 75 ezerről 135 ezer forintra.

Gulyás Gergely arról is tájékoztatott, 2020. december 31-ig a szállásadóknak nem kell fizetnie az idegenforgalmi adót. Megemlítette, a rozsdaövezetekben épülő új lakások értékesítésére és bérbeadására is a 27%-ról 5%-ra csökken az áfakulcs mértéke.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt a fizetés nélküli szabadság időtartamára vonatkozó döntésekről is. Emlékeztetett, ilyen esetben egészségügyi ellátásra a dolgozók nem jogosultak. Beszámolt róla, hogy májustól a munkáltatóknak egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie a fizetés nélküli szabadságon lévő munkavállalók után.

Gulyás megerősítette a kormány azon szándékát, hogy július 1-től a szociális hozzájárulási adó mértékét 17,5%-ról 15,5%-ra csökkentik.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email