22_03_29_erdmost_nincskep

Nem várhatók könnyítések

22_03_29_erdmost_nincskep

Nem várhatók könnyítések

Semmin nem lazítunk. A tömeges megbetegedések időszakára készülünk – jelentette ki a tisztifőorvos szerdai sajtótájékoztatóján. Arról is beszélt, hogy hatásos lehet-e a BCG védőoltás, és hogy a lélegeztetőgépre került betegeknek milyenek a gyógyulási esélyei.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A cél az, hogy az egészségügyi rendszer folyamatosan felkészülhessen, hétről hétre növelhesse a kapacitásait, ha berobban a járvány, és tömegessé válik a fertőzöttek száma, minden beteg számára biztosítani tudják az ellátást – hangsúlyozta Müller Cecília az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján.

Kiss Róbert alezredes szintén elmondta, a bevezetett intézkedések láthatóan meghozzák a kívánt eredményt, ezért ezeket továbbra is fenntartják. Beszélt arról is, hogy szerda reggel három teherszállító repülő érkezett a Liszt Ferenc repülőtérre, ezek sebészi és speciális orvosi maszkokat, overálokat, illetve maszkok gyártásához szükséges alapanyagokat hoztak Budapestre. Április 1-jén további három cargo járat érkezik Budapestre. Az egyéni védőfelszereléseket elsődlegesen az egészségügyi dolgozók közt osztják ki.

Kiss Róbert a kijárási korlátozás során bevezetett folyamatosa ellenőrzésekről is szót ejtett. Eddig 1128 rendőri intézkedésre került sor. A hatósági házi karantén betartását is ellenőrzik a rendőrök, eddig 322 esetben kellett szabálysértés miatt feljelentést tenniük. Az üzletek nyitvatartását is ellenőrzik, eddig 39 üzlet tulajdonosát kellett figyelmeztetésben részesíteni, 25 emberre helyszíni bírságot róttak ki, 61 fővel szemben szabálysértési feljelentést tettek.

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta: növekszik a fertőzöttek száma, de a növekedés egyenletes, nincs ugrásszerű növekedés – azaz a megfertőzöttek egymásnak adják át a betegséget, Az az ugrásszerű növekedés, amit néhány környező országban tapasztaltak, Magyarországon nem látható, ami az aktuális járványügyi helyzetnek megfelelő intézkedéseknek köszönhető.

Müller Cecília elmondta azt is: az elhunytak száma húsz főre nőtt. Mindegyikük krónikus beteg volt. Az elhunytak átlagéletkora 73 év, közöttük 12 férfi, 8 nő. Minden krónikus megbetegedésben szenvedő, és az életkoránál fogva sérülékeny csoport magasabb kockázatnak van kitéve, fertőződés esetén náluk a betegség sokkal súlyosabban zajlik le.

Általánosságban elmondható, hogy fertőzöttek 80 százaléka legfeljebb enyhe tünetekkel rendelkezik, ugyanakkor a tünetmentes ember is képes fertőzni. A tisztifőorvos felhívta a figyelmet arra is: a fertőzöttek száma a többszöröse lehet annak, mint amit laborvizsgálattal igazolnak, hiszen vannak, akik úgy esnek át a betegségen, hogy nem is jelentkeznek orvosnál.

A laboratóriumi módszerrel igazolt 525 betegnél a fenti arány más, hiszen ők azért jelentkeztek, mert valamilyen tünetet tapasztaltak magukon, vagy olyan környezetben voltak, ami miatt felmerülhetett bennük a fertőzés gyanúja. 25 százalékuk tünetmentes, 35 százalékuk enyhe tüneteket mutatott, 17 ember – az összes regisztrált fertőzött 5 százaléka – lélegeztetőgépen van, 6 százalékuk pedig egyéb intenzív ellátásra szorul. Negyvenen már meggyógyultak. A tisztifőorvos hangsúlyozta: akik kórházi felvételt és ápolást igényelnek, azok is meg tudnak gyógyulni, de aki lélegeztetőgépre kerül, annak csökkennek az esélyei. Van olyan beteg, akinél igazolták a koronavírus jelenlétét, az alkalmazott terápiával meggyógyult, azaz a tesztjei negatívak lettek, ugyanakkor nem tudták levenni a lélegeztetőgépről, mert az alapbetegsége miatt további kezelésre szorul. Az a tapasztalat, hogy súlyos állapotban lévő fertőzöttnél már nagyon nehéz visszafordítani a folyamatot – tette hozzá.

Arra az újságírói kérdésre, hogy megalapozott-e az a feltevés, miszerint a TBC elleni BCG oltás hatásos lehet a koronavírus-megbetegedés ellen, a tisztifőorvos elmondta:  számos kutatás folyik a világban, újabb és újabb felfedezések születnek. A BCG oltás hatékonyságával kapcsolatos kutatás még kísérleti stádiumban van, de ha beigazolódik, akkor a magyar lakosság nagyon jó helyzetben van, hiszen 1953 óta kötelezően mindenki megkapja ezt az oltást.  

Müller Cecília szintén újságírói kérdésre elmondta: jelen helyzetben is megilleti a hozzátartozókat a kórházban fekvő betegekkel való kapcsolattartás joga, akkor is, ha az idős betegnek nincs mobiltelefonja. A leterhelt kórházi személyzet nem tud minden pillanatban a hozzátartozók rendelkezésére állni, ezért Müller Cecília azt javasolja, jelöljenek ki egy idősávot azok számára, akik nem tudnak közvetlenül kapcsolatot tartani a betegeikkel. Csomagot lehet küldeni a betegek számára, az átadásában az intézmény dolgozói tudnak segíteni.

A tisztifőorvos felhívta a dolgozni járók figyelmet a másfél méteres távolságtartásra, a kézmosásra és –fertőtlenítésre, a ruházat elkülönített mosására, a sűrűbb takarításra, fertőtlenítésére. Fontos, hogy vírusölő hatású fertőtlenítőszert használjunk. A koronavírus egyébként a tárgyakon nagyon rövid ideig marad meg, kiszárad, és elveszíti a fertőzőképességét. Fém tárgyakon perceken belül elpusztul, rücskös felületen néhány óráig életképes maradhat.

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email