22_03_29_erdmost_nincskep

Nem léptünk még át a tömeges megbetegedések fázisába

22_03_29_erdmost_nincskep

Nem léptünk még át a tömeges megbetegedések fázisába

Még mindig a csoportos megbetegedések fázisában vagyunk, nem léptünk át a tömeges megbetegedések időszakába, ez az eddig bevezetett intézkedéseknek köszönhető - hangzott el az operatív törzs hétfői ülésén. Arról is tájékoztattak, hogy Magyarország csatlakozik az EU Polgári Védelmi Bizottságához.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján azt hangsúlyozta: még mindig a csoportos megbetegedések fázisában vagyunk – azaz nem léptünk át a tömeges megbetegedésének időszakába –, az ország egész területén egyenletesen oszlik el a fertőzött emberek száma. Földrajzi területhez köthető gócpontokat még nem sikerült beazonosítani. A kijárási korlátozások a hozzá fűzött reményeket beváltják – fontos, hogy ezeket mindenki betartsa. A tisztifőorvos beszélt a vírustesztelésekről is, hangsúlyozva: ezek ugyan információt nyújtanak, de a járvány terjedésében nem játszanak akkora szerepet, mint ahogy szeretnénk.  A laborvizsgálat mindig aktuális állapotot tükröz, ezért hamis biztonságérzetet is adhat, mert semmi nem zárja ki azt, hogy a most negatív eredménnyel rendelkező személy egy-két napon belül nem válik fertőzötté.

Magyarország csatlakozik az Európai Unió Polgári Védelmi Bizottságához, amely szervezet az eszközök elosztásáért felel majd – erről Kiss Róbert alezredes beszélt a sajtótájékoztatón. Hangsúlyozta: az állampolgárok többsége megértette a kijárási korlátozásról szóló kormányrendeletet, ugyanakkor mostanáig 739 esetben kellett  a kijárási korlátozást megszegőkkel szemben intézkednie a rendőrségnek. Kiss Róbert alezredes újságírói kérdésre válaszolva elmondta: az operatív törzs álláspontja szerint nincs szükség az időkorlát módosítására – például a piacok esetében -, és kérik az embereket, hogy a megváltozott szabályokhoz igazítsák beszerzéseiket.

Dr. Halmosi Zsolt országos kórházfőparancsnok arról beszélt: vasárnaptól 108 intézmény élére neveztek ki kórházparancsnokot. Az intézkedés célja, hogy az egészségügyi intézményeket segítsék a felkészülés időszakában. Életek múlnak majd azon, hogy a kórházaktól származó adatok pontosak legyenek, hogy amennyiben szükséges, át tudják csoportosítani a humán erőforrásokat és az eszközöket. A főparancsnok hangsúlyozta: orvosszakmai kérdésekben a kórházparancsnokok nem foglalhatnak állást, nem tehetnek javaslatot és nem hozhatnak döntéseket. Feladatuk, hogy biztosítsák a szükséges egészségügyi eszközöket, és jelezzék az esetleges hiányt.  A kórház vezetője köteles a vagyonbiztonságra és a járványügyi szabályokra vonatkozó kórházparancsnoki utasításoknak eleget tenni.

 

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email