22_03_29_erdmost_nincskep

Nem kell igazolás a munkába járáshoz

22_03_29_erdmost_nincskep

Nem kell igazolás a munkába járáshoz

Az idősek lehetőség szerint maradjanak otthon. A gyerekek levegőztetését, mozgását meg kell oldani, ahogy a kutyasétáltatást is, de ez ne csoportos formában, az idegenekkel érintkezve történjen - hangzott el az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az egész lakosság védelmét szolgálja a szombattól életbe lépő kijárási korlátozás – mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília kiemelte: az intézkedést nagyrészt a sérülékeny csoportok, az idősek védelme és a járvány terjedésének megfékezése érdekében vezették be. A korlátozás arra irányul, hogy a csoportosulásokat, találkozásokat egyértelműen csökkentsék.

A 65 év felettiek számára kijelölt vásárlási idősáv ellenére arra kérte az időseket, ha tehetik ne hagyják el otthonaikat, vegyenek igénye családi vagy önkormányzati segítséget. Ha feltétlenül szükséges bevásárolniuk, ezt nagyon gyorsan végezzék el, ha pedig hazatértek, azonnal mossanak kezet.

Müller Cecília hangsúlyozta: a gyerekek számára biztosítani kell a megfelelő mozgásteret, a levegőzés lehetőségét: vigyük le őket az utcára, ahol gyorsan futkoshatnak egy kicsit, ugyanakkor figyeljünk arra, hogy ne verődjenek össze az utcán a nem egy háztartásban élő gyerekek.  

Nem tilos a házi kedvencek sétáltatása sem, de ez korlátozódjon a feltétlenül szükséges időtartamra, és ne csoportos formában történjen.

Elhangzott az is: a munkába járáshoz nincs szükség munkáltatói igazolásra. Bárki önként megválaszthatja tartózkodási helyét (ha például a nyaralójában szeretne lenni), a rendelet célja ugyanis nem maga a korlátozás, hanem az, hogy ne menjünk közösségbe – hangsúlyozta a tisztifőorvos.

A kijárási korlátozás esetleges meghosszabbítását firtató kérdésre Müller Cecília úgy felelt: bármilyen intézkedés meghozható, ami a járvány terjedését akadályozza és a megbetegedések, illetve halálozások számát csökkenti.

– Nyilvánvaló, hogy fel kell arra készülnünk: ez a húsvét nem olyan lesz, mint amilyeneket korábban megszoktunk. Elképzelhető, hogy további intézkedések történnek majd, ha azt a járványügyi helyzet kikényszeríti – tette hozzá.  

A sajtótájékoztatón elhangzott az is: csütörtökön már 5032 alkalommal rendeltek el hatósági házi karantént, és ennek betartását a rendőrök 39 ezer esetben ellenőrizték. 163 esetben tettek szabálysértési feljelentést, és 32 fő esetén szabtak ki helyszíni bírságot. Az üzletek korlátozott nyitvatartának ellenőrzése során 44 esetben tettek szabálysértési feljelentést, és 25 főre szabtak ki helyszíni bírságot.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email