22_03_29_erdmost_nincskep

Maradj(on) szépen otthon!

22_03_29_erdmost_nincskep

Maradj(on) szépen otthon!

„A kérdés az, hogy milyen gyorsan lesznek tele az intenzív osztályok(...) Én mindent el fogok követni, hogy ez minél lassabban következzen be. Ez a minden pedig most éppen az, hogy nem csinálok semmit. Fura, nem?” – Kovács András Péter karanténslágerrel buzdít az otthonmaradásra.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

De terjed Petőfi-parafrázis, videó az olaszoktól és egy tucat más is, ami erre motiválja azt, aki még mindig kételkedik.

És hogy miért van erre szükség? Mert minden kutatás és eredmény azt támasztja alá, hogy jelentősen lecsökkenthető a járvány terjedésének sebessége azzal, ha minél kevesebb ember találkozik, érintkezik egymással. A koronavírus a kutatások szerint a tünetmentes időszakban a legfertőzőbb. Tehát akkor, amikor még nem is tudjuk magunkról, hogy elkaptuk. Ha viszont szépen otthon maradunk, ha nem is vagyunk képesek teljesen meggátolni a vírus terjedését, lelassíthatjuk. Ami azért jó (jobb), mert így nem egyszerre több ezer fertőzött kerül a legrosszabb esetben az intenzív osztályra, és arra a 2000 db lélegeztetőgépre, ami az országban összesen van (Müller Cecília országos tisztifőorvos tájékoztatás szerint). 

A Washington Post szimuláción érzékelteti, hogyan terjed a vírus 1) akkor, ha mindenki megy és szokás szerint végzi mindennapi dolgait 2) ha karantént próbálnak bevetni 3) ha visszafogott mértékben bár, de visszaszorítják az emberi érintkezések lehetőségét vagy 4) ha radikális mértékben csökkentik a lakosság tagjainak egymás közötti érintkezését. (A zöld pontok az egészséges, a narancssárga a fertőzött és a lila a meggyógyult embereket jelölik.)

Persze ott vannak az idősek, akik közül sokan egyedül élnek, és más híján saját maguk intézik a bevásárlást, gyógyszerbeszerzést, csekkek feladását. De erre már egyre több városban, Érden is, felajánlották a segítségüket az önkormányzatok. Mint azt egy korábbi cikkben írtuk: „Szerdától a 0680/204-949-es ingyenes számon jelezhetik a 70 feletti egyedülálló érdi nyugdíjasok a segítségnyújtás iránti igényüket, ha nincs, aki gondoskodjon róluk, és vállalják, hogy nem hagyják el otthonukat a veszélyhelyzet alatt.”

Az egészségügyön és a kereskedelmen kívül az összes munkaágazat kezd berendezkedni a home office-ra, vagy ideiglenesen bezárni (mint a vendéglátás, szórakoztatás, gyártás-termelés). Egyelőre csak remélni lehet, hogy a kormány az EU-s gyorssegélyből a munkanélkülivé vált magánszemélyeknek is tud majd segíteni. 

Mindenesetre most az az egyetlen észszerű megoldás, ha szépen otthon maradunk. Erre kérik a lakosságot az egészségügyben dolgozók is – akik nincsenek olyan kiváltságos helyzetben, mint mi, hogy ezt megtehessék:

Ne csak azért hogy ne kapd el, hanem ne fertőzz másokat! Mindenki lehet hordozó!! TE IS! Gyógyszertári dolgozók ígérjük: A VÉGSŐKIG KITARTUNK!

 Született már Petőfi-parafrázis is ugyanebben a témában:

Ülj le magyar! Most a haza
Kéri, hogy ne menj sehova!
Otthon legyünk most szabadok,
Hozzunk ennyi áldozatot!
A magyarok érdekében esküszünk,
Esküszünk,
Hogy fenekünkön megülünk!

Ha nem értetted idáig:
Veszélyben vannak apáink!
Minél többen eljárkálnak,
Annál többen meghalhatnak.
A magyarok érdekében esküszünk,
Esküszünk,
Hogy fenekünkön megülünk!

Nem könnyű, de ébredj, ember,
Változtatni azonnal kell!
Azon, hogy most megérted-e,
Múlhat szeretted élete!
A magyarok érdekében esküszünk,
Esküszünk,
Hogy fenekünkön megülünk!

Régen jó volt harcra a kard,
Vírus ellen ne azt akard!
Ne piszkáljuk kézzel arcunk,
Önfegyelmet gyakoroljuk!
A magyarok érdekében esküszünk,
Esküszünk,
Hogy fenekünkön megülünk!

Úgy áldozz jövőnek s múltnak,
Ne indulj, csak okkal útnak!
A remény s imádság mellett,
Mossuk is meg kezeinket!
A magyarok érdekében esküszünk,
Esküszünk,
Hogy fenekünkön megülünk!

Strohmayer Ádám

Videóüzenetben mondták el az olaszok, hogy mit üzennének a 10 nappal korábbi saját maguknak, miért is (lett volna) jó otthon maradni és visszatartani a járvány terjedését:

És egy nem annyira finomkodó üzenet is terjed most a neten szintén az olasz tapasztalatokra hagyatkozva:

Kovács András Péter pedig egy „karanténslágerrel” próbálja ugyanerről meggyőzni a kételkedőket:

Szóval maradjunk szépen otthon.  

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email