22_03_29_erdmost_nincskep

Fókuszban a nők

22_03_29_erdmost_nincskep

Fókuszban a nők

Az időben felfedezett emlőrák jó eséllyel gyógyítható, és hazánkban a leginkább érintett korosztály számára ingyenes szűrési program működik. Azok az érdi 45–65 éves nők, akiknek az utolsó mammográfiás vizsgálata óta eltelt két év, névre szóló meghívót kapnak.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az érintett érdi hölgyek levelet kapnak a következő hetekben, melyben szerepel egy időpont, arra vonatkozóan, hogy mikor várják őket a Dr. Romics László Egésségügyi Intézetben (2030 Érd, Felső út 39-40. tel.: 06 20 462-1825) a vizsgálatra.

A rendszeres mammográfiás vizsgálat fontossága megkérdőjelezhetetlen, hiszen e szűréssel lehet a mellek daganatos megbetegedését még korai stádiumban felismerni, és a nők esetében leggyakrabban előforduló tumorfajtát időben kezelni, hogy a sok esetben halállal végződő betegséget kezelhetővé „szelídítsük”. A szűrővizsgálatok ajánlott gyakorisága országonként változik, s nincs egységes álláspont arra nézve, hogy a különböző életkorú nők milyen gyakran vessék alá magukat a röntgensugarak ártó pásztázásának.

Dr. Cornides Ágnes, a Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Főosztálya Nemfertőző Betegségek Osztályának vezetője szerint a kétévenkénti mammográfiás szűrés szinkronban van a mell daganatos megbetegedésével kapcsolatos jelenlegi ismereteivel„ a legtöbb esetben ugyanis olyan lassan fejlődik ki a betegség, hogy az éves és kétéves vizsgálatok közötti időveszteség nem ront a páciens túlélési esélyein. Azon nők esetében, akiknél nagyon agresszív módon fejlődik a daganat, az éves szűrések sem változtatnak a gyógyulás valószínűségén.

Hallgassa meg az ÉRD FM 101.3 interjúját a témáról, Dr. Cornides Ágnes, a Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Főosztálya Nemfertőző Betegségek Osztályának vezetőjével!


 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email