22_03_29_erdmost_nincskep

Magyarországon is megjelent a koronavírus

22_03_29_erdmost_nincskep

Magyarországon is megjelent a koronavírus

Két iráni állampolgárról derült ki, hogy koronavírussal fertőzöttek. Mindketten itt tanuló diák, akiknek a vírustesztje pozitív lett – minderről rendkívüli sajtótájékoztatón számolt be szerda délután Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője és Szlávik János.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Megvan az első fertőzött, sőt, mindjárt kettő olyan betegünk is van, akit koronavírus fertőzés miatt kellett egészségügyi intézménybe szállítani – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szerda kora este a közösségi oldalán, miután részt vett az operatív törzs ülésén a Belügyminisztérium épületében.

Két iráni diák betegedett meg – árulta el később Szlávik János osztályvezető főorvos az operatív törzs sajtótájékoztatóján. A diákokat a Dél-pesti Centrumkórházban kezelik, tüneteik enyhék. A teljes izolációt a teljes gyógyulásukig fenntartják. Elkülönítették továbbá egyikük házastársát és másikuk barátnőjét is, akikkel együtt laktak. Előzőleg mindketten Iránban jártak. Egyikük enyhe tünetekkel maga jelentkezett kivizsgálásra, miután visszatért Magyarországra.

Szlávik János elmondta, a két fiatal férfi önként jelentkezett a vizsgálatra, jelenleg izolációban tartják őket Budapesten. A tájékoztatás szerint állapotuk stabil, jól vannak, arról pedig, hogy hol és miként fertőződtek meg, egyelőre nincs bővebb információ. Ami biztos: az iskolakezdés előtt Iránban jártak a családjuknál. 

Az operatív törzs tanácskozása után, a sajtótájékoztató előtt Orbán Viktor  a Facebookon jelentette be, hogy megvan az első fertőzött, sőt, mindjárt kettő olyan betegünk is van, akit koronavírus-fertőzés miatt kellett egészségügyi intézménybe szállítani. Mint mondta, az első két fertőzött külföldi, iráni diákok, egyelőre tünetmentesek, de a Szent László Kórházba szállították őket – mondta, majd hozzátette, mától kezdődően a védekezés szakaszába léptünk. Minden nap délben ülésezik az operatív törzs és utána tájékoztatják a sajtót – mondta a kormányfő. Hozzátette: az operatív törzs megállapította, hogy a védekezéshez minden szükséges személyi, tárgyi és jogi feltétel, a megfelelő létszámú orvos és ápoló, eszközök és jogszabályok rendelkezésre állnak.

Koronavírus: készül az érdi pandémiás terv

Elfogyott a grízes liszt, nincs kézfertőtlenítő, eltűnt a polcokról a száraztészta. A gyerekek rettegnek, a felnőttek lefoglalt nyári útjuk lemondását tervezgetik, a városházán pedig készül a pandémiás terv. 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint a fertőzés legtöbbször enyhe, influenzaszerű tüneteket okoz (láz, köhögés, légzési nehézség, izomfájdalom és fáradékonyság). Tüdőgyulladás kialakulhat, illetve ritkán súlyos megbetegedés is előfordul, jellemzően azoknál, akik valamilyen krónikus betegségben szenvednek. Az új koronavírus okozta megbetegedéseknek jelenleg nincs speciális, célzott kezelési módja, gyógyszere. Az érintett betegeknél a tüneteknek megfelelő, a beteg szervezetét, immunrendszerét, légzését támogató kezelést alkalmaznak (oxigénterápia, folyadékkezelés, vírusellenes szerek, szükség esetén légzéstámogatás). A koronavírusok ellen jelenleg nincs védőoltás. Az általános higiéniai szabályok betartásával védekezhetünk a fertőzés ellen. Nincs ok a pánikszerű élelmiszervásárlásra: a nagyobb üzletláncok rendelkeznek megfelelő tartalékokkal, a hazai ellátásbiztonság nincs veszélyben. Az illetékes államtitkár azt is bejelentette: a hatóságok fel fognak lépni a koronavírus-járványt kihasználó, rossz szándékú piaci szereplőkkel szemben; a fogyasztóvédelem megkezdte a tartós élelmiszerek és a kézfertőtlenítők árának vizsgálatát, hogy kiszűrjék a későbbi tisztességtelen piaci gyakorlatot. A külföldre utazóknak érdemes figyelniük a konzuliszolgalat. kormany.hu oldalt, ahol tájékoztatást kaphatnak az egyes országok járványügyi intézkedéseiről, korlátozásairól. A koronavírussal fertőzött területeken járt állampolgárok a teendőkről a kormany.hu/hu/ miniszterelnoki-kabinetiroda honlapon kaphatnak tájékoztatást. Ne higgyük el, és ne terjesszük tovább az interneten keringő, ismeretlen orvosokra, tudósokra és kutatókra hivatkozó lánclevelek tanácsait, sem a burkoltan vagy nyíltan pánikkeltő, nem hiteles weboldalakon található tartalmakat. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) ingyenesen hívható zöldszámokat hozott létre, itt megválaszolják a koronavírussal kapcsolatos kérdéseket. (06 80 277 455; 06 80 277 456). Kérhetünk információt a háziorvosunktól is. Az ÁNTSZ honlapja is rendszeresen közzétesz tájékoztatókat a járvánnyal kapcsolatban. Hivatalos forrásból úgy értesültünk, Érden már készül a pandémiás terv (a pandémia több országra vagy egész kontinensre kiterjedő járványt jelent – a szerk.). Az összeállított javaslatcsomagot a városvezetés véleményezi majd, illetve fogadhatja el a közeli napokban. Az önkormányzat a helyi védelmi bizottságon keresztül kapcsolatban áll a kormányhivatallal, valamint a katasztrófavédelemmel és az ÁNTSZ-szel is, figyelemmel kíséri a kormányzati közleményeket, és a közigazgatási hivataloktól érkező instrukciókat is végrehajtja. Vészhelyzetet, mivel nem helyi szintű problémáról (árvíz, belvíz) van szó, az arra jogosult hatóság rendelhet el, amennyiben ez szükséges.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email