22_03_29_erdmost_nincskep

Áprilisban újra nyolcezres csúcsra indul Klein Dávid

22_03_29_erdmost_nincskep

Áprilisban újra nyolcezres csúcsra indul Klein Dávid

Újra a Himalájába igyekszik Klein Dávid és Suhajda Szilárd. A két hegymászó április elején indul útnak, a céljuk a 8463 méter magas Makalu, ezzel a túrával pedig már a jövőre tervezett Everest-mászásra készülnek az ország legismertebb hegymászói.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Klein és Suhajda tavaly a világ második legmagasabb csúcsának számító pakisztáni K2-re vezettek sikeres expedíciót, amelynek végén Suhajda első magyarként érte el a 8611 méteres csúcsot. 

Klein sajnos nem tudott följutni a csúcsra, mert elrontotta a gyomrát és vissza kellett fordulnia. A duó már akkor elhatározta, hogy a következő nagy céljuk az lesz, hogy pótlólagos oxigén nélkül meghódítsák a 8850 méteres Mount Everestet. Azt is eldöntötték viszont, hogy a világ legmagasabb csúcsának csak 2021-ben vágnak neki, addig felkészülnek a túrára. 2020-ra így egy olyan, 8000 méternél magasabb csúcsot kerestek, ami segítheti a felkészülésüket, így esett a választásuk a világ ötödik legmagasabb csúcsának számító, Nepál és Tibet határán elterülő Makalura. 

A páros célja a három himalájai „leg” teljesítése. A legveszélyesebb Annapurna (melyet Klein Dávid mászott meg első, és eddig egyedüli magyarként 2016-ban), a legnehezebbnek tartott K2 (melyet Suhajda Szilárd mászott meg tavaly), valamint a legmagasabb Mount Everest közül már csak a harmadik, az Everest palack nélküli megmászása van hátra. Klein Dávid kiemelte, hogy a feladat súlyát jól jelzi, hogy pontosan ez az a három feladat, amelyet a néhai Erőss Zsoltnak sem sikerült megoldania, és fájón korai halála miatt már nem is volt lehetősége újra próbálkozni. Zsolt így valahol ki is jelölte a magyar magashegyi mászás számára a követendő utat.

Mivel a 2020-as tavaszi szezont az Everesthez túl korainak érezték, így az a következő évre marad. Szerettek volna azonban egy teljesen új stratégiát kialakítani és tesztelni az Everest előtt:

“A feladat hatalmas: 8600 méter felett, oxigénpalack nélkül egy teljesen új dimenzióba lépünk be. Ez a létezés határmezsgyéje. 2014-ben 8700 méteren fordultam vissza. Szilárd idén fenn állt, palack nélkül, a K2 8611 méteres csúcsán. Tudjuk mire készülünk, így most, a felkészülés során, mindent darabjaira szedünk – edzéstervet, stratégiát, a mentális felkészülést – és mindezt igyekszünk úgy újra összeállítani, hogy eddigi legjobb eredményeinkhez hozzá tudjuk rakni a hiányzó 239, illetve 150 métert. Olyan expedíciót kell megvalósítanunk, olyan stratégiát kell követnünk a felkészülés során és a hegyen is, ami maximalizálja a siker, és minimalizálja a tragédia esélyét. A Makalu – bár tiszteletet  érdemlő komoly, önálló cél – de egyben az új stratégiai elemek próbája is” – mondta el Klein Dávid az ÉRD FM-nek!

Az expedíció várhatóan április 7-én indul majd Budapestről, 20-án éri majd el az 5600 méteren lévő alaptábort, május végéig pedig kiépítik a csúcstámadáshoz szükséges négy tábort. A csúcsmászásra május végén vagy június elején kerülhet majd sor. 

Hallgassa meg az ÉRD FM 101.3 interjúját Klein Dáviddal, aki az érdieknek is üzent!


 

További cikkeink

További cikkeink

A Tisza Párt alelnöke és listavezető EP-képviselőjelöltje megkezdi országjárásának Pest vármegyei etapját.

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email