A trubelka trombitácskát jelent, a formája miatt nevezték el így. A recept szlovák eredetű, Sóskúton pedig valamikor a múlt század közepén honosította meg a szlovák származású Bábi néni – aki egyébként lakodalmakra sütött rendszeresen. Aztán hamar elterjedt a faluban. Azért ilyenkor tartják a fesztivált, mert a hájas tészta miatt – a disznóvágásokhoz kapcsolódóan – ilyenkor volt régen a szezonja. Patocskai Nikolett, a Sóskúti Szlovák Önkormányzat elnöke szerint a trubelka-sütő verseny egyre népszerűbb.
A Trubelka Fesztivált kulturális programok is színesítik, fellép a Sóskúti Ifjúsági Fúvószenekar, a Napocska tánccsoport és a Vecernica Hagyományápoló Néptánccsoport, Tárnokról pedig a Hajtóka Hagyományőrző Néptánc- és Népdalkör. A rendezvény február 1-jén 15-kor kezdődik a sóskúti Andreetti Károly Általános és Művészeti Iskola tornatermében.
Patocskai Nikolett az Érd TV Párbeszéd című műsorában beszélt a részletekről: