22_03_29_erdmost_nincskep

Csak minden harmadik nő megy el szűrésre

22_03_29_erdmost_nincskep

Csak minden harmadik nő megy el szűrésre

Magyarországon hetente kilencen halnak meg méhnyakrák miatt, miközben egy megelőzhető, kezelhető daganattípusról van szó, de sajnos sokan nem mennek el az évenkénti szűrésre. Az európai méhnyakrák megelőzési hét a szűrések és a HPV elleni védőoltás fontosságára kívánja felhívni a figyelmet.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A méhnyakrákot egy vírus, a human papilloma vírus, más néven HPV okozza. Méghozzá úgy, hogy a rák kialakulásáért felelős HPV típusok általi fertőzés tartós lesz (pl. szűrés nélkül nem ismerik fel, és nem kezelik), ami az évek során a méhnyak sejtjeiben rosszindulatú elváltozást okozhat. Bár a szűrés sok esetben az életet jelentené, ennek ellenére Magyarországon csupán a nők 30%-a vesz részt rendszeres méhnyakszűrésen.

Ma már létezik védőoltás a HPV ellen is, ami ingyenesen jár a 7. osztályos, azaz 12. életévüket betöltött lányok számára. Szakemberek szerint a szűrés és a védőoltás együttesen jelentik  a legnagyobb védelmet a méhnyakrák ellen, és fontos lenne, ha az idősebb korosztály számára is ingyenesen elérhetővé válhatna.

Az európai méhnyakrák megelőzési hét célja kettős a Mályvavirág Alapítvány megfogalmazásával: „az érintetteknek segíteni a betegútjuk során, valamint elérni, hogy ne veszítsünk el egy nőt sem méhnyakrák miatt Magyarországon, ezért a megelőzésre minél több reflektorfényt kell irányítanunk- hiszen a méhnyakrák egy olyan gyakori ráktípus, amely védőoltással és rendszeres szűrésekkel megelőzhető. 

A 2020-as kampányában arra igyekszünk felhívni a figyelmet, hogy rengeteg haszontalan információt osztunk meg egymással, míg fontos, az életünket meghatározótémákról alig beszélgetünk egymással. A sok felesleges duma helyett, tudj meg többet a méhnyakrákról és a HPV-ről –

írja honlapján a megelőzési hét egyik hazai szervezője, a Mályvavirág Alapítvány. 

Sevcsik M. Anna, a Női Liga alapító tagja szintén részt szokott vállalni programok szervezésével a méhnyakrák megelőzési héten. A szervezők ilyenkor előadásokkal, sajtómegjelenésekkel és a már hagyománnyá vált gyöngyfűzéssel készülnek, amivel nemcsak a fentebbi célokra hívják fel a figyelmet, de az érintetteknek is jelzik, hogy róluk sem feledkeztek meg. A gyöngyből ugyanis  karkötőket és nyakláncokat készítenek, amiket eljuttatnak egy választott kórház nőgyógyászati osztályára a műtétre váró, vagy azon már átesett érintetteknek. 

A Sevcsik M. Annával készült interjút itt tudja meghallgatni:


 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email