22_03_29_erdmost_nincskep

Érden is szolgálnak az Ovizsaruk

22_03_29_erdmost_nincskep

Érden is szolgálnak az Ovizsaruk

Érden és a környéken öt éve indult a mára már országossá vált Ovizsaru program. A főként a nagycsoportos korosztály számára kidolgozott bűn - és baleset-megelőzési témájú foglalkozások célja a gyermekek áldozattá válásának megelőzése, biztonságérzetük erősítése.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Azért épp ezt a korosztályt célozták meg a program kidolgozói, mert ők hamarosan iskolába mennek, hosszabb-rövidebb időt már egyedül illetve felnőtt felügyelete nélkül is eltölthetnek otthon vagy a játszótéren, adott esetben önálló döntésekre kényszerülhetnek. Saját érdekükben életkori sajátosságaiknak megfelelő módon kell őket felkészíteni, tájékoztatni a biztonságos és helyes viselkedésformákat illetően – mondta el az ÉRD FM 101.3-nak Szatmáriné Berczi Dolóresz, az Érdi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési előadója. 

A program első és az utolsó foglalkozásán (az ismerkedés szabályai ill. biztonságos közlekedés témáknál) mindenképpen személyesen is jelen van a kapcsolattartó rendőr. Így közvetlen kapcsolatot alakíthat ki a gyerekekkel, akik kérdezhetnek tőle, megismerhetik az egyenruhát, az alapvető rendőri felszereléseket is. 

A második foglalkozást a kidolgozott anyag és az előzetes felkészítés alapján már az óvónők vezetik le. Ekkor a rendőr szerepét átveszi a kézbáb Rendőr Robi, aki mintegy „segítőjévé válik” az óvónőnek. Az ő vendége Rosszcsont Ricsi és Rosszcsont Rozi, akik saját élményeiket, tapasztalataikat osztják meg a gyermekekkel. Fontos, hogy a bábok a tematikához tartozó foglalkozásokon kívül más szituációkban – pl. séta alkalmával, vagy egy-egy a csoport életében felmerülő konfliktus, probléma megbeszélésekor is felhasználhatók. 

A program több modulból áll, a foglalkozások különböző témák köré csoportosulnak– ilyenek pl. az ismerkedés szabályai, idegen személlyel történő találkozás, kapcsolat, egyedül otthon, veszélyes eszközök vagy a közlekedés szabályai- tehát olyan élethelyzeteket dolgoznak fel, melyeknek a kisgyerekek is részesei lehetnek.

A foglalkozások úgy épülnek fel, hogy a kicsik ne kívülálló szemlélői, hanem aktív részesei legyenek azoknak. 

A feldolgozásban segítenek a témákhoz kapcsolható ajánlott és a szabadon választott mesék, a különböző történetek, a rajzolás, a szerepjátékok.

A foglalkozások lebonyolítását a módszertani ajánlóban megfogalmazottak mellett természetesen maguk az óvónők is formálhatják aszerint, miként tudják beilleszteni az egyes témákat a nevelési programba, illetve a napi teendőkbe.

Az Érdi Rendőrkapitányság szakemberei az iskolás korosztálynak is tartanak előadásokat, tréningeket a rendőri munkáról, a rendőrség feladatairól, a kábítószerek és az internet veszélyeiről, valamint a szabálykövetésről és a szabályok megszegésének kockázatairól, következményeiről az iskolai házirendtől kedve a törvényekig. Fontos, hogy a gyerekek tudják, vannak olyan bűncselekmények, amelyek elkövetése már 12 éves kortól szankcionálható, vagy, hogy szabályt sérteni virtuálisan, online is lehet – emelte ki a rendőrségi szakember. A foglalkozásokra a tanév folyamán, az igazgatókkal egyeztetett időpontban és az életkornak megfelelő tartalommal kerül sor.


 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email