22_03_29_erdmost_nincskep

Csak eggyel kevesebb órájuk lesz hetente a diákoknak a módosított NAT alapján

22_03_29_erdmost_nincskep

Csak eggyel kevesebb órájuk lesz hetente a diákoknak a módosított NAT alapján

A korábbi tervekkel ellentétben nem lesz teljesen új NAT, csak módosították azt, ami várhatóan még a héten megjelenik a Magyar Közlönyben és 2020. szeptemberétől lép életbe - új szerzőkkel, eltolt hangsúlyokkal, átstrukturált műveltségterületekkel, heti eggyel kevesebb órával.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Ami a diákok terheinek beígért mérséklését illeti: valóban csökkentették a heti maximális óraszámot, de nem túl számottevő mértékben: a korábbi 35 helyett ezentúl csak 34 lehet középiskolában, még a legfelső évfolyamokon is.

Újdonság, hogy míg a hatályos NAT az egyes tématerületek súlyozását csak százalékos arányokban fejezi ki, ezzel szemben az új változat pontos óraszámokat tüntet fel, kétévenkénti bontásban.

Az Életvitel és gyakorlat nem lesz önálló terület többé. Jelenleg ide tartoznak az olyan témák, mint a háztartástan, a KRESZ, a pályaorientáció, a gazdasági ismeretek vagy a családi élet. Hasonló átalakulással eltűnt a mozgóképkultúra és médiaismeret is. Önálló műveltségterületként jelenik meg a Technológia, amin belül létrejön a technológia és tervezés nevű új tárgy. Ez lényegé­ben a jelenlegi technika, illetve informatika tárgyak modernebb szemléletű, továbbfejlesztett összeolvadása. Az Ember és természet műveltségterület a továbbiakban Természettudomány és földrajz néven fut majd, valamint átalakul az Ember és társadalom terület is.

Az irodalmi műveltségre vonatkozó tananyagban sok módosítás van, új költők, írók kerültek be a kánonba. A korábbinál többször szerepel a tantervben az általános iskolában Wass Albert és Szabó Magda, előkerülnek Reményik Sándor művei, de megjelenik ajánlottként az angol krimiíró, Agatha Christie is. Bekerült a tantervbe továbbá Kecskeméti Vég Mihály, Kittenberger Kálmán, Gyóni Géza, Széchenyi Zsigmond, valamint Kós Károly és Romhányi József munkássága is.

A középiskolai évfolyamokon tananyag lesz Jókaitól A huszti beteglátogatók, Wass Albert Adjátok vissza a hegyeimet című regénye és Herczeg Ferenctől a háromszor is irodalmi Nobel-díjra felterjesztett Az élet kapuja című regény. A világirodalmi részben sok egyéb mellett megmarad Homérosztól az Odüsszeia, Szophoklésztől az Antigoné, Moliére-től A fösvény, ezenkívül továbbra is tananyag lesz Villon költészete, Balzac Goriot apó, illetve Stendhal Vörös és fekete című regénye is.

A kormány egyébként többször hangsúlyozta, hogy a hamarosan életbe lépő NAT nem új, hanem a réginek a módosítása. A jelenleg hatályos tartalmi szabályozás 2012-ben készült el, és 2013 szeptemberében kezdték el bevezetni felmenő rendszerben. A legelső hivatalos NAT pedig 1995-ben jelent meg.

A 2020 szeptemberétől induló módosításokon 2017-ben kezdtek el dolgozni Csépe Valéria agykutató vezetésével és több száz szakértő bevonásával. Tavaly Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke vette át a vezetést, ő lett a Nemzeti alaptanterv megújításáért felelős miniszteri biztos. A végső koncepció már élvezi a kormány támogatását, így szeptemberben biztosan életbe lép a korszerűsített NAT, az érintett tankönyvek átdolgozása miatt azonban változni fognak a tankönyvrendelésre vonatkozó határidők.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email