22_03_29_erdmost_nincskep

Adóváltozásokat hozott a 2020-as év

22_03_29_erdmost_nincskep

Adóváltozásokat hozott a 2020-as év

A kisvállalati adó mértéke 13-ról 12 százalékra, a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás áfakulcsa pedig 18-ról 5 százalékra csökkent január elsejétől, miközben a négy- vagy többgyermekes anyák az év elejétől szerzett kereső jövedelmük után SZJA-mentességet kapnak.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Emellett az év elejétől az adóhivatal újabb adminisztrációcsökkentő és tájékoztatási szolgáltatásokat is bevezetett.

A Gazdaságvédelmi Akcióterv elemeit tartalmazó nyári és őszi adócsomagok számos pontja lépett életbe az új év kezdetekor, néhány fontosabb módosítást emel ki a BDO Magyarország alábbi összegzése.

13 helyett 12 százalék lett a kisvállalkozói adó (KIVA) kulcsa. A lépés azoknak a vállalkozásoknak a döntését is befolyásolhatta, akiknek az egyszerűsített vállalkozói adó (EVA) év végi kivezetése nyomán határozniuk kellett arról, hogy a jövőben milyen adózási forma alatt folytatják tevékenyégüket. Azok a társas vállalkozók, akik nem éltek a KIVA választásának lehetőségével a társasági adózás szabályai szerint adóznak az idei évben. Az egyéni vállalkozókra alapesetben a vállalkozói SZJA szabályai vonatkoznak.

A hazai idegenforgalom versenyelőnyének növelése érdekében január elsejétől 18-ról 5 százalékra csökkent a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás áfakulcsa.

Életbe lépett a Családvédelmi Akcióterv új adóalap-kedvezménye is. Ennek értelmében a négy vagy több gyermeket nevelő anyáknak a 2019. december 31-ét követően, kereső tevékenység során megszerzett jövedelmük után nem kell személyi jövedelemadót fizetniük.

Az év elejétől 7500-ról 7710 forintra emelkedett az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege. Ezt a járulékot annak kell fizetnie, aki semmilyen más jogcímen, és szociális rászorultság alapján sem jogosult egészségbiztosítási szolgáltatásra.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email