22_03_29_erdmost_nincskep

Ünnepváró sziporkák

22_03_29_erdmost_nincskep

Ünnepváró sziporkák

A helytörténeti gyűjtés és kutatás letéteményeseként a Csuka Zoltán Városi Könyvtár idén programjaiban a várossá válás 40. évfordulójára fókuszált, ehhez kapcsolódóan hirdették meg fotómontázs-pályázatukat is, s ennek eredményhirdetését összekötötték hagyományos adventi estjükkel.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az est vendégei ezúttal Szigeti Eszter és Varga Zoltán voltak, s előadóként mutatkozott be Spánitz Éva, a könyvtár munkatársa.

A fotómontázs-pályázatra olyan képösszeállításokat vártak a szervezők, amelyek Érdet mutatják be a maga sokszínűségében – ahogy azt lakói látják. A beérkezett munkák jól érzékeltetik, mennyire más és más benyomást tesz a szemlélőre, az ott lakóra egy-egy település, mennyire egyéni, hogy kinek a figyelmét mi kelti föl és ragadja meg. Van, akinek a Duna-part kedves reggeli vagy esti fényben, mást a ködön átsejlő város látványa ragadja meg, van, aki az apró részletekre koncentrál vagy éppen gazdag gyűjteményt komponál mintegy cáfolandó, hogy Érden nincs látnivaló, és nem utolsó sorban többen a konkrétumoktól kissé elvonatkoztatva, a nem hagyományos városképet állítva munkájuk középpontjába kreatív alkotásokban mutatják meg, mit is jelent nekik Érd.

Nem érkezett ugyan nagy tömegben pályázati anyag a felhívásra, de a kilenc alkotó 19 műve nem kis fejtörést okozott a zsűrinek – Arató Zsolt, Kiss Martin, a Multilumen Entertainment (a titokzatos elnevezés egy videókészítéssel foglalkozó céget takar) képviselője és Körmendy Zizi, a Duna–Art Fotóklub vezetője –, mivel a friss, fiatalos látásmód, a kreativitás meggyőző alkotásokat eredményezett. A sorrend végül így alakult: első díjat kapott dr. Tóth-Piusz István (Aluljáró), második lett Dózsa-Tóth Sarolta (Érdi hajrá), harmadik pedig Dömény–Hudák Adrienn (Ködbe öltözve). A Multilumen Entertainment által fölajánlott különdíjat Fazekas István (Ébred a város) kapta, az interneten szavazók közönségdíját pedig Mucsi Dániel (A mi városunk, Érd) érdemelte ki.

Az est az ünnepvárásról, az adventről is szólt, erre utalt a „Sziporkák – ünnepre hangolódás” cím is, amit Szigeti Eszter énekes és zenésztársa, Varga Zoltán töltött meg tartalommal: a dalokban hullott a hó, csilingelt a száncsengő a lovak nyakában, angyalok szálltak az égen, a szeretet lengte be a teret. Az előadóként debütáló Spánitz Éva egy aktuális SzabóMagda-verssel és egy gyönyörű Fekete István-novellával idézte meg az ünnep hangulatát.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email