22_03_29_erdmost_nincskep

Állati karácsony

22_03_29_erdmost_nincskep

Állati karácsony

A Sirius Állat- és Természetvédelmi Alapítvány idén is karácsonyi összejövetellel várta a látogatókat ebtelepén. A hagyományoknak megfelelően jutalomfalatokkal díszítették fel a telep közepén álló fát, és a kiskutyák is kaptak egy kis finomságot a karácsonyi bulin.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az eső ellenére sokan látogattak ki az ebtelepre, volt, aki kiskutyáját is hozta, aki korábban a Sirius Alapítvány védence volt. Forró teával, süteménnyel várták a vendégeket a Sirius önkéntesei, akik az ebtelep közepén álló fát idén is feldíszítették. A vendégek pedig nem érkeztek üres kézzel, kutyaeledellel lepték meg a telep kis védenceit, hiszen a karácsony mindenkinek karácsony.

 

 

– Jelenleg körülbelül 90 a menhely létszáma, közülük a legtöbben gazdikereső kutyák, de vannak, akik még karantén idejüket töltik, a legtöbben azonban új családra várnak. Karácsony alkalmával már nem adunk örökbe állatot, fontos, hogy ne hirtelen ötlettől vezérelve fogadják be az emberek a kutyákat, hanem megfontolt döntést hozzanak – hangsúlyozta Böjtös Andrea, a Sirius Állat- és Természetvédelmi Alapítvány elnöke, aki hozzátette, hogy még nem összesítették az idei örökbeadott kutyák számát, de nagy volt az örökbefogadási kedv idén. Mint mondta, az elmúlt éveket mindenképpen túlszárnyalták.

Böjtös Andreától azt is megtudtuk, hogy idén sok esélytelennek tűnő eb került szerető családba, köztük olyanok is, akiknek valamilyen hátrányuk volt a többiekkel szemben. Akadt köztük háromlábú kutya, illetve valamilyen agyi betegségben szenvedő állat, de volt olyan is, aki már régóta a menhelyen töltötte idejét és szocializációs problémákkal küzdött.

 

– Itt a siker életekben mérhető, siker minden egyes állat befogadása, a rehabilitálása, ha így nézzük, akkor minden év sikeres. A legnagyobb siker azonban az lenne, ha az emberi felelőtlenség miatt egyáltalán nem kerülne egyetlen állat sem menhelyre – tette hozzá az alapítvány elnöke.

 

 

A Sirius karácsonyi ünnepségére Tetlák Örs alpolgármester is ellátogatott, az önkéntesek lelkesen mutatták meg neki a kutyákat, a menhely körülményeit. 

– Természetesen szeretnénk, ha ez a menhely legalább ilyen színvonalon tudna tovább működni, mint eddig. A magunk részéről szeretnénk mindent megtenni, hogy minél nagyobb adománnyal tudjuk támogatni a következő években a menhely üzemeltetőjét. Azt fontos tudni, hogy nemrégiben volt egy lejárt közbeszerzés, amire sajnos nem érkezett be ajánlat, fontos látni, hogy azért sorban nem állnak menhely üzemeltetésére az alapítványok. A Siriusnál tudomásom szerint kizárólag formai okai voltak, hogy nem tudtak ezen a kiíráson részt venni, de az egyeztetés elindult. Jövőre olyan közbeszerzést írunk ki, ami mindkét fél számára elfogadható – hangsúlyozta Tetlák Örs, aki azt is elmondta, hogy a köztes időszakra egy módosítással meghosszabbítják a Sirius szerződését, hogy az állatok ne maradjanak ellátás nélkül.

Az alpolgármestertől megtudtuk, hogy jövőre lesz esedékes az ebösszeírás, a három évvel ezelőtti ugyanis már minden bizonnyal nem a jelenlegi helyzetet tükrözi. 

– Szerintem példaértékű Érden az az összefogás, ami nemrégiben még szélesebb körű lett. Egy állatvédelmi kerekasztal keretei között az önkormányzat, a hatóság, a civil állatvédő szervezetek, mindenki, akinek érdemi hozzátennivalója van az állatvédelemhez, együtt gondolkodunk, együtt tervezzük a jövő év munkatervét – tette hozzá Tetlák Örs.

Az alpolgármester kérdésünkre azt is elmondta, hogy jövőre két területen szeretne a városvezetés jelentős előrelépést: egyrészt a kutyák chip-pel való ellátása tekintetében, másrészt pedig az ivartalanítási akciók megnövelésében. Mint mondta, utóbbi esetében számítanak az állatorvosok együttműködésére. 
 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email