sam_3885

Adómentességet kaphatnak az idősek

Nem kell építményadót fizetniük 2020. január elsejétől azoknak a 65 év feletti érdi lakosoknak, akiknek a havi nettó jövedelme nem haladja meg a meg a 142500 forintot, és csak egy ingatlanban tulajdonosok, illetve haszonélvezők – így döntött idei utolsó ülésén Érd közgyűlése.

Ez a jövedelemhatár az egyedülálló lakosokra vonatkozik; házasságban, élettársi kapcsolatban élők esetében az egy főre jutó havi nettó jövedelemhatár 114 ezer forint. Mentességet igényelhet az a nyugdíjas is, aki rokkantsági ellátásban vagy fogyatékossági támogatásban részesül (vagy a vele közös háztartásban élők valamelyike kap ilyen ellátást), és a háztartásban az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a 85500 forintot. A mentesség nem auhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpgatikusan jár, hanem kérelmezni kell. (Részletek itt.)

A Fidesz-KDNP-Összefogás frakció a javaslattal kapcsolatban kifogásolta, hogy nem kapja meg minden 65 év feletti nyugdíjas az adómentességet, mint ahogy azt Csőzik László a választási kampányában ígérte. A városvezető ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: mindazok, akik az öregségi nyugdíj átlagát kapják, tehát a leginkább rászorulók, részesülnek ebben a kedvezményben. Hozzátette: a város teherbíró képességét figyelembe kell venni a mentességi kör kialakításánál. A választási ígéretek pedig a ciklus teljes idejére vonatkoznak; a jelenlegi módosítás már óriási előrelépés, hiszen azoknak segít, akik erre a leginkább rászorulnak.

– Örülnék, ha a helyi iparűzésisadó-bevételek növekedésével – ami nem adóemelés, hanem a gazdasági fejlesztések eredménye lehet – párhuzamosan az építményadót a többi nyugdíjas esetében is csökkenteni tudnánk, hiszen Érd a megyei jogú városok között az egyetlen, amelyik ilyen magas arányú adót vet ki. Tehát ahogy nőnek a céges adóbevételei a városnak, úgy tudjuk a lakosság terheit csökkenteni – hangsúlyozta az ülésen Csőzik László.

A Fidesz-KDNP frakció azt javasolta, hogy ne csak az idősek, hanem a nagycsaládosok is kapjanak építményadó-mentességet. Csőzik László elmondta: a javaslatra a jövőben visszatérhetnek, jelenleg az idősekre fókuszálnak.

– Szándék lenne erre, de a jövő évi költségvetés helyzetére figyelemmel kell lennünk. Ezen az ülésen erre nem látok lehetőséget, jelenleg a választási ígéretünk megvalósításán kell munkálkodnunk – hangsúlyozta Csőzik László.

Simó Károly, a Fidesz frakcióvezetője az ülést követően tudósítónknak elmondta: nagyon sajnálják, hogy javaslatukat a közgyűlési többség nem támogatta; később erre vissza kell térni, és meg kell valósítani, hiszen azok számára is fontos lenne az adómentesség, akik több gyermeket nevelnek.

A Fidesz-KDNP-Összefogás frakciónak volt olyan javaslata, amit elfogadott a közgyűlés. Ez azt célozta, hogy azok, akik tartósan gondozásra szoruló, 18. életévét betöltött személy otthoni ápolása, gondozása miatt önkormányzati pénzbeli támogatásra jogosultak, ne essenek el a támogatástól csak azért, mert a minimálbér, illetve a nyugdíj emelése miatt jövedelmük pár ezer forinttal túllépi a megengedett határt. Mivel legutóbb 2017-ben módosították ilyen irányban a helyi rendeletet, indokoltnak tartották, hogy 2020. január 1. napjával módosítsák a jövedelemhatárokat.

A közgyűlésen a Szövetség Érdért képviselőcsoport előterjesztett egy javaslatot, miszerint a közgyűlés nyilvánítsa ki elkötelezettségét az Ez a Minimum! korrupció elleni és átláthatósági program iránt. Ezt a testület megszavazta. Csőzik László az ülést követően szerkesztőségünknek hangsúlyozta: vállalják, hogy az önkormányzat teljes működését átláthatóvá teszik, és mindenki, aki érdeklődik afelől, mire költi az adófizetők pénzét a város, ezt végig nyomon tudja követni. Ha a programot végrehajtják,  a város honlapján ezeket az adatokat mindenki megtekintheti.

Az Európai Parlament november 28-án megszavazta a klímavészhelyzet kihirdetését, és azt, hogy Európa ennek megfelelően fog cselekedni. Az érdi képviselők a testület ülésén elfogadtak egy nyilatkozatot, amely a klímavészhelyzetről és a kapcsolódó teendőkről szólt. Elhangzott, hogy prioritást kapnak majd a fásítási, ligetesítési programok, a lakosság bevonásával. A Fidesz-KDNP-Összefogás frakció javaslata alapján bekerült a nyilatkozatba az is, hogy a célokat megvalósítva nem terhelik közvetlenül az adófizetőket (adó vagy egyéb befizetnivaló formájában).

Több képviselő szorgalmazta a nyilatkozat kapcsán, hogy légszennyezettség-mérő berendezéseket helyezzenek el a városban.

A testület jóváhagyta az Érdi Települési Értéktár Bizottság 2019. II. félévben végzett munkájáról szóló beszámolót; eszerint az értéktár bizottság a novemberi ülésén javaslatot tett arra, hogy az Elvira major, az ott folyó génbanki és gyümölcsnemesítő tevékenység kerüljön be a települési értéktárba, majd a Megyei Értéktárba, illetve a Hungarikumok közé.

– Az Elvira-major két éve osztja meg az érdi politikát. Mi végig kiálltunk az Elvira mellett, hangsúlyozva: óvni, védeni kell a puffer zónákat is. Ez nemcsak egy helyi, hanem országos, sőt, európai érték is – hangsúlyozta Csőzik László.

A közgyűlés döntött arról is, hogy egy támogatásból fennmaradó kétszázmillió forintból a Tárnoki út végén egy másik záportározó épülhessen, ami nemcsak a Tárnok felé zúduló csapadékvizeket fogja majd fel, de jó kirándulóhelyszín is lehet.

 

 

 

 

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email