22_03_29_erdmost_nincskep

Adómentességet kaphatnak az idősek

22_03_29_erdmost_nincskep

Adómentességet kaphatnak az idősek

Nem kell építményadót fizetniük 2020. január elsejétől azoknak a 65 év feletti érdi lakosoknak, akiknek a havi nettó jövedelme nem haladja meg a meg a 142500 forintot, és csak egy ingatlanban tulajdonosok, illetve haszonélvezők – így döntött idei utolsó ülésén Érd közgyűlése.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Ez a jövedelemhatár az egyedülálló lakosokra vonatkozik; házasságban, élettársi kapcsolatban élők esetében az egy főre jutó havi nettó jövedelemhatár 114 ezer forint. Mentességet igényelhet az a nyugdíjas is, aki rokkantsági ellátásban vagy fogyatékossági támogatásban részesül (vagy a vele közös háztartásban élők valamelyike kap ilyen ellátást), és a háztartásban az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a 85500 forintot. A mentesség nem auhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpgatikusan jár, hanem kérelmezni kell. (Részletek itt.)

A Fidesz-KDNP-Összefogás frakció a javaslattal kapcsolatban kifogásolta, hogy nem kapja meg minden 65 év feletti nyugdíjas az adómentességet, mint ahogy azt Csőzik László a választási kampányában ígérte. A városvezető ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: mindazok, akik az öregségi nyugdíj átlagát kapják, tehát a leginkább rászorulók, részesülnek ebben a kedvezményben. Hozzátette: a város teherbíró képességét figyelembe kell venni a mentességi kör kialakításánál. A választási ígéretek pedig a ciklus teljes idejére vonatkoznak; a jelenlegi módosítás már óriási előrelépés, hiszen azoknak segít, akik erre a leginkább rászorulnak.

– Örülnék, ha a helyi iparűzésisadó-bevételek növekedésével – ami nem adóemelés, hanem a gazdasági fejlesztések eredménye lehet – párhuzamosan az építményadót a többi nyugdíjas esetében is csökkenteni tudnánk, hiszen Érd a megyei jogú városok között az egyetlen, amelyik ilyen magas arányú adót vet ki. Tehát ahogy nőnek a céges adóbevételei a városnak, úgy tudjuk a lakosság terheit csökkenteni – hangsúlyozta az ülésen Csőzik László.

A Fidesz-KDNP frakció azt javasolta, hogy ne csak az idősek, hanem a nagycsaládosok is kapjanak építményadó-mentességet. Csőzik László elmondta: a javaslatra a jövőben visszatérhetnek, jelenleg az idősekre fókuszálnak.

– Szándék lenne erre, de a jövő évi költségvetés helyzetére figyelemmel kell lennünk. Ezen az ülésen erre nem látok lehetőséget, jelenleg a választási ígéretünk megvalósításán kell munkálkodnunk – hangsúlyozta Csőzik László.

Simó Károly, a Fidesz frakcióvezetője az ülést követően tudósítónknak elmondta: nagyon sajnálják, hogy javaslatukat a közgyűlési többség nem támogatta; később erre vissza kell térni, és meg kell valósítani, hiszen azok számára is fontos lenne az adómentesség, akik több gyermeket nevelnek.

A Fidesz-KDNP-Összefogás frakciónak volt olyan javaslata, amit elfogadott a közgyűlés. Ez azt célozta, hogy azok, akik tartósan gondozásra szoruló, 18. életévét betöltött személy otthoni ápolása, gondozása miatt önkormányzati pénzbeli támogatásra jogosultak, ne essenek el a támogatástól csak azért, mert a minimálbér, illetve a nyugdíj emelése miatt jövedelmük pár ezer forinttal túllépi a megengedett határt. Mivel legutóbb 2017-ben módosították ilyen irányban a helyi rendeletet, indokoltnak tartották, hogy 2020. január 1. napjával módosítsák a jövedelemhatárokat.

A közgyűlésen a Szövetség Érdért képviselőcsoport előterjesztett egy javaslatot, miszerint a közgyűlés nyilvánítsa ki elkötelezettségét az Ez a Minimum! korrupció elleni és átláthatósági program iránt. Ezt a testület megszavazta. Csőzik László az ülést követően szerkesztőségünknek hangsúlyozta: vállalják, hogy az önkormányzat teljes működését átláthatóvá teszik, és mindenki, aki érdeklődik afelől, mire költi az adófizetők pénzét a város, ezt végig nyomon tudja követni. Ha a programot végrehajtják,  a város honlapján ezeket az adatokat mindenki megtekintheti.

Az Európai Parlament november 28-án megszavazta a klímavészhelyzet kihirdetését, és azt, hogy Európa ennek megfelelően fog cselekedni. Az érdi képviselők a testület ülésén elfogadtak egy nyilatkozatot, amely a klímavészhelyzetről és a kapcsolódó teendőkről szólt. Elhangzott, hogy prioritást kapnak majd a fásítási, ligetesítési programok, a lakosság bevonásával. A Fidesz-KDNP-Összefogás frakció javaslata alapján bekerült a nyilatkozatba az is, hogy a célokat megvalósítva nem terhelik közvetlenül az adófizetőket (adó vagy egyéb befizetnivaló formájában).

Több képviselő szorgalmazta a nyilatkozat kapcsán, hogy légszennyezettség-mérő berendezéseket helyezzenek el a városban.

A testület jóváhagyta az Érdi Települési Értéktár Bizottság 2019. II. félévben végzett munkájáról szóló beszámolót; eszerint az értéktár bizottság a novemberi ülésén javaslatot tett arra, hogy az Elvira major, az ott folyó génbanki és gyümölcsnemesítő tevékenység kerüljön be a települési értéktárba, majd a Megyei Értéktárba, illetve a Hungarikumok közé.

– Az Elvira-major két éve osztja meg az érdi politikát. Mi végig kiálltunk az Elvira mellett, hangsúlyozva: óvni, védeni kell a puffer zónákat is. Ez nemcsak egy helyi, hanem országos, sőt, európai érték is – hangsúlyozta Csőzik László.

A közgyűlés döntött arról is, hogy egy támogatásból fennmaradó kétszázmillió forintból a Tárnoki út végén egy másik záportározó épülhessen, ami nemcsak a Tárnok felé zúduló csapadékvizeket fogja majd fel, de jó kirándulóhelyszín is lehet.

 

 

 

 

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email