22_03_29_erdmost_nincskep

Lengyel karácsony

22_03_29_erdmost_nincskep

Lengyel karácsony

Ostyatöréssel, karácsonyi verssel, finom falatokkal és bensőséges beszélgetéssel ünnepelte a karácsonyt vasárnap az Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület. Az asztalra főként magyar receptek alapján készített fogások kerültek, de nem maradhattak el a heringes, gombás, céklás ételek sem.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A 2004 óta működő egyesület minden esztendőben megtartja karácsonyi ünnepségét. Az egyesület tagjai felelevenítik a lengyel hagyományokat, így kívánva egymásnak boldog új esztendőt is – tudtuk meg Bazsóné Megyes Klára elnöktől.

Mindenki készült valamilyen finomsággal: süteménnyel, salátával, hússal. Igaz, a lengyelek asztalára Szenteste nem kerül hús, de az előkarácsonyon nem tartották szigorúan ezt a szokást.

– Zömmel magyarok vagyunk, hazai ételekkel készültünk. A lengyeleknél december 24-én az erdők, mezők, vizek gyümölcsei kerülnek az asztalra – például cékla, gomba és hal –, valamint a mieinkéhez hasonló sütemények. No meg a pirog, amit előszeretettel esznek – tette hozzá az elnök, megjegyezve: a lengyel ostyatörés szokását az egyesület is megtartotta.

A rendezvényen az elnök köszöntője után Baka Györgyi költő mondta el Büki Attila karácsonyi versét, majd Dózsa Lajos, az egyesület titkára olvasott fel egy részletet a Bibliából. Ezt követte a már említett ostyatörés: a jelenlévők egymáshoz léptek, törtek a másik ostyájából, és elmondták jókívánságaikat, igazi bensőséges, karácsonyi hangulatot teremtve. Ezt az ebéd és jóízű beszélgetés követte.

Az egyesületnek ez volt az utolsó idei rendezvénye; a jövő évi programokról a január-februári közgyűlésen döntenek majd. Várhatóan megtartják a húsvétot, és ellátogatnak Magyar- és Lengyelországban több helyszínre is. Nem maradhatnak el a már megszokott könyvbemutatók sem, a városi könyvtárban.

Az egyesültnek jelenleg 75-80 tagja van; örömmel látják mindazokat, akik érdeklődnek a lengyel kultúra iránt, és szívesen csatlakoznának a szervezethez.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email