22_03_29_erdmost_nincskep

Lengyel karácsony az ovisoknál

22_03_29_erdmost_nincskep

Lengyel karácsony az ovisoknál

Káposztás és túrós pirogot készítettek az Bem téri óvodások az Érdi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat képviselőivel, akik azért látogattak el a legkisebbekhez, hogy megismertessék őket a lengyel tradíciókkal, kultúrával. A tésztát helyben gyúrták, töltötték és főzték ki a gyerekek és a képviselők.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

 

Vajon hányféle ünnepi szokást, hagyományt vettünk és veszünk át más nemzetektől? A halloweeni ijesztgetés, a Mikulásnak kitett tej és sütemény, a Márton-napi lámpás felvonulás ilyen átvett, egyre jobban meghonosodó szokás. Az Érdi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat képviselői úgy gondolták, érdemes megismertetni a legkisebbeket a lengyel népszokásokkal is, kifejezetten a karácsonyra fókuszálva.

– A pirog nagyon népszerű lengyel karácsonyi étel. A megtöltött tésztát kifőzzük, és szokás pirított hagymával egy kicsit megsütni is – mondta Szczerba Roland, aki képviselőtársával, Szczerba Loránddal  és egy lengyel önkéntessel jött el a gyerekekhez, akikkel együtt szaggatták, töltötték és főzték ki a tésztát.

Jövő évben a nagyobb gyerekeket szeretné megszólítani a Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat: egy híres, a Pál utcai fiúkból ismert színművészt szeretnének meghívni a lengyel-magyar barátság napja alkalmából, március végén.

Az óvodában nagy hangsúlyt fektetnek a hagyományok őrzésére, átadására, az ünnepi készülődésre, így nagy örömmel fogadták a vendégeket.
– Örülünk, hogy meglátogattak minket. A gyerekek nagyon élvezték a készülődést, és mi, felnőttek is betekinthettünk abba, hogy a lengyel nemzet hogyan szokott készülni a karácsonyra – mondta Inczéné Papp Márta intézményvezető-helyettes.

A lengyel pirog tésztája vízből, lisztből készül, egy kicsi sóval. Fél kiló lisztből már nagy mennyiség készíthető. A kinyújtott, szaggatott tészta közepébe húsos, gombás-savanyúkáposztás vagy burgonyás-túrós, fűszeres tölteléket halmoznak, a kör alakú tésztát félbehajtják, rányomkodják. Az elkészült „holdacskákat” kifőzik, majd hagymás zsiradékon egy picit átsütik, és tejföllel tálalják.

A húsos, illetve gombás-savanyúkáposztás tölteték dinsztelt hagymával készül, a túrós töltelékbe pedig főtt krumplit tesznek – tudtuk meg Szczerba Rolandtól.

További cikkeink

További cikkeink

A Tisza Párt alelnöke és listavezető EP-képviselőjelöltje megkezdi országjárásának Pest vármegyei etapját.

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email