22_03_29_erdmost_nincskep

Új művelődési központ építésére pályázik a város

22_03_29_erdmost_nincskep

Új művelődési központ építésére pályázik a város

Szerdán rendkívüli közgyűlésen szavazta meg a képviselő-testület egy Európai Uniós pályázat benyújtását, kulturális innováció témájában. A pályázati forrásból – pozitív elbírálás esetén – új kulturális centrum, modern művelődési központ épülhetne az Felső utcában.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az egyik Európai Uniós alapban a korábbi költségvetésből bennmaradt valamennyi pénz. Erre a meglévő forrásra nyílt meg egy lehetőség, amelyre közvetlenül pályázhatnak az ötvenezernél magasabb lélekszámú városok önkormányzatai is – tudtuk meg Csőzik László polgármestertől, aki rendkívüli közgyűlést hívott össze annak érdekében, hogy a lehetőséggel élhessen a város.

– Rövid előkészítést követően döntöttünk arról, hogy a jelenlegi művelődési központ helyett egy másik, modern kulturális centrumot építenénk a Felső utca 9. szám alatti régi önkormányzati ingatlanon. Hozzávetőlegesen 1,5 milliárd forintnak megfelelő euró összeget irányoztunk elő, a cél pedig az, hogy egy új, innovatív funkciókkal ellátott kulturális központja legyen Érdnek – fogalmazott Csőzik László polgármester, aki lapunknak arról is beszámolt, hogy győztes pályázat esetén új színházteremmel, mélygarázsos parkolóval látnák el a komplexumot.

Mint kiemelte, sokan pályáznak az Európai Unió összes tagállamából erre az alapra, de vannak esélyei Érdnek. 2020 márciusában derül ki, hogy továbbjut-e a város a következő fordulóra, ahol már részletes terveket kell benyújtani. Később körülbelül 450 millió forint önerőt kell biztosítania a városnak, ám ezt nem csupán készpénzben teheti meg, hanem az ingatlan értéke is csökkentheti ennek mértékét. 2020-ban kivitelezésre még nem kerülhet sor, győztes pályázat esetén a beruházás 2021-ben indulhat el, addig a régi művelődési központ üzemelne.

– A következő Uniós ciklusban még több forrás nyílik majd meg hasonló pályáztatásra, Érd minden egyes ilyen alkalmat ki fog használni, hogy éljen ezekkel a lehetőségekkel. A mostani pályázat célja a kulturális innováció. Budapest közelségében itt van egy nagyváros, melynek lakói a kultúrát döntően a fővárosban fogyasztják, nem helyben. Szeretnénk a helyi szolgáltatásokat és intézményrendszert úgy helyzetbe hozni, hogy itthon marasztalja az érdieket. Ha nyerünk, itt egy multifunkciós, alkotóműhelyeket, kiállítótereket, színháztermet felvonultató épületegyüttes készülhet, amire régóta vágynak az érdiek – hangsúlyozta a polgármester. Hozzátette: a művelődési központ munkatársaitól kértek segítséget arra, hogy határozzák meg, milyen funkciókat kell ellátnia egy ilyen kulturális központnak, milyen modern eszközökkel tudják megszólítani az érdieket.

– Az Európai Uniós pályázatok egy részét képezik azoknak az elérhető forrásoknak, amiket Érd város önkormányzata megkaphat. Örömmel fogadtuk, hogy azok a célok, amiket akár a korábbi ciklusokban megfogalmaztunk, azok elkezdenek elindulni és megvalósulni. Az egyik ilyen célunk az volt, hogy legyen a városközpontban egy kulturális-igazgatási központ, és az, hogy ezzel a helyi erős közösség is kialakulhat, az külön öröm. Éppen ezért a pályázat benyújtását frakciónk is támogatta – hangsúlyozta Simó Károly, az érdi Fidesz-KDNP-Összefogás pártszövetség frakcióvezetője.

Simó Károly feltett néhány kérdést a közgyűlésen a finanszírozással, az önerővel kapcsolatban, illetve arra is felhívták a figyelmet, hogy a következő évekre milyen kötelezettségekkel jár, ha sikeres lesz a benyújtott pályázat. Ám mint hangsúlyozta, támogatták a szándéknyilatkozat beadását. 

A testület egy olyan határozatot fogadott el, hogy törekedjen a város az önkormányzati tulajdonban álló ingatlant felhasználni, hogy minél kevesebb pénzbeli önerőt kelljen biztosítania, ha a pályázat pozitív elbírásálban részesül.
 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email