22_03_29_erdmost_nincskep

Óvónők a színpadon

22_03_29_erdmost_nincskep

Óvónők a színpadon

Hófehérke és a hét törpe története kelt életre a gyerekek szemei előtt a Szivárvány óvodában kedden délelőtt. A színészek ezúttal (sem) voltak ismeretlenek az ovisok számára, ugyanis az óvónőik bújtak a mesekarakterek szerepébe, ahogy teszik azt minden gyereknapon és mikuláskor immár 15 esztendeje.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A Szivárvány Tagóvodában másfél évtizede hoztak létre egy színjátszókört az óvónők, aminek a repertoárján a Csipkerózsikától A három kismalacig sokféle népszerű mese szerepel. Ezúttal a Hófehérkére esett a választásuk, és hiába ismerték a gyerekek valószínűleg a mese minden sorát, ott jártunkkor azt láttuk, hogy őszintén drukkolnak és kiabálnak Hófehérkének, meg ne kóstolja a mérgezett almát. Az sem zökkentett ki senkit sem a mese bűvöletéből, hogy a gonosz királyné, Hófehérke, a herceg vagy épp a hét törpe jelmeze alatt jól felismerhetőek voltak azok az óvodapedagógusok, akikkel mindennapjaikat töltik.

A színjátszókör alapítója és vezetője az az Inczéné Papp Márta, aki nemrégiben Érd Közneveléséért Díjat vehetett át, és aki hisz abban, hogy egy óvónőnek, már csak munkája miatt is, jó, ha vannak megfelelő színészi képességei. Az intézményvezető-helyettes kuncogva elárulja, ez nekik, óvónőknek is mindig jó élmény, nagyon szeretik magát a próbafolyamatokat, illetve a szereplést is. És nem utolsó sorban a meseszínház jó a gyerekeknek is.

– Jó, hogyha látnak élőszereplős előadásokat, nemcsak a tévét nézik a gyerekek – nyilatkozta már a bemutató után a kérdésünkre Inczéné. – A bábozást is próbáltuk, de nincs hangosításunk, a paraván pedig elvesz a hangból, és amúgy is úgy vettük észre, hogy nagyon élvezik az ovisaink, amikor mi magunk öltözünk be. 

Az óvónő alakította magát a gonosz királynét a mesében olyan hitelességgel, hogy volt kisgyerek, aki el is sírta magát ijedtében. 

– A gyerekeknek a negatív szereplőket is meg kell ismerniük – magyarázza Inczéné, aki úgy vallja, hogy bármelyik mesét olvassuk, a jó hősök mellett gonoszak, rosszak is vannak bennük, akik mások életére törnek, akik rosszat akarnak, de a végén mind elbuknak, és ez a lényeg. Tudniillik az, hogy megerősítik a fejlődő gyermeki lélekben azt az alakuló hitet, hogy a világ egy biztonságos, életre való hely, amelyben a jó győz, a gonosz elbukik. Ha cenzúrázzuk a meséket, azzal pont ezeket az értékeket nem tanítjuk meg nekik.

Gonosz királynő ide vagy oda, az előadás mind az óvónők, mind az óvodások (és a szintén a közönséget erősítő konyhás nénik) körében nagy sikernek örvendhetett, hatalmas taps és örömujjongás követte. Kuka, Hapci és a többiek pedig a gyors meghajlás után visszavedlettek óvónőkké.

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email