22_03_29_erdmost_nincskep

Ó, zöld fenyő…

22_03_29_erdmost_nincskep

Ó, zöld fenyő…

Alighogy elment a Mikulás, megérkeztek a fenyőfák – a hétvégén megnyitották kapuikat az első árusok. Ami jó hír, hogy a késő őszi nagy esőknek köszönhetően friss, egészséges fák között válogathatunk, és az árak sem drágultak idén, kivéve a lucot, amiből ebben az esztendőben is hiány van.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

– A luc métere nálunk 1500-2500 forint, a fa minőségétől függően, az ezüsté 2500-3500 között mozog, a nordmanné pedig 4000-5000 forint. Azt javaslom a vásárlóknak, hogy  magyar termelőktől vásároljanak, mert mi később termeljük ki a fenyőt: december elején vágjuk ki, és 6-10-e körül kezdünk árulni. A külföldről behozott fenyőket akár két hónappal karácsony előtt már kivágják – mondta érdeklődésünkre Kapuvári Zoltán őstermelő, akinek Zalában van ültetvénye, és évek óta árulja a fáit az Alsó utcában. Ő tanácsolja azt is: amikor választunk, nézzük meg a törzs alját a vágásnál, a frissen kivágott fenyőé ugyanis nedves, gyantás.

Bár csak most indult a szezon, sokan érdeklődnek, illetve vásárolnak, de vannak, akik az utolsó pillanatra hagyják a választást– Kapuvári Zoltán szerint ez nem annyira jó taktika (már ha az embernek van hol tárolnia a fenyőfát), mert lehet, hogy akkor már nem talál az igényének megfelelőt. Hiszen ahány ház, annyi szokás (és lehetőség): van, aki a karcsú jegenyefenyőt keresi, mások a kisebb „gömböcöket”, de ott-jártunkkor vittek háromméteres, impozáns óriást is. Ami a fajtát illeti, sokan keresik a lucot, az illata miatt, de ugyanúgy kelendő az ezüst és a normann is.

Ha sikerült választani és hazavinni a fát, hagyjuk nyugodtan a hálójában – elég díszítés előtti nap kibontani, hiszen annyi idő elegendő arra, hogy az ágak kirúgják magukat. Aki akarja, a tárolás ideje alatt vízbe is állíthatja a fát – ezt főleg a lucnál és az ezüstnél javasolja a termelő.

Sokan azt hiszik, hogy karácsony előtt kivágott fenyőfák az erdőkből származnak, de ez tévedés: a termelők telepítik őket a saját területükön. Egy nagyobb, kivágott fenyőt általában hét év pótolni – ennyi idő alatt nő meg a lucfenyő, az ezüst és a nordmann pedig még lassabban, nem véletlen tehát, hogy ezek drágábbak. Sokan a gyökeres fenyőket választják, ezekből azonban mindenütt kisebb a felhozatal – kiásásuk drágább és munkaigényesebb a termelőnek, a vásárló viszont, ha megfelelően ülteti el, még év(tized)ekig gyönyörködhet a karácsonyfájában.

 

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email