22_03_29_erdmost_nincskep

A szalagtűzés ünnepe

22_03_29_erdmost_nincskep

A szalagtűzés ünnepe

Százharminc diákra tűzték fel a szalagot a Kós Károly szakgimnázium és szakközépiskola szalagavató ünnepségén az Érd Arénában. A diákok keringővel és osztálytáncokkal készültek és az élőzene mellett a hagyományos meglepetés tanártáncot is megtartották a Kós pedagógusai.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A 130 diákból 64-en érettségire készülnek, 66-an pedig a komplex szakmai vizsgát teljesítik majd a tavaszi-nyári vizsgaidőszakban – tudtuk meg Dózsa Lajos igazgatótól, aki azt is hozzátette, hogy immár több mint hatodik évtizede rendezik meg a szalagavató bált.

– A szalagavató bálon visszatérő elem az, hogy saját diákjaink vagy a hozzájuk közel álló rokonok, ismerősök produkcióit is bevonjuk a végzősök búcsúztatásába. Idén élőzenével, egy dobprodukcióval kedveskedtünk a tanulóinknak. A hagyományokhoz híven keringővel készültek a szakközépiskolások, a szakgimnazisták, volt iskolai össztánc és nem maradhatott el a meglepetés tanári tánc sem az este végéről – mondta el Dózsa Lajos.

Az igazgató ünnepi köszöntőjében hangsúlyozta, hogy több mint fél évszázada hagyomány a Kósban is a szalagavató ünnepség, ám a szalagtűzés hagyománya még régebbre nyúlik vissza. A szalagtűzés – mint mondta – a búcsúzásra utal, ám szokásosan a tanév első felében történik. A Kósban ez az esemény a névadó születésnapjához, december 16-hoz közel esik, egy hosszabb készülődés lezárását is jelenti. Mint fogalmazott, az ünnepség öröme annak a több mint száz fiatalnak szól, akiknek volt annyi kitartásuk és szorgalmuk, hogy idáig eljussanak. És szól emellett a szülőknek, akik segítették a fiatalokat ezen az úton és szól a tanári karnak is, akik türelmükkel és olykor szigorral, de eljuttatták idáig a végzősöket. 

Csóka Gyula negyedik éve tanul rendészetet a Kósban és mostanra a diákönkormányzat vezetője lett. Később főiskolára szeretne menni és kereskedelmet tanulni. 

– A szalagavató nagyon fontos esemény számomra és azt gondolom, hogy a többi diáktársam számára is. Nemsokára vége az évnek, jön az érettségi, a továbbtanulás, de most még kikapcsolódunk egy kicsit. Ugyan elég botlábú vagyok, de jól megtanultuk a táncot és a csoporton belül is egy nagyon jó közösség alakult ki a próbák alatt – hangsúlyozta Csóka Gyula.

Vida Zita Kata irodai titkárnak tanult az iskolában a négyéves képzésen, osztályával most érettségi vizsgára készül, aztán pedig újabb egy évük van szakmát tanulni.

– Az osztályunk az utolsó évre lett összetartóbb, mostanra nagyon jól megtaláltuk a közös hangot. A keringőben a csapatból csak négyen táncoltunk, de a hangulat nagyon jó volt, szuper tanárunk volt és hálás vagyok, hogy ebbe az iskolába járok – emelte ki Vida Zita Kata, aki hozzátette azt is, hogy ugyan a tételeket már összerakták az érettségi vizsgára, de a tanulás csak ezután indul.

A szeptembertől decemberig tartó időszak a szalagavatóra való felkészülésről szólt, ám a következő hetek és hónapok már az érettségi vizsgára és a szakvizsgára való jelentkezésről és a tanulásról szólnak majd. Az érettségi vizsgára és a komplex szakmai vizsgára február 15-ig jelentkezhetnek a diákok. A Kósban a szakgimnáziumi tanulók az ötödik évben az OKJ-s végzettséget megszerezhetik, de sokan munkába állnak az érettségi megszerzésével, néhányan pedig egyetemre adják be jelentkezésüket. A szakközépiskolások maradhatnak a Kósban megszerezni az érettségi vizsgájukat, az idei évfolyamban is 18 olyan fiatal kapott most szalagot, aki folytatta itt tanulmányait.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email